glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

bg skupstina vucic-angela skupstina naroda
granica1 dragan nis dijaspora bezbednost na internetu kustendorf11 srbija-belgija2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Petnici svetski stručnjaci za meteorsku astronomiju

izvor: agencije          foto:                                                                              26.09.2017

petnica33

Međunarodna meteorska organizacija je nakon 20 godina ponovo izabrala Petnicu da bude domaćin velikom godišnjem okupljanju astronoma. Trideset šesta konferencija po redu okupiće najveće stručnjake u toj oblasti astronomije sa svih kontinenata. Biće to prilika za naučnu diskusiju, razmenu iskustava, ali i dogovaranje novih projekata saradnje. Važno nam je bilo da ponovo dođemo u Petnicu, jer je ona bitna zbog toga što radi. Danas je mnogo veća, ali i dalje ima isti duh, energiju i entuzijazam", rekao je Cis Verbek, belgijski astronom i predsednik Međunarodne meteorske organizacije.

Petnička meteorska grupa postoji od samog osnivanja Petnice i svake godine posmatra meteore i prati meteorske rojeve, objavljujući svoja posmatranja i rezultate.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg okupljanja astronoma bila je posvećena sjajnim meteorima (bolidima), kao i tehnikama video posmatranja i praćenja meteorskih rojeva. Važan aspekt konferencije je povezivanje astronoma koji se širom sveta ovim bave, jer moramo imati posmatrače na svakoj tački na planeti, kako bismo 24 sata pokrivali noćno nebo" ‒ dodaje Mark Jejsens, takođe iz Belgije.

Astronomi koji se bave meteorima proučavaju njihovo kretanje, putanje i poreklo. Analizirajući ostatke onih koji su udarili u tlo, proučavaju njihov sastav i nastanak. Meteorska astronomija nam može mnogo toga reći o nastanku Sunčevog sistema, kretanjima tela unutar njega u prošlosti, ali i potencijalnim pretnjama po Zemlju.

 

Petnička meteorska grupa postoji od samog osnivanja Petnice

Veliki broj astronoma okupio se u Petnici da diskutuje o najnovijim otkrićima u vezi sa meteorima. Mi smo odlučili da konferencija bude dostupna i onima koji u svet nauke tek ulaze, kako bi iz prve ruke videli kako izgleda meteorska astronomija, ali i diskusija o naučnim postignućima. Tako smo pored naučnog aspekta konferencije obezbedili i obrazovni ‒ onako kako to Petnica često radi. To je bio pun pogodak, jer su naučnici iz dvadeset pet zemalja sveta oduševljeni upravo kvalitetom diskusije koju pokreću studenti", istakao je Nikola Božić, programski direktor u Petnici, i jedan od organizatora Međunarodne meteorske konferencije.

Istraživačka stanica Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe tog istraživačkog centra do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

 

 

Više od tri miliona građana Srbije svakodnevno koristi računar

CINS: Tone životinjskih leševa razbacane po Srbiji

Vantelesna oplodnja - šta je novo u zakonu?

Projekat solarne pustinjske kuće naših studenata u finalu u Dubaiju

IFC podržava izgradnju vetroparka u Alibunaru

U Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre 5.400 ljudi godišnje

Srpski lekari "oživljavaju" bolesna kolena

Industrija 4.0: Evolucija, a ne revolucija

U Srbiji do 2020. godine 600 megavata struje iz obnovljivih izvora

Srpski naučnici „goje“ alge i skidaju svetsku cenu biodizela

Ristić: Vakcinacija jedina preventiva od epidemija

Opada broj vakcinisane dece u Srbiji, ima li razloga za brigu?

Brnabić: IT sektor je veliki potencijal

Singapur ima najbrži intenret, Srbija 41. u svetu

"Zelena energija" iz atara Banata

Brži internet i to u svim školskim učionicama u Srbiji

Broj obolelih od tumora u Srbiji raste, ali nema epidemije

Drugog avgusta planeta ulazi u ekološki dug/ Plastične boce opasne kao klimatske promene

BiH prijeti ekološka katastrofa

Srbi vole mobilni, ali ne i internet

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button