glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

kurti eu granica migranti00000
cg-eu1 materic kina sajam Hrana REPREZENTACIJA zvezda-tot

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji          

izvor: agencije  foto:                                                                     07.11.2019.

AI

Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović i regionalni direktor „Huaveja“ za Srbiju Li Mun Čun.

Jovanović je rekao da je Memorandum prvi veliki, značajan korak u izgradnji nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, koja će omogućiti brži razvoj elektronskih usluga.

To je, kako je naveo, u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, na kojoj se radi, a koja će biti dostupna univerzitetima, startapovima, naučno-tehnološkim parkovima i privredi.

To će dalje omogućiti brži i efikasniji razvoj i sistema obrazovanja, nauke, ekonomije i privrede u Srbiji, dodao je Jovanović.

Istakao je da će Srbija izradom Strategije razvoja veštačke inteligencije, postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi, koja ima takvu strategiju.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“ će obezbediti da vrhunska informaciono-komunikaciona tehnologija bude dostupna u Srbiji, a biće smeštena u državnom centru za podatke u Kragujevcu, odmah pošto on bude otvoren.

Na forumu se još razgovaralo o produbljivanju saradnje srpskih i kineskih privrednika.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na forumu da Srbija sebe može da nazove prijateljem i partnerom Kine i izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, koji će, kaže, otvoriti nove puteve i nova vrata u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

„Srbija je mala zemlja, ali zemlja ogromnih potencijala“, istakla je Brnabićeva.

Potpredsednik „Huaveja“ i predsednik te kompanije za Evropu Li Jijan rekao je da Memorandum otvara novo poglavlje u saradnji dve strane u oblasti novih tehnologija.

Ukazao je da se poslednjih nekoliko godina digitalna ekonomija ubrzano razvija, te da je u poslednjih 15 godina stopa rasta digitalne ekonomije, na globalnom nivou dva i po puta veća od rasta BDP-a.

„'Huavej' poseduje vodeću 5G tehnologiju na svetu, a Srbija ima mnogo talenata i dobro inovaciono okruženje. Spremni smo da delimo iskustva“, rekao je Li.

 

 

Skoro svi oboleli od multiple skleroze u Srbiji bez terapije

U Beogradu 8. novembra regionalni skup posvećen veštačkoj inteligenciji

Naučnici na tragu uzročnika autoimunih bolesti

Terapija matičnim ćelijama može biti opasna

Matične ćelije - lažna obećanja o večitom zdravlju

Srbija dobija još jedan PET skener

Ilon Mask najavio otvaranje „Tesle“ u Srbiji sledeće godine

VMA otvara centar za tradicionalnu kinesku medicinu

Naučnici zaslužuju više para

Zašto dve godine kasni izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu

Srbija u top 50 po bezbednosti i kvalitetu lekova i vakcina

Od 1. januara novi model finansiranja nauke

Dan nauke i Teslin rođendan u kući Kralja Petra

Zelena gerila protiv zelenih kilovata

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button