glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi
sud
zastave3
eu5
vucic-tusk1
bolsoj kompjuteri zreb andjlekovic
zeleznice

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ništa od smene Saveta ministara BiH

izvor: novosti online    foto: vn                                                                                  11.07.2017

savet ministara bih SzP i HDZ poručili da je za odlazak Saveta ministara potrebna većina i u Domu naroda

 

 

Iako  je smena Saveta ministara BiH bombastično najavljena, pogotovo iz SNSD, od toga nema ništa, poručeno je iz Saveza za promene i HDZ BiH.

 

- Da bi Savet ministara BiH otišao sa scene potrebna je većina i u Predstavničkom i u Domu naroda BiH. Dok se za Predstavnički dom i može pronaći većina koja je protiv Saveta ministara, u Domu naroda Parlamenta BiH glavnu reč vode SDS, HDZ BiH i SDA, bez čije podrške se ne može usvojiti smena - potvrđeno je  u Savezu za promene.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kaže za "Novosti" da SDS nije iznenađen rečima Milorada Dodika da će se njegovi poslanici uvući u Parlament BiH da bi srušili Savet ministara, kako bi on onda povećao PDV i akcize.

- Dodik je ovim pokazao da nije gadljiv na koalicije sa SDA ili bilo kim iz Federacije BiH, ako mu treba da uvede nove namete građanima u Srpskoj koji treba da plate sav javašluk i bahaćenje vlasti u RS - ističe Pandurevićeva.

Ona dodaje da SDS, bila vlast ili opozicija u institucijama BiH, neće dozvoliti povećanje PDV, jer to znači smanjenje plata i rast svih životnih troškova.

- Oni koji su pokrali novac građana Srpske, neka ga vrate u budžet, a ne da njihovu pljačku plaća narod Republike Srpske. Putin je, kad je došao na vlast, sve tajkune naterao da deo opljačkanog novca vrate u budžet, a da ostatkom podignu rusku privredu. I Dodik od svojih desetak poznanika treba da zatraži da u budžet vrate deo novca i to bi bila lepa cifra od preko milijardu KM - poručila je Pandurevićeva.

Da od smene Saveta ministara BiH nema ništa, potvrdio je i lider HDZ BiH Dragan Čović.

On je rekao da se može razgovarati o problemima u Savetu ministara, a ne o rekonstrukciji.

Čović je najavio da će o odnosima koji su, kako kaže, brutalno narušeni na svim nivoima, u narednim danima razgovarati sa predsednikom SNSD Miloradom Dodikom, predsednicima SDA i SBB Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

- Sa SNSD ćemo u sredu, 12. jula razgovarati o mnogo strateških tema i verujem da ćemo imati odgovore na njih. Nastojaću već u četvrtak, 13. jula da imam sastanak sa Izetbegovićem, a potom i sa Radončićem. Videćemo kako ono što je danas plan bilo koje od političkih stranaka pojedinačno ugraditi u nešto što može biti zajednički interes - naveo je Čović.

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu PBiH podržati smenu Saveta ministara BiH.

- Ovaj saziv ne može dočekati kraj mandata - rekao je Dodik i izrazio uverenje da će Savet ministara BiH uskoro biti razrešen.

On je naveo da je pukla koalicija između SBB i SDA, te da su HDZ i SDA u veoma lošim odnosima, za koje je uveren da će dodatno biti pogoršani zbog Izbornog zakona.

 

NEGATIVNO MIŠLjENjE

Dodik je podsetio da je 17 poslanika opozicije u Predstavničkom domu potpisalo zahtev za sazivanje hitne sednice parlamenta, na kojoj bi bio razmatran izveštaj o radu Saveta ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija.

- Tamo nema neke većine, osim ako se ne okupe oko nekog ličnog razloga i zbog nečega ličnog - rekao je Dodik.

INICIJATIVA

Kako je potvrđeno u Savetu ministara BiH, da bi se razmatrala njihova smena potrebno je da inicijativa dođe u Parlament BiH, ali se to neće siguno dogoditi do sednice koja je najavljena 26. jula. - Inicijativa, ako se usaglasi Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta BiH, može da se nađe pred poslanicima tek nakon letnje pauze - kažu u Savetu ministara BiH.

novosti.rs

 

BiH i Hrvatska potpisale niz bilateralnih sporazuma

Izbora će biti uprkos prijetnjama hrvatskih stranaka

Radončić Izetbegoviću: Istupi iz Muslimanskog bratstva

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button