glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-mile skupstina111 cia
mak-nato strazbur male he Drasko Redjep-t cirilica zimonjic_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nova scena na Dorćolu

izvor: evn  foto: vn                                                                                                   31.01.2019.

nova scena

Narodno pozorište bi uskoro moglo da dobije još jedan neobični prostor na Gundulićevom vencu. Jubilarna godina nacionalnog teatra biće u znaku Bore Stankovića

U slikarnici Narodnog pozorišta na Dorćolu (Gundulićev venac 50) juče su najavljeni novi naslovi kuće na Trgu Rrepublike, a uskoro bi se u novom, ambijentalnom prostoru mogle naći plesne predstave, kamerne opere i istraživački dramski projekti.

- Ovo zdanje redak je primerak arhitekture 19. veka, u potpunosti sazidano od cigle i drveta. Slikarnica je u posedu nacionalnog teatra od 1921. godine, kada se Srbija posle Prvog svetskog rata odvažila da sama izrađuje dekor i rekvizitu, umesto da to čini u inostranstvu - objasnila je v. d. upravnika Ivana Vujić. - Prvi slikar dekora bio je Jovan Stojiljković, a direktor slikarnice Jovan Bijelić (akademski obrazovan u Krakovu).

Jubilarna godina, vek i po postojanja, u Narodnom pozorištu biće u znaku Bore Stankovića: 6. aprila premijerno je izvođenje opere Petra Konjovića "Koštana" (u postavci Juga Radivojevića), a nekoliko dana kasnije i dramske predstave "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića.

- Biće to savremeno čitanje Bore Stankovića, u ženskoj interpretaciji i adaptaciji Maje Todorović, sa izvanrednom glumačkom podelom - kaže Tanja Šljivar, v. d. direktora Drame. - Biće to treća premijera "Nečiste krvi" u Narodnom pozorištu, a tema je i danas aktuelna: kako opstaje patrijarhalna porodica, ali i kako je društvo podriva. Bavićemo se pozicijom ne samo žene u takvom društvu, nego i muškarca.

Reditelj Nešković podsetio je da su prethodne dve inscenacije bile 1933. i 1975. godine:

- Reč je o jednom od najvećih romana na srpskom jeziku, našoj Ifigeniji, Hedi Gabler i Madam Bovari. Sada je prvi put u "ženskoj" dramatizaciji i u jednoj od najboljih podela koje se mogu zamisliti, sa sedam prvaka Drame Narodnog pozorišta i jednim gostom.

 

U ulozi lepe Sofke pojaviće se mlada Jovana Stojiljković (prvi put na sceni nacionalnog teatra), a u ostalim rolama su Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Pavle Jerinić, Zlatija Ivanović, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović i Nikola Vujović.

- Nije lako dramatizovati Boru Sankovića, publika mnogo očekuje od romana, a on nudi najmanje tri dramske linije. Nije se lako opredeliti, ipak, odlučili smo da se bavimo onim što nam se čini najznačajnijim: porodicom. S Milanom Neškovićem već sam sarađivala u predstavama "Šćeri moja" i "Antigona 1918", sada je na redu "Nečista krv"... I sve su to žene koje su se odvojile od svoje okoline - ističe Maja Todorović.

Kako je juče rečeno, u narednom periodu na sceni "Raša Plaović" očekuje se dramaturški kolaž Biljane Jovanović (u režiji Anđelke Nikolić), Šekspirov "San letnje noći" režiraće Kokan Mladenović na Velikoj sceni, u Operi se najavljuje "Bastijen i Bastijena", "Na uranku", "Manon Lesko", a na baletskoj sceni "Labudovo jezero".

POSLE OSAM GODINA

U ulozi sluškinje Magde u "Nečistoj krvi" beogradska publika gledaće Ljiljanu Blagojević:

- Ovo je moja prva premijera posle Kamijevog "Nesporazuma". Bilo je to pre osam godina... U međuvremenu, gledala sam "Belu kafu" Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i prepoznala svu raskoš njegovog dara - istakla je poznata glumica, radujući se novom pozorišnom zadatku.

novosti.rs

 

Preminuo Draško Ređep

Toholj: „DOK#1“ je festival po meri gledaoca

Povratak 166. lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

Umro reditelj Dušan Makavejev

Srbija – važna adresa u imeniku filmskih producenata

Zlatno jaje “Kustendorfa” za "All Inclusive"

Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

„Egzit fridom“, kratki film o festivalu

Počeo 12. „Kustendorf”

Kultura je pravi put za regionalnu saradnju

Beogradska filmska scena u novoj 2019. godini bogatija za još jedan festival

Preminuo hrvatski glumac Ivo Gregurević

Preminuo poznati glumac Marko Nikolić

Škabo - Beogradski sindikat: Ne mislim ništa loše o bilo kom protestu protiv nepravde i nasilja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button