glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bg-pr 1od5 000 david1
Djindjic vw VISEGRAD vucela-bata sale777 filip0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Priština protiv dijaloga, Srbija za mir i stabilnost/Mogerini će zakazati nastavak dijaloga čim Priština ukine takse/Haradinaj : Dijalog prekinut pre taksi    

izvor: agencije  foto:                                                                            13.03.2019.

pristina beograd 

Priština protiv dijaloga, Srbija za mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Španije Žozepom Borelom istakao da je Priština, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time označila njegov kraj, kao i da se ne zna šta će biti njeni sledeći potezi, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu, prenosi Tanjug.

Ministar Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je šefu španske diplomatije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik je izrazio zahvalnost Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije.

On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje.

Predsednik Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Predsednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.

Mogerini će zakazati nastavak dijaloga čim Priština ukine takse

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da "carine koje je vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da budu stavljene van snage" i da će "čim te takse budu ukinute", sazvati novu rundu dijaloga Beograd - Priština. Ona je naglasila da će konačni sporazum Beograda i Prištine morati da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da dobije podršku Saveta bezbednosti UN.

Cilj dijaloga je, kako je podvukla, da se "postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rešavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda", a koji će dobiti podršku Saveta bezbednosti UN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u dijalogu - Beograd i Priština.

Konačni sporazum Beograda i Prištine "mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmenu kontakata o tome sa svim članovima Saveta bezbednosti".

Čelnica Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) je to rekla 12. marta obrazlažući ključne pravce i načela međunarodne politike Evropske unije članovima Saveta bezbednosti.

"Ja lično posredujem u dijalogu", predočila je Federika Mogerini, "ali dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući".

Prema njenim rečima, "povoljan ishod dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade celom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i ceo svet".

Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, da pomene "još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku" u svetu, za koji se EU zalaže, a to su zbivanja vezana "za pomirenje na Balkanu".

Ona je tu istakla dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, "ono što se već smatra istorijskim događajem na Balkanu… I šta je novi pozitivan primer saradnje EU i UN", a to je sporazum Skoplja i Atine o rešavanju pitanja imena.

Haradinaj : Dijalog prekinut pre taksi

PRIŠTINA– Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, tvrdi da je dijalog Beograda i Prištine prestao mnogo pre uvođenja 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, te ponovio da ta dva pitanja ne treba povezivati, prenosi Tanjug.

Haradinaj je to napisao na tviteru kao odgovor na jučerašnju izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini u Savetu bezbedosti UN, u Njujorku.

Mogerinijeva je rekla da je spremna da sazove novu rundu dijaloga čim nametnute takse na proizvode iz Srbije budu ukinute.

Dijalog je zastao mnogo pre nego što je porez nametnut. Nedostatak transparentnosti, ohrabrenje za teritorijalnu razmenu i neuspeh u sprovođenju postojećih sporazuma - to su razlozi. Dijalog može i treba nastaviti bez povezivanja sa taksama”, napisao je Haradinaj.

 

 

Radnici Folksvagena protiv novog pogona u jugoistočnoj Evropi

Koliko ima nacionalizma u protestima?

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu: 'Blokada' RTS, poziv novinarima te kuće da se pridruže bojkotu

Uzajamne pretnje Srbije i Kosova

Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Platforma završni udarac dijalogu

Strazbur odbio penzionere: Domaće pravosuđe jedina adresa za žalbe

Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima

Lutovac i Tadić: Želimo stranku koja će moći da integriše snage koje su protiv Vučića

Francuske prepreke na evropskom putu Balkana

Mekalister: EU spremna da pomogne oko promene poslovnika parlamenta, ako se iskaže interes za to

Prepreke LGBT roditeljstvu u Srbiji

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Frankfurter rundšau: Procureo plan podele Kosova, potpisivanje sporazuma 12.juna?

I Srbija i Kosovo podeljeni oko razgraničenja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button