glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av banja luka izbori999
bojkot mladi Nemoralne-price aba22 djokovic1 srb-ukr

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Srbija dobija još jedan PET skener         

izvor: agencije  foto:                                                                     26.09.2019.

kcs

Nacionalni PET centar, koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije, sledeće godine će dobiti još jedan PET/CT (pet skener) uređaj. Reč je o takozvanoj pozitronskoj emisionoj tomografiji (PET), pomoću koje mogu da se ustanove najsuptilniji metabolički i drugi procesi što se odvijaju u ćelijama različitih tkiva i organa. Ovo je veoma značajno jer u Srbiji trenutno postoje samo dva takva aparata, čije su prednosti nemerljive, najviše u onkologiji zbog bržeg uspostavljanja precizne dijagnoze, određivanja raširenosti bolesti, praćenja njenog toka i efekta terapije, utvrđivanja recidiva bolesti i preciznog planiranja radioterapije.

Kako saznaje „Politika”, do kraja 2021. godine u Kliničkom centru Srbije će se formirati i centar za proizvodnju takozvanih pozitronskih radiofarmaka, u kome će biti smešteno i eksperimentalno PET odeljenje. Profesor dr Vladimir Obradović, autor projekta Nacionalnog PET centra i njegov prvi direktor, kaže da će se u okviru ovog odeljenja ispitivati novi radiofarmaci za PET dijagnostiku, kao i novi specifični lekovi. Kada bude kompletiran, srpski PET centar se ni po opremi ni po kadrovima kojima raspolaže neće razlikovati od najrazvijenijih centara u svetu.

– U odnosu na druge metode, PET skener vidi „živo” tumorsko tkivo i može da nam pokaže koliko se rak proširio. Zahvaljujući snimanju možemo da vidimo i kako terapija deluje na pacijenta, ali i da bolje isplaniramo radioterapiju jer se PET-om najpreciznije utvrđuje gde se tačno tumor nalazi i zrači se samo taj deo. Snimanje je bitno i za obolele od Parkinsonove bolesti kao i demencije, jer se utvrđuje koji je tip „zaboravnosti” prisutan, a može da se otkrije i žarište epilepsije. Značajno je i za ljude koji imaju visoku temperaturu, a ne zna se gde je prisutno zapaljenje. Uskoro će se sprovoditi snimanja i za kardiološke pacijente, pa će se znati koliko je kod bolesnika funkcionalan oboleli srčani mišić – istakao je dr Obradović.

Za 10 godina rada Nacionalnog PET centra urađeno je više od 17.000 pregleda, zahvaljujući čemu su omogućeni bolji rezultati lečenja teških bolesti, kao i smanjenje broja nepotrebno primenjenih hirurških i ostalih terapijskih procedura.

– U sklopu izgradnje nove zgrade Kliničkog centra Srbije, u toku je rekonstrukcija i prostorija Nacionalnog PET centra. Uskoro u renoviranom prostoru očekujemo instalaciju takozvanog SPEKT/CT sistema i nove gama kamere. U prethodnoj deceniji Centar je sarađivao sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kroz četiri projekta tehničko-tehnološke saradnje i dva projekta edukacije, što je rezultiralo sa 28 višemesečnih stipendija u najboljim evropskim centrima, šest naučnih poseta i brojnim kursevima i radionicama posvećenim najviše PET dijagnostici i veoma vrednoj opremi – kaže profesor dr Vera Artiko, direktorka Centra za nuklearnu medicinu KCS.

Povodom desetogodišnjice rada Nacionalnog PET centra, sutra i prekosutra, u hotelu „Zira” u Beogradu, biće održan naučni simpozijum iz ove oblasti medicine sa internacionalnim učešćem. Očekuje se 150 učesnika iz Srbije ali i iz drugih evropskih zemalja: Austrije, Italije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Holandije, Grčke, Turske i Severne Makedonije.

 

 

Ilon Mask najavio otvaranje „Tesle“ u Srbiji sledeće godine

VMA otvara centar za tradicionalnu kinesku medicinu

Naučnici zaslužuju više para

Zašto dve godine kasni izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu

Srbija u top 50 po bezbednosti i kvalitetu lekova i vakcina

Od 1. januara novi model finansiranja nauke

Dan nauke i Teslin rođendan u kući Kralja Petra

Zelena gerila protiv zelenih kilovata

Šta kada se iscrpe mogućnosti za lečenje u Srbiji

Beograd jedina prestonica u Evropi bez prečistača otpadnih voda

Evropljani najveći „vakcinoskeptici“, opasnost od novih epidemija

Jeftinije telefoniranje u romingu od 1. jula

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button