glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333
granica 55 sberbanka
ivanic77
dnk ekologija muzej tesle sff Novak-Djokovic00000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Američki potpredsednik u najmlađoj članici NATO-a

izvor: agencije      foto:                                                                                        02.08.2017

Pens-MarkovicPodgorica – Drugi čovek Amerike, Majk Pens, uz opsežne mere bezbednosti, stigao je u Crnu Goru, gde će prisustvovati samitu Jadranske povelje u Podgorici, koji će okupiti predsednike ili premijere zemalja članica – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore, kao i posmatrača: Srbije, Makedonije i Prištine.

Dok u vlasti i njoj bliskim krugovima očekuju da će ova poseta podstaći razvoj odnosa Vašingtona i najmlađe članice NATO-a, pomažući joj da očuva evroatlantski kurs umesto da se približava Rusiji, u crnogorskoj opoziciji traže od Pensa pritisak na vladu zbog navodne kriminalizovanosti i korumpiranosti. Drugi opozicionari se opiru toj poseti zbog NATO bombardovanja 1999. godine.

Američki potpredsednik boraviće dva dana u Crnoj Gori, označavajući obnavljanje diplomatskih odnosa dveju zemalja koji su prekinuti pre jednog veka. Crnogorski premijer Duško Marković je sa suprugom dočekao Pensa na aerodromu u Golubovcima, a protokolom je bilo predviđeno da im se kasnije na večeri pridruže crnogorski predsednik Filip Vujanović, šef parlamenta Ivan Brajović, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović i prvi čovek resora odbrane Predrag Bošković.

Na aerodromu u Golubovcima prvog Trampovog saradnika dočekalo je i intoniranje državnih himni i stroj počasne garde Vojske Crne Gore. Na trasi kojom je Pens prošao od aerodroma do centra Podgorice u noći pre njegovog dolaska su postavljene i američke zastave.

Danas je predviđeno da nakon radnog sastanka američkog potpredsednika s premijerom Markovićem njih dvojica prisustvuju samitu. Nakon toga će uslediti Pensovi bilateralni susreti sa liderima Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, Srbije, Kosova. Zatim će napustiti Crnu Goru.

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac za Radio Slobodna Evropa ovako je ocenio posetu Pensa Crnoj Gori:

To je potvrda brzog uspona odnosa ove dve zemlje od obnove nezavisnosti. Taj uspon je dostigao najvišu tačku od nezavisnosti Crne Gore. Bilo bi realno očekivati da rezultat te posete bude oživljavanje i političkog i ekonomskog plana razvoja odnosa Crne Gore i SAD, posebno u odnosu na američke firme koje bi bile zainteresovane za poslove u Crnoj Gori. Poseta bi mogla da znači da su SAD spremne da doprinesu i pomognu zemljama regiona da očuvaju svoj kurs prema Evropskoj uniji i NATO-u i da im pomogne u suprotstavljanju negativnim aspektima prisustva i uticaja drugih sila koje ne bi bile sretne zbog takvog izbora zemalja zapadnog Balkana.”

Za razliku od njega, potpredsednik i poslanik URA Miloš Konatar saopštio je da od Pensa očekuje da prenese „jasnu poruku SAD da se u Crnoj Gori sprovedu reforme i da Crna Gora, za razliku od dosadašnje prakse, organizovano krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Lider političke organizacije „Otpor beznađu” Marko Milačić za naše novine je rekao da Pens nije dobrodošao u Crnu Goru.

Skupa sa crnogorskom kriminogenom vlašću, mimo referenduma i mimo većinske volje građana, ugurali su Crnu Goru u NATO. U agresiji kojom je dominirao Vašington, mimo odobrenja Saveta bezbednosti UN i mimo međunarodnog prava, pre osamnaest godina, bombardovana je i naša zemlja, kada je ubijeno i troje dece, za šta nikada niko nije odgovarao, niti se, čak, zvanično izvinio”, kazao je Milačić.

Zbog aviona kojim je stigao Pens, prema nezvaničnim informacijama, vazdušni saobraćaj nad Crnom Gorom bio je zatvoren četiri sata. O bezbednosti američkih gostiju, osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije, brinu američki bezbednjaci, koji su ranije stigli u Crnu Goru.

U Podgorici se nalazi i šef medicinske jedinice Bele kuće sa kompletnim timom, koji brine o zdravlju potpredsednika SAD. Radi predostrožnosti, lekari iz SAD obišli su i Klinički centar Crne Gore u Podgorici.

Na trasu kretanja štićene ličnosti nije dozvoljeno da uđe nijedno vozilo, a sve bočne ulice su bezbednosno pokrivene. Iz Uprave policije saopšteno je da je bila nužna kratka obustava saobraćaja u poslepodnevnim satima, na trasi od Aerodroma Golubovci do hotela „Hilton”.

Američki potpredsednik je prenoćio u podgoričkom hotelu „Hilton”, koji je ispražnjen i cela posluga je na raspolaganju bračnom paru Pens.

Dok se on bude susretao sa državno-političkim vrhom Crne Gore, njegova supruga Karen Pens krstariće Skadarskim jezerom, obići Cetinje i tamo posetiti pčelare, probati crnogorske kulinarske specijalitete...

Raduje me naša poseta istočnoj Evropi, gde ću promovisati svoju inicijativu – terapiju umetnošću. Kakva čast”, napisala je Pensova na „Tviteru”.

 

 

Iz vrućeg ljeta u vrelu političku jesen?

Požar i politika

Suđenje u slučaju 'Državni udar' odgođeno za septembar

Dan državnosti CG: Patriotizam u srcu ili džepu?

Istraživanje: Većina Crnogoraca neće u NATO

Policija pretresa Medojevićev stan i prostorije stranke/Ukinut poslanički imunitet Nebojši Medojeviću

Kako se biraju crnogorske diplomate: Preko plagijata do ambasadora?

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button