glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zaAev-vucic-rama balkan-eu talas
KOSIZBORI protest5 grafika maticne-celije handke covic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Kad Evropljani pišu pravila Skupštine Srbije   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             13.10.2019.

skupstina-srbije-dvorana

Druga runda razgovora vlasti i opozicije fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i izmene poslovnika o radu, jedan je od zaključka netom završene prve runde dijaloga pod pokroviteljstvom predstavnika Evropskog parlamenta. Na prvi pogled usputno pomenuto, ovo je nešto što ne može da obraduje nikoga u ovoj zemlji, naročito kad se imaju u vidu ranije najave da će nam izaslanici EP pomagati u demokratizaciji skupštinskih procedura i posle prolećnih izbora.

Ukoliko se to realizuje, najviša zakonodavna vlast u državi bi samu sebe, takoreći, stavila pod neku vrstu protektorata, što, šta god ko rekao, nikako ne može biti u interesu onih koji su je birali, ili su bar bili ubeđeni da o nečemu odlučuju.

Prvi posao svakog novog saziva Skupštine Srbije do petooktobarskih promena bilo je pisanje poslovnika o radu. Umelo je to da potraje, mada nikad predugo, ali bi narodni izabranici, bez većih problema, uspeli da napišu pravila po kojima će raditi do kraja mandata. Ova praksa je posle 2000. godine ukinuta. DOS-ova vlast je samovoljno donela poslovnik, a prvo što je uradila bilo je da uvede drakonske novčane kazne za poslanike koji se ne ponašaju onako kako bi, po oceni vlasti, trebalo da se ponašaju.

Radikali su bili spremni da plate bilo koju cenu za svoje reči, pa su tako postali, ne svojom voljom, najveći humanitarci, pošto su sredstva od kazni išla u humanitarne svrhe, a mnogi od njih, zbog kazni, mesecima nisu primali plate.

„Dosovci” su ukinuli i dotadašnje pravilo da u sali u svakom trenutku u toku rasprave mora biti 126 poslanika, kao i to da se o svakom zakonu i amandmanu posebno raspravlja i odmah glasa i, umesto toga, uveli dan za glasanje. Mrzelo ih je da sede u sali i da slušaju opoziciju, pa smo došli do toga da se u danu za glasanje niko ne seća ni o kojim je sve zakonima diskutovano, a kamoli kakvi su amandmani predlagani. Saziv iz 2008. godine, u kojem je DS bio stožerna stranka, poslednje restriktivne odredbe sa, između ostalog, kvotama za raspravu po poslaničkim grupama, doneo je 28. jula 2010. godine. Naprednjaci su 2012. godine, kad su došli na vlast, mogli da uživaju u blagodetima takvih pravila. Zato ih nisu ni menjali.

Za sve vreme naprednjačke vlasti, samo su radikali podsećali na praksu donošenja novog poslovnika na početku svakog novog saziva, kritikujući „dosmanlijska” pravila, a demokrate su se, zajedno sa drugim opozicionarima okupljenim oko Saveza za Srbiju, na poslovnik žalile na sastanku sa Dejvidom Mekalisterom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Dabome da nisu rekli ko je takav poslovnik napisao, a Mekalister je odmah ponudio pomoć EP u njegovom pisanju. Vlast na to, u prvi mah, nije reagovala, ali posle odluke dela opozicije, pre svega okupljene oko SzS-a, da bojkotuje parlament i predstojeće izbore, kao i izveštaja EP o napretku Srbije ka EU, gde je, praktično, ugrađeno sve što su bojkotaši zamerali, vlast se naprasno setila šta bi sve mogla da promeni.

Nešto je odmah realizovala, ali to bojkotaše nije vratilo u salu. Na red su došli izborni uslovi, stigli su i posrednici, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, oni isti koji su uvodili demokratiju u Severnu Makedoniju, sve uz oduševljeno prihvatanje vlasti, čiji su nam funkcioneri odlučno poručivali da SzS priziva „makedonski scenario” u Srbiji, ali da im se to neće ostvariti.

Svoje utiske sa prve runde dijaloga pod patronatom bivših evroparlamentaraca predstavnici vlasti, osim Dragana Markovića Palme, lidera JS-a, preneli su sa širokim osmesima na licu, ocenjujući ih vrlo pozitivno. Kažu da je dostignuće što su vlast i opozicija sele za isti sto i što razgovaraju. A ko je razgovarao? Na ovom skupu nisu bili predstavnici parlamentarne opozicije, koja je taj status stekla demokratski, dakle na izborima, SRS-a i DSS-a, jer neće da učestvuju u „ponižavanju parlamenta tako što stranci vode dijalog”, ni stranaka okupljenih u SzS-u...

Lider SDS-a Boris Tadić je svratio i otišao, kaže „nema uslova za fer i demokratske izbore”, niti sada ima vremena da se do toga dođe. U razgovorima su od opozicije učestvovali Zoran Živković, lider parlamentarne Nove stranke, parlamentarni LDP, Stranka moderne Srbije, koja nije učestvovala na izborima već je nastala raspadom Pokreta „Dosta je bilo”, koji je osvojio mandate na izborima, vanparlamentarni PSG i SPAS, pa je teško razumeti toliko oduševljenje naprednjaka dometima razgovora.

Lideri Saveza za Srbiju – sa sve Borisom Tadićem, liderom SDS-a, u čije vreme su ispisana sva izborna i skupštinska pravila, koja su sprovodili tako da su ih građani poslali u debelu opoziciju, bez ikakvih izgleda da regularno, glasovima ovog naroda, dođu na vlast – imaju više razloga za zadovoljstvo. Oni su svojim potezima, uz svesrdnu pomoć naprednjaka, uspeli da internacionalizuju naše izbore i, za početak, da dozovu „demokratizatore” Severne Makedonije da „demokratizuju”h i nas. I, koliko vidimo, „demokratizatori” će se ovde zadržati da nam urede izborna pravila, pa onda napišu poslovnik o radu skupštine, pa posle da nadgledaju poštuju li poslanici ono što su im bivši evroparlamentarci propisali.

Kad sve ovo pogledamo, mogli bismo da se zapitamo zašto bi građani uopšte izlazili na izbore, kad god oni bili. Kako je krenulo, oni koje oni budu izabrali neće se pitati ni za šta, pa ni za pravila po kojima će raditi u Narodnoj skupštini Srbije. Naprednjaci bi morali da imaju u vidu da baš niko do sada nije dovodio strance da pišu poslovnik o radu parlamenta i da nadgleda njegovo sprovođenje.

Tako se ne podiže ugled parlamenta. Naprotiv, tako se degradira u beznačajnu instituciju pod stranim protektoratom. Mogli bi nešto da prepišu iz vremena onog „nedemokratskog režima”, kad je svaki skupštinski saziv formirao radnu grupu od predstavnika svih poslaničkih grupa, koja je pisala pravila rada. Naravno, tih pravila se treba i pridržavati.

Ukoliko opet budu imali ogromnu većinu u skupštini, morali bi odmah da prestanu sa sadašnjim načinom govora, punog najprizemnijih uvreda na račun dela opozicije okupljene oko SzS-a, gde god oni bili – u parlamentu ili van njega. Tim pre što imaju sve argumente u rukama protiv te opozicije. Dabome, rečnik uvreda ne sme se koristiti ni protiv opozicije koja bude u parlamentu. Ovako kako su krenuli, sami će organizovati „makedonski scenario” u zemlji. Građani Srbije nisu to zaslužili.

 

 

Novi migrantski val i stara razjedinjenost Evrope

Četrdeset peti protest '1 od 5 miliona': Vrata RTS-a ofarbana u pink boju

Greminger: OEBS u novembru šalje misiju da proceni izborne uslove u Srbiji

Vučić, Zaev i Rama potpisali deklaraciju o slobodnom protoku robe i ljudi

Svetska banka: Srbija teško do rasta od 3,5 odsto, industrija razočaravajuća

Preciznije o odlivu mozgova posle popisa 2021.

Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Erdogan: Postizanje dogovora oko kosovskog pitanja od vitalnog značaja za mir na Balkanu

Protest taksista, pitanje za sve nivoe vlasti

Stejt department: Palmer i Grenel blisko će sarađivati kako bi postigli sporazum između Kosova i Srbije

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona” ofarbali u zlatno kocke na Trgu Republike

Premijer Babiš uoči dolaska Vučića: Češka nema nameru da povuče priznanje Kosova

Evropski parlament odbio dvoje kandidata za komesare

Jeremić: Narodna stranka neće promeniti odluku o bojkotu

Francuski mediji: Srbija jača lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button