glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina2 eu777 petreus
gama noz jeremic4 fake news martovski festival99 3laterala djokovic2222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ruske diplomate ostaju u Srbiji         

izvor: rse  foto:  rfe                                                                                 03.04.2018.

rusi 

Srbija neće biti među zemljama koje proteruju ruske diplomate zbog slučaja trovanja nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. To je ponovio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekavši da je Velika Britanije tražila od Srbije da se odredi prema Rusiji u vezi sa ovim slučajem.

Srbija ne funkcioniše na dugme. Naš interes je da se sazna istina ali nećemo po automatizmu donositi odluke koje znače narušavanje odnosa sa Rusijom", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u ponedeljak posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Burundija Alanom Aimeom Njamitveom.

On je izjavio da ima pritisaka i zahteva u vezi sa tim, ali da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku.

Kada bi postojala neka zemlja koja se solidarisala sa Srbijom kada je Srbija proterivala diplomate iz naše zemlje onda bismo imali neke obaveze prema tome“, rekao je Dačić napominjući da ni zemlje EU ne moraju da proteruju ruske diplomate.

Dačić je prethodno za TV Pink rekao da je tačno da je Velika Britanija, u vreme prošlonedeljnih događaja na Kosovu, (kada je kosovska policija u Severnoj Mitrovici uhapsila direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marka Đurića, da bi ga istog dana deportovala u Srbiju) tražila od Beograda da se odredi prema Rusiji i da protera ruskog diplomatu. Potvrde ove informacije od zvaničnog Londona za sada nema.

Njih je samo to zanimalo, druge stvari ih ne zanimaju. Isto tako, mi treba da vodimo računa o svojim interesima, da dobro izmerimo i izvagamo i sigurno je da Srbija neće proterivati ruske diplomate“, rekao je Dačić.

To da Srbija neće proterivati ruske diplomate je sasvim jasno jer Beograd vodi prijateljsku politiku prema Rusiji, kaže nekadašnji diplomata Simeon Pobulić.

Pored toga ceo slučaj je toliko nejasan, zamršen da više liči na neku egzibiciju moći“, kaže on.

Više od 20 država sveta, među kojima SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, proteralo je ruske diplomate solidarišući se sa Velikom Britanijom na čijoj se teritoriji dogodilo trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja označavajući Rusiju kao odgovornu. Moskva je te optužbe odbacila. Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana, Albanija je proterala dvoje ruskih diplomata, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija po jednog. Srbija, BiH i Kosovo nisu povlačili takav potez.

Simeon Pobulić ne veruje da će se Srbija suočiti sa nekim posledicama zbog odluke da se ne pridruži proterivanju ruskih diplomata.

Ne verujem da će to ići toliko daleko jer onda bi to moralo da se odnosi i na zemlje Evropske unije koje to nisu uradile. A pitanje je da li to nešto znači ako je neko proterao samo jednog diplomatu. Svako je imao neku svoju računicu u tome. Na kraju krajeva, veoma je teško graditi neku solidarnost na nekom takvom pitanju“, smatra Pobulić.

Zbog toga što se nije solidarisala sa odlukom zapadnih zemalja da protera ruske diplomate Srbija će trpeti mnogo manje posledice nego zbog neusaglašavanja svoje spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU, smatra Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije. „Međutim, Srbija već odavno na jedan ili drugi način trpi posledice toga što čak ni proevrpski analitičari i organizacije civilnog društva nisu u stanju da unesu vrednosni element u analize navodne razapetosti Srbije između političkog Istoka i Zapada predstavljajući to kao utakmicu Zvezda-Partizan ili Barselona-Real, pa ko je jači, a ne šta su bili uzroci“, navodi Milić.

Ona kaže da je zahlađenje Zapada sa Rusijom prouzrokovano serijom „loših i neodgovornih poteza Rusije“.

Od hakerskog napada na Estoniju 2007. godine, ljudi to zaboravljaju, uzimanja dela teritorije od Gruzije 2008. godine, aneksije Krima i podrške proruskim snagama u ratu u Ukrajini. Znači, nije nekom iz čista mira palo na pamet da se traži određenje prema Rusiji. Veći problem u vezi sa samim Skripaljom je činjenica koliko brzo su 99 posto aktera na javnoj sceni prihvatili rusku zvaničnu retoriku i seriju objašnjenja“, navodi Milić.

Ona zaključuje da poslednja odluka Beograda u vezi sa Rusijom neće imati reperkusije koje su javne, ali da se to negde fakturiše.

Da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske Federacije, te da neće proterivati ruske diplomate, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rukskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom telefonskog razgovora koji su imali prošle nedelje povodom hapšenja Maraka Đurića. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin boraviće od utorka u dvodnevnoj poseti Rusiji na poziv ministra odbrane te zemlje Sergeja Šojgua. Vulin će u sredu, kako je najavljeno, govoriti na Trećem plenarnom zasedanju 7. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

slobodnaevropa.org

 

Bugarska: Nećemo dočekati Kosovo kao državu/Haradinaj učestvuje na Samitu EU u Sofiji

Medijska ofanziva za kupovinu uticaja na Balkanu

Jeremić: Ne moramo ući u konflikt ako nećemo da damo Kosovu stolicu u UN

Poverenik podneo godišnji izveštaj, 2017. verovatno najteža za instituciju

Odustali bi od EU zbog Kosova

Vučić: Zamrznuti konflikt realniji ali nepovoljniji za Srbe

Uspeh samita EU-Zapadni Balkan doveden u pitanje

Vučić: Imaćemo armiju da zaštitimo svoju zemlju

U pregovorima o Kosovu učestvuje i Manter

Janković: Upad ROSU izrežiran, Vučić da objasni snimak/ Tadić: Hamlet u Mrduši Donjoj

Zatvorena balkanska migrantska ruta kroz Srbiju

Vučićevo opipavanje granica?

Srbija neće proterivati rusko osoblje

Koliko su balkanske zemlje daleko od standarda za prijem u EU

Vučić: Hapšenje Đurića je 'brutalna provokacija'

Obrazovanje i socijalizacija migranata novi izazov Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button