glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

trst ruza savet ministara
migrant Aleksandar Vucic muzej tesle pula novak djokovic

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Strancima treba odložiti i ograničiti kupovinu oranica u Srbiji

 

izvor : euractiv  foto:

12.07.2017.

zemljiste

Prodaju poljoprivrednog zemljišta u Srbiji strancima treba odložiti i ograničiti, a treba pripremiti referendum da bi se utvrdilo da li i građani podržavaju da se to potpuno zabrani, ocenili su 11. jula agroekonomisti. Ministar poljoprivrede najavio je ranije da će prodaja zemlje strancima biti ograničena izmenama zakona na vreme, pre 1. septembra, kada po SSP treba da bude ukinuta diskriminacija između građana Srbije i EU u kupovini nekretnina, uključujući poljoprivredno zemljište.

"EU neće propustiti priliku da zahteva maksimalne pogodnosti za strance koji žele da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji", rekao je za agenciju Beta agroekonomista i poslanik u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić.

On je komentarišući najavu da će novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu strancima biti dozvoljeno da kupuju obradivo zemljiše rekao da je "apsurdno da Srbija čini ustupke EU pre nego što počne da koristi novac iz pretpristupnih fondova IPARD i dozvoli da stranci kupuju obradivo zemljište u Srbiji".

Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu u Srbiji još nije završen, a prema nezvaničnim informacijama stranci kao fizička lica će moći da kupuju poljoprivredno zemljište kada dokažu da su u Srbiji proveli sedam godina, a pravno lice i novoosnovana firma pre kupovine mora biti pet godina registrovana u Agenciji za privredne registre Srbije.

"Hrvatska je donela propise da sedam godina posle ulaska u EU stranci neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište, a to znači do 2020. godine", rekao je Ševarlić.

Srbija, prema njegovim rečima, ne samo da nije postala član EU nego se "ne zna ni da li će i kada biti član te zajednice, pa se odnos sa EU može smatrati neokolonijalizmom".

Dodao je da "sadašnji režim nije kriv za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije (SSP) i EU kojim je predviđeno da Srbija dozvoli stranim državljanima da kupuju oranice, ali je kriv što pet godina ništa nije uradio da to promeni".

On je ocenio da je 2015. godine trebalo doneti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi sprečio strance da kupuju obradivo zemljište u Srbije, ali "tadašnja vlast nije želela da se konfrontira sa Briselom".

"Ako je tačno da će firma morati da bude registrovana pet godine pre nego što počne da kupuje zemljište, zašto su do sada dozvoljavali da 'ćerke' firmi iz inostranstva koje su registrovane u Srbiji za 500 evra kupuju oranice", zapitao je Ševarlić.

On je istakao da se državno zemljište po Ustavu ne može prodavati, a PKB korporacija se nudi na prodaju iako je 99,75% u državnom vlasništvu.

U Izraelu je prema njegovim rečima 99,7% zemljišta u državnom ili paradržavnom vlasništvu.

"Stranci u Izraelu ne mogu da kupe zemljište, samo mogu da ga zakupe na najviše 49 godina", rekao je Ševarlić.

Dodao je da je Danska ograničila površinu zemljišta koje stranac može kupiti na oko 300 hektara.

"Prodajom PKB korporacije prodaće se i pola teritorije opštine Palilula i četvrtina opštine Surčin", rekao je Ševarlić i dodao da je ta teritorija "važna i zbog aerodroma, železničkog pravca i luka". On je rekao i  da je to najveći uređen kompleks u Evropi.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da zna da su dva bivša ministra poljoprivrede pokušavali da promene SSP ali bez uspeha, a "vlasti poslednjih nekoliko godina su bile tvrdoglave i nisu se puno obazirale na upozorenja stručnjaka".

"Maksimalno treba zaštititi domaće oranice i propisati preduslove da neko mora biti stanovnik Srbije 10 godina, da se profesionalno bavi poljoprivredom pet godina i da maksimalno može da kupi 100 hektara, jer je za mene prodaja zemljišta prodaja suvereniteta", rekao je Prostran.

Dodao je da bi Srbija sada trebalo kao Mađarska da raspiše referendum i potpuno zabrani prodaju poljoprivrednog zemljišta.

 

Samit lidera Zapadnog Balkana u Trstu

Čanak: Srebrenička tragedija da uđe u školski program

Vučić: Iskreno saosećam sa porodicama ubijenih u Srebrenci

Berlinski proces treba modifikovati

Vučić: Erdogan će doći u Srbiju s 150 biznismena/Turska Taj grupa zainteresovana za ulaganje u Srbiji

Nove optužnice za paljenje ambasade SAD u Beogradu

Vučić sa turskim privrednicima, moguće nove investicije/Antić u Turskoj

"Prese": Evropa previđa dešavanja na Balkanu

Radnici u raljama države

Ana Brnabić predala Čepurinu transkript intervjua za Blumberg/Pešić: Niko nije ponizio Srbiju kao premijerka Brnabić

Brisel pominje brži put do članstva, datum prijema ne otkrivaju/Hojt Ji: Zapadni Balkan neće dostići EU ni za trideset godina

MMF: Poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji

Štrajk u Kragujevcu zaustavio fiat 500

U Srbiji 5.500 migranata, mesta ima za sve

Šutanovac: Prava opozicija u Beogradu izlazi na dve liste

Azdejković: Ana Brnabić je simbol LGBT borbe

Dobar tajming i izdvajanje Srbije iz "grupe kandidata"

Vučić i Tači u Briselu

Brnabić: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF-om

Arsić: Problem dugova opština i gradova treba da reše opštine i država

Estonija preuzima predsedavanje EU/Dug proces pristupanja EU pogoduje autoritarnim režimima

Vučić sa Mogerini o ubrzanju evropskog puta Srbije; Predsednik: Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis