glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sb11 eu granica kurti
dodik2 materic kina sajam Hrana REPREZENTACIJA zvezda-tot

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Migranti u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj

izvor: agencije         foto:                                                                              06.11.2019

migranti00000

Hrvatska policija može to sama, poručeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova nakon što je budući kandidat desnice na predsjedničkim izborima Miroslav Škoro kazao da policija nije dovoljna i da joj u zaustavljanju migracija treba pomoći i vojska.

Škoro je ovo kazao u Dubrovniku, ilustrirajući to time da je policija nešto ranije zaustavila i njegovo vozilo u kontroli zbog, kako je naveo, "ilegalnih migracija".

"Evidentno je da policija nema niti dovoljno ljudstva niti dovoljno tehnike da obavi taj posao, prema tome sasvim je normalna stvar da se uključe i druge službe koje će pomoći prije svega u nadzoru te granice. Pri tome naravno prije svega mislim na Oružane snage Republike Hrvatske", kazao je Škoro u Dubrovniku.

Policija je odmah kazala da nema ni sigurnosnih ni humanitarnih razloga da vojska iziđe na granicu i dodala da Škoro nije zaustavljen zbog kontrole migranata, već zato što je prebrzo vozio.

Škoro je nastavio polemiku sa Ministarstvom unutarnjih poslova i pozvao državu da nadoknadi štetu koju migranti i izbjeglice prouzroče ljudima koji žive uz granicu, jer, ako policija radi tako dobro kako se hvali, ta bi šteta trebala biti minimalna.

Hrvatska predsjednica i buduća kandidatkinja HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica) Kolinda Grabar Kitarović bila je kao oporbena političarka zagovornik postavljanja žica na granicu, sama je kasnije inicirala izmjenu zakona kojom se omogućuje izlazak vojske na granice u slučaju potrebe, kao predsjednica bez zadrške podržava rad granične policije, a Škorin prijedlog nije posebno komentirala.

Bivši premijer, a sada budući predsjednički kandidat lijevog centra, Zoran Milanović kazao je novinarima da odbija ideju vojske na granici.

"Vojska je obučena da ubija. To je na žalost zadatak svake vojske, pa i naše, a ne da se bavi redarstvenim poslovima. To nije posao vojske, već policije", tvrdi Milanović.

Dodao je da je za empatiju prema ljudima u nevolji i zaštitu ljudskih prava, ali da je državna granica činjenica i da Hrvatska želi ući u Schengen. Pred dvadesetak dana se i on potužio da su ga zaustavili na putu prema Rijeci, jer je auto bio pun ljudi, pa da je policija pomislila da se bavi švercom ljudi. Ne zna se je li i ovdje bila riječ o prebrzoj vožnji.

Bivši pravaški lider Anto Đapić, koji također računa na desno biračko tijelo po pitanju zaustavljanja migracija, u izjavi za Novu TV još je radikalniji od Škore.

"Samo vojskom i samo policijom ne može se adekvatno štititi granica kada govorim o Hrvatskoj, nego se mora imati i fizičke prepreke. Dakle, da skratim – to je žica kao što Mađarska ima na granici", predlaže Đapić.

Pozivanje na 'zabrinuti narod'

Dakle, čini se da će i tema migranata i zaštite granice biti prisutna u kampanji. Urednica i novinarka na Hrvatskoj radio-televiziji Jasmina Popović za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je sada očito u kampanji moderno nabacivati temu migranata, u nedostatku stvarnih političkih sadržaja što ih kandidati nude.

"Ne zato što migranti nisu ozbiljna tema, jer oni to jesu, već zato što potencijalni kandidati ne barataju činjenicama, već se pozivaju na kontakte s građanima i 'zabrinuti narod'", upozorava Jasmina Popović.

Ona podsjeća da su migracije legitimna tema, ali da bi se političari njome morali baviti odgovorno.

"Migracije i migranti se ne smiju koristiti da bi se raspirivala ksenofobija ili osjećaj nesigurnosti među vlastitim građanima. To je pitanje europske politike, a znamo da tu ona nije jasna i dorečena. To je pitanje nacionalne sigurnosti. To ne znači samo čuvanje granica nego i istinito i pravodobno informiranje svojih građana, ali i pitanje elementarne humanosti. Poigravati se takvim temama zbog izborne kampanje i pecanja glasova birača je neodgovorno i spada u izborni folklor koji prije svega proizlazi iz činjenice da, nakon dolaska na konkretnu funkciju, neće odlučivati o takvim stvarima", upozorava Jasmina Popović.

Iako predsjednički izbori u Hrvatskoj još nisu službeno raspisani, kampanja se vodi još od ljeta. Najavljuje se da će prvi krug predsjedničkih izbora biti održan u nedjelju 22. prosinca, pa će kampanja i službeno započeti mjesec dana ranije – raspisivanjem izbora 22. studenog.

Migranti na udaru policije

Tijekom ove godine, kada su u pitanju migranti, stigle su brojne optužbe medija i nevladinih organizacija na račun hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju iz BiH prijeći u Hrvatsku.

Direktor Odjela za Evropu i Centralnu Aziju organizacije Human Rights Watch Hugh Williamson (HRW) u srpnju je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i Agenciju za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) da zaustave nasilno vraćanje migranata na granici Hrvatske i BiH.

U drugom pismu izvršnom direktoru Frontexa Fabriciu Leggeriu, zatražio je da Frontex poduzme adekvatne korake na granici Hrvatske sa BiH, nakon što su hrvatske vlasti "potvrdile da provode operacije" nasilnog vraćanja migranata na toj granici.

Prema svjedočenjima migranata i izbjeglica za Radio Slobodna Evropa iz prošle godine, oni su izloženi nasilju hrvatske policije, koja takve navode opovrgava.

 

 

Hrvatska ispunila uslove za članstvo u Schengen zoni

Hrvatska primer neevropskog ponašanja

Izbori u Hrvatskoj bez datuma i kandidata, Srbi uvek dobra tema

Goldštajn: Ustaški pozdrav je nacistički, a ustaše su banda

Migranti: Policija Hrvatske nas tuče motkama

HRW traži od hrvatske predsednice da zaustavi nasilje prema migrantima

Hoće li se Zagreb protiviti slovenskom prijedlogu o Frontexu na granici?

Zoran Milanović će se kandidovati za predsednika Hrvatske

Merkel: Načelno podržavamo evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Pomen jasenovačkim žrtvama – opet u dve kolone

Agrokor od danas više ne postoji

Što s Bleiburgom nakon negativnog stava Katoličke crkve u Austriji?

Spor Srbije i Hrvatske oko granice – pozicije i dalje udaljene

Levičari pozivaju na protest protiv političke represije u Hrvatskoj

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button