glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica
takse protest pristina
ikea most5 lepenski vir1 dete-komp sff 23 ivana1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brnabić: IT sektor je veliki potencijal

izvor: agencije           foto:                                                                           11.08.2017

it sektor

Pilot-projekat u aprilu ove godine pokrenuo je ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim predsedava Brnabićeva.

Kako je saopštila Vlada Srbije, diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java, dobila su 23 polaznika, koje očekuje polaganje testa za međunarodno priznati Orakl Java sertifikat i prilika da kao junior programeri pohađaju praksu u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija.

Brnabićeva je čestitala je polaznicima kursa i navela da IT sektoru nedostaju ljudi.

"Ovaj program je osmišljen tako da kroz dodatnu edukaciju kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Ovaj sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja Srbije", rekla je Brnabićeva.

Ukazala je i na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT sektoru.

Posle uspešno završenih praksi polaznici će imati dovoljno iskustva da nađu prvi posao na poziciji programera početnika.

Njima će u narednih pet meseci biti dostupan i naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Obuka za junior programere u IT sektoru, u okviru pilot-programa, sprovodi se osim Beograda i u Novom Sadu i Nišu. Svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuju prakse.

Kurs "Link grupe" u Beogradu pohađa 15 polaznika, a njih deset program za Web Development.

Obuka u "Vojvodina IKT klaster - VOICT" u Novom Sadu, gde su 24 polaznika prošla kurs iz programskog jezika Java, završen je prošle nedelje.

Za rad u programskom jeziku Java kurs pohađa 12 polaznika u "Klasteru za napredne tehnologije (NICAT)" u Nišu, dok njih 13 stiče znanje za rad u programskom okruženju .NET.

Školama će biti isplaćeno 30 odsto cene obuka samo ako polaznik bude zaposlen sa minimalnom neto platom od 40.000 dinara u IT oblasti, bar tri meseca u periodu od devet meseci nakon završetka obuke.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima.

Najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina. Većina polaznika trenutno nije u radnom odnosu, dok je manji broj kandidata koji su zaposleni.

Plan je da se, koliko se pilot-projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi započne obuka za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.

 

 

Singapur ima najbrži intenret, Srbija 41. u svetu

"Zelena energija" iz atara Banata

Brži internet i to u svim školskim učionicama u Srbiji

Broj obolelih od tumora u Srbiji raste, ali nema epidemije

Drugog avgusta planeta ulazi u ekološki dug/ Plastične boce opasne kao klimatske promene

BiH prijeti ekološka katastrofa

Srbi vole mobilni, ali ne i internet

Racionalnom potrošnjom struje uštede i do 20%

Srbin vs Svetske banke

Srpski distributer video-igara postao vodeći provajder u Sloveniji

Konferencija „ IT bezbednost ‒ od standarda do rešenja”

Budućnost je u digitalnom marketingu

Aplikacija "FilterApp" već ima 2.000 aktivnih korisnika

Šta sve razvijaju srpski programeri

Teslin rođendan – Dan nauke u Srbiji

Balkan i EU, možemo li izaći iz rominga?

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button