glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu5 skupstina11 skoplje_3
granica1 ptica nis dijaspora branko-vanja prvaci evrope zvezda1111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sazvane hitne konsultacije zbog saopštenja EK o KiM i Kataloniji/Katalonija: 90 odsto glasova za nezavisnost

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           02.10.2017.

Catalonia

Sazvane hitne konsultacije zbog saopštenja EK o KiM i Kataloniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsednicu vlade Anu Brnabić, sve članove vlade, kao i predstavnike obaveštajnih i bezbednosnih agencija na konsultacije nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, objavio je "Blic" on-line.


Konsultacije će biti održane u Prededništvu, u popodnevnim satima, nakon obraćanja grčkog predsednika Prokopiosa Pavlopulosa u Skupštini Srbiji.

VUČIĆ: MEČKA DOŠLA PRED VRATA EU

Posle katalonskog referenduma i stava Evropske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Pitanje svakog građanina Srbije Evropskoj uniji danas je - kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcepljenje može, i bez referenduma, rekao je predsednik Vučić, odgovarajući na pitanja novinara povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stava Evropske komisije da je to izjašnjavanje nelegalno.

"Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su to 22 zemlje Evrospke unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU", zapitao je Vučić.

Svetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je "mečka došla pred njihova vrata", e, sada je, rekao je Vučić, situacija mnogo ozbiljna...

Ovo je najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike, zaključio je Vučić.

"Branićemo evropske principe i demokratiju, ali ćemo štititi svoju nezavisnost" rekao je Vučić.

CINIČNA PORUKA IZ BRISELA: KOSOVO MOŽE, KATALONIJA NE!

Kosovo i Katalonija nisu isto, kao što nisu isto Srbija i Španija! To je danas poručio glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, odgovarajući na brojna pitanja okupljenih novinara, povodom održanog referenduma u Kataloniji. Na novinarsko pitanje koja je pravna razlika između Katalonije i Kosova koje su mnoge zemlje EU, ali ne i Španija, priznale, i postoji li razlika u tretmanu između zemalja EU i onih van nje, Shinas je odgovorio:

- Koja je razlika između Španije i Srbije, ako sam dobro razumeo? Španija je zemlja članica!

Na dodatno pitanje da li to onda znači da bez problema može da se krši ustavni poredak zemalja van EU, u ovom slučaju Srbije, ali ne i unutar Unije, Shinas je ponovio da je Španija članica EU i poručio:

- Poznato je da je za priznanje Kosova postojao veoma specifičan kontekst koji je usvojio Evropski savet posle deklaracija UN i više rezolucija UN i međunarodne zajednice u okviru veoma precizne geopolitičke logike i veoma specifičnog konteksta. Za Evropsku komisiju situacija u potpunosti nije uporediva.

Što se tiče Katalonije, EK jedanasizdala saopštenje u kom se ističe da, na osnovu španskog usstava, glasanje nije bilo legalno.

"Za EK, kao što je predsednik Žan Klod Junker u više navrata istakao, to je unutrašnje pitanje Španije koje treba da se rešava u skladu sa španskim ustavnim poretkom", ističe se.

Osim ovog isključivo pravnog aspekta, EK je istovremeno pozvala i na smirivanje situacije.

"Vreme je za jedinstvo i stabilnost, a ne za podelu i cepanje. Pozivamo sve relevantne učesnike da se sada veoma brzo iz konfrontacije usmere ka dijalogu", naglašeno je.

vucic_6

Katalonija: 90 odsto glasova za nezavisnost

Devedeset odsto glasača na nedekjnom referendumu u Kataloniji je glasalo za nezavisnosti tog regiona od Španije, zvanično je objavljeno noćas u Barseloni na osnovu preliminarnih rezultata glasanja koje je Madrid proglasio ilegalnim.Portparol regionalne vlade Katalonije Žordi Turul je rekao novinarima da je 90 odsto od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedelju, zaokružilo "Da" na glasačkim listićima, za nezavisnost.

Rekao je da je skoro osam odsto birača odbacila nezavisnost, a ostatak glasačkih listića je bilo prazno ili nevažeće. Dodao je je da se prebrojava još 15.000 glasačkih listića.

Turul je rekao da ukupan broj glasačkih listića ne obuhvata one koje je konfiskovala španska policija tokom nasilnih upada u nedelju da bi zaustavila glasanje.

Najmanje 844 gradjana i 33 policajca su povređene u policijskim napadima.

Katalonske vlasti su navele i da je španska policija zatvorila 319 od oko 2.300 biračkih mesta gde je moglo da glasa ukupno 5,3 miliona birača.

Jedan od dva glavna sindikata Španije je noćas pozvao na generalni štrajk u Kataloniji u utorak u znak protesta zbog nasilja policije kojim je u nedelju poremećen sporni referendum o otcepljenju tog regiona od Španije.

Sindikata CCOO je saopštio da je pozvao na štrajk "da bi se osudilo nasilje državnih snaga bezbednosti primenjeno radi sprečavanja referenduma".

Taj sindikat je takodje pozvao da se danas, u ponedeljak u podne, protestuje ispred gradskih uprava širom Katalonije.

Predsednik regiona Katalonije, Karles Pućdemon je izjavio da će održati svoje obećanje da će jednostrano proglasiti nezavisnost ako glas "Da" pobedi na referendumu o secesiji od Španije.

U govoru narodu preko televizije, Pućdemon je u nedelju uveče, po zatvaranju biračkih mesta, ocenio da je "Katalonija dobila pravo da postane nezavisna država".

On je rekao da je katalonskim zakonom utvrdjeno da će pobeda sa više od 50 procenata glasova za "Da" na referendumu pokrenuti donošenje deklaracije o nezavisnosti u roku od 48 sati od glasanja, bez obzira na odziv birača.

Ustavni sud Španije je taj zakon stavio van snage, ali Pućdemonova vlada je ipak sprovela referendum.

Pućdemon je još rekao da je u nedelju "španska država ispisala još jednu sramnu stranicu svoje istorije s Katalonijom".

Predsednik regiona Katalonije je najavio da će katalonske vlasti uputiti zahtev Evropskoj uniji da razmotri kako su španske vlasti na dan referenduma kršile ljudska prava građana Katalonije.

 

 

Makron i Junker traže da EU otvori vrata Balkanu do 2025. godine

Srpski medijski mrak

Apelacioni sud odbacio optužnicu za Srebrenicu, stopira se suđenje

DW: Šta Beogradu sprema novi Berlin?

Naprednjaci hoće sami, Janković čeka Đilasa

Šid promenio stav o đacima migrantima, ali ne i Sombor/Komesarijat: Oko 400 dece migranata u srpskim školama

Arsić: Plate u Srbiji realno mogu da porastu dva-tri odsto

Prednosti i mane kineske inicijative Pojas i put za Zapadni Balkan

Vučić u UN: Političko rešenje za Kosovo prioritet za Srbiju

Ugrožavanje medijskih sloboda u Srbiji

Skot: Srpska deca su junaci integracije malih migranata

Vučić: Pozvao sam Trampa da poseti Srbiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button