glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina2 gre-mak petreus
gama noz jeremic4 fake news martovski festival99 3laterala djokovic2222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bugarska: Nećemo dočekati Kosovo kao državu/Haradinaj učestvuje na Samitu EU u Sofiji          

izvor: novosti online  foto:                                                                                   03.04.2018.

eu-srbija 

Bugarska: Nećemo dočekati Kosovo kao državu

Bugarska, koja će u maju biti domaćin Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, ne želi ništa da prepusti slučaju, pa već sada poručuje da će na tom skupu u potpunosti biti ispoštovan status neutralnosti Kosova.

To potvrđuje Genoveva Červenakova, briselski portparol bugarskog predsedavanja EU, posle iznetog stava Španije da nije saglasna s tim da Kosovo na toj konferenciji ima tretman države. Posle Madrida, rezerve prema učešću na skupu zbog najavljenog prisustva kosovskih predstavnika izneli su i Bukurešt i Nikozija.

Bugari trenutno nastoje da uvere sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formulu.

- Veoma smo svesni važnosti pitanja odnosa prema Kosovu članica koje ga nisu priznale, i sa njima po tom pitanju blisko radimo bilateralno i na druge načine - kaže Červenakova, dodajući da je cilj Bugarske da se samit organizuje za svih 28 zemalja članica, kao i da sve budu predstavljene na najvišem nivou i da se pošalje poruka zajedništva oko evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta njihovog predsedavanja.

Španski premijer Marijano Rahoj prvi je izrazio ozbiljne rezerve, i Bugarska sada užurbano pregovara s Madridom kako bi pronašli odgovarajuće rešenje. I Slovaci, koji takođe ne priznaju Kosovo, razmišljaju o modalitetima učešća.

- Kako stvari trenutno stoje, pod uslovom da ne dođe do nepovoljnog razvoja situacije, Slovačku bi na samitu u Sofiji trebalo da predstavlja premijer Peter Pelegrini. Ministarstvo spoljnih poslova će zastupati državni sekretar Ivan Korčok. Modaliteti našeg prisustva još nisu razmatrani - ističe portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Peter Susko.

U sličnim dilemama su i druge zemlje članice EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Premijerka Ana Brnabić poručila je u ponedeljak da je politički nonsens da Kosovo bude prisutno na evropskom samitu za Zapadni Balkan u Sofiji kao država, kao i da će Beograd u zavisnosti od poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština odlučiti o učešću na tom skupu.

- Evropska komisija je statusno neutralna, a Kosovo nije država već pokrajina u okviru Republike Srbije, i to pet jakih i važnih članica EU takođe misle - naglasila je ona. - Bugarska je naš veliki partner, a EU naš strateški cilj, i u interesu naše države je da budemo na tom samitu.

To što su Španija, Rumunija i Kipar blizu odluke da ne prisustvuju glavnoj diskusiji na Samitu EU - Zapadni Balkan, prema oceni ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, velika je podrška Srbiji i pokazuje da EU ne može da utvrdi jedinstven stav, što je brana da EU od nas ne može da traži priznavanje Kosova.

Dačić je u ponedeljak pojasnio da se te zemlje protive upotrebi izraza "zapadnobalkanska šestorka", jer misle da se tako svi stavljaju u isti rang, a svih šest učesnika nisu u istom statusu, i iz tog razloga žele da se govori o Zapadnom Balkanu a ne o "šestorci".

- U ovom trenutku Srbija će svakako učestvovati na tom samitu. Ali dobro ćemo voditi računa i proučiti celu situaciju kako ne bismo dali alibi bilo kome da može sutra da tvrdi da smo mi svojim potezima doprineli priznavanju Kosova - rekao je Dačić.

Kako je predviđeno, u Sofiji se očekuju šefovi država ili vlada članica EU, lideri "šest zapadnobalkanskih partnera" - Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, čije je ime obeleženo zvezdicom na zvaničnoj najavi Samita.

NASTAVAK POVLAČENjA PRIZNAVANjA

Srbija duguje veliku zahvalnost Burundiju koji je povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova pokazao da taj proces nije završen i da pozicija Srbije može biti poboljšana - rekao je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se sastao sa kolegom iz te zemlje Alanom Emeom Njamitveom.

Šef diplomatije Burundija je rekao da je ta država svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova preispitala kako bi bila sigurna da je u skladu s principima spoljne politike.

Dačić je poručio i da je šefovima DKP preneto da će se svaki napad na sever KiM tumačiti kao napad na Srbiju, zato što je to deo Srbije.

PODRŠKA ZA ZSO

Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze, naravno da ću dati punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom - rekla je u ponedeljak premijerka Ana Brnabić.

Na pitanje koje mere će Srbija preduzeti po pitanju KiM, premijerka je navela da su neke od tih stvari poverljive i u fazi dogovora.

Haradinaj učestvuje na Samitu EU u Sofiji

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj prisustvovaće Samitu EU o Zapadnom Balkanu u Sofiji, objavio je portal Gazeta ekspres, pozivajući se na izvor iz kosovske vlade.

Samit u Sofiji zakazan je za 17. maj. Španija je ranije najavila da ne želi da njen premijer bude za istim stolom sa predstavnikom Prištine, a sličan stav čuo se i u prestonicama još nekih članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova - Rumunije i Kipra.

Bugari trenutno nastoje da uvere sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formulu.

Briselski portparol bugarskog predsedavanja EU Genoveva Červenakova rekla je da će Bugarska u potpunosti ispoštovati status neutralnosti Kosova.

 

 

Medijska ofanziva za kupovinu uticaja na Balkanu

Jeremić: Ne moramo ući u konflikt ako nećemo da damo Kosovu stolicu u UN

Poverenik podneo godišnji izveštaj, 2017. verovatno najteža za instituciju

Odustali bi od EU zbog Kosova

Vučić: Zamrznuti konflikt realniji ali nepovoljniji za Srbe

Uspeh samita EU-Zapadni Balkan doveden u pitanje

Vučić: Imaćemo armiju da zaštitimo svoju zemlju

U pregovorima o Kosovu učestvuje i Manter

Janković: Upad ROSU izrežiran, Vučić da objasni snimak/ Tadić: Hamlet u Mrduši Donjoj

Zatvorena balkanska migrantska ruta kroz Srbiju

Vučićevo opipavanje granica?

Srbija neće proterivati rusko osoblje

Koliko su balkanske zemlje daleko od standarda za prijem u EU

Vučić: Hapšenje Đurića je 'brutalna provokacija'

Obrazovanje i socijalizacija migranata novi izazov Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button