glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333
batrovci sberbanka
ivanic77
Pens-Markovic borisov-zaev muzej tesle sff Novak-Djokovic00000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Samit Američko-jadranske povelje

izvor: agencije      foto:                                                                                        02.08.2017

samitPremijer Makedonije Zoran Zaev založio se danas na samitu Američko-jadranske povelje u Podgorici za "trajnu saradnju koja doprinosi demokratskim procesima u regionu".

"Angažovaćemo se na bezbednosti regiona, intenzivirati saradnju sa zemljama koje su deo Jadranske povelje jer je ovaj deo važan za globalnu stabilnost", rekao je Zaev koji je u ime Makedonije kao predsedavajuće otvorio skup na kojem učestvuju lideri zemalja regiona i potpredsednik SAD Majk Pens.

Zaev je rekao da okupljeni lideri pripadaju generaciji političara sa pozitivnim duhom.

"Čast je da vodimo naše zemlje koje su posvećene svetskom miru i srećni smo što sarađujemo u cilju dovođenja regiona u porodicu NATO", rekao je Zaev i dodao da "svi mogu da doprinesu kolektivnim potrebama i potrebama građana".

"Čekamo da Makedonija postane 30 članica NATO, energično radimo u regionu, otvaramo se prema susedima", dodao je Zaev.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da je ulazak Crne Gore dobra vest koja za region ima dugoročan pozitivan efekat ali i da će Crna Gora nastaviti reforme.

"Mi u Crnoj Gori ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće i nastavićemo sa reformskim procesima", kazao je Marković obraćajući se učesnicima samita Američko-jadranske povelje.

On je rekao da je samit "prigodan forum za okupljanje i za razmatranje zajedničke saradnje".

Ocenio je da "sve zemlje regiona pružaju doprinos miru i bezbednosti" i dodao da su "izazovi 21. veka zajednički" i da na njih "nema jednostavnih odgovora".

 "Želimo da danas sa ovog mesta gledamo u budućnost", dodao je crnogorski premiejr koji je posebno naglasio značaj učešća potpredsednika SAD Majka Pensa rekavši da je Pens najviši američki zvaničnik koji je posetio Crnu Goru u istoriji odnosa dve zemlje.

Delegaciju Srbije na samitu predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić a učestvuju premijeri Albanije Edi Rama, BiH Denis Zvizdić, Crne Gore Duško Marković, Hrvatske Andrej Plenković, Makedonije Zoran Zaev, Slovenije Miro Cerar i predsednik Kosova Hašim Tači.

Domaćini skupa su Crna Gora i Makedonija, koja predsedava Jadranskom poveljom – regionalnom inicijativom pokrenutom 2003. godine pod okriljem SAD, s ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Članice Povelje su Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, dok Srbija, Kosovo i Slovenija imaju status posmatrača.

Pens: Istorijski samit, proslavljanje progresa Balkana

Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je danas u Podgorici da je njegova zemlja trajno privržena državama Zapadnog Balkana i naglasio da zemlje tog regiona treba samostalno da donose odluke.

Na otvaranju Samita Jadranske povelje, Pens je rekao da pristupanje Crne Gore NATO pokazuje da su vrata te alijanse otvorena za sve države koji dele njene vrednosti.

"Velika čast je proslaviti progres Balkana na istorijskom samitu. Predsednik SAD Donald Tramp me je lično poslao (u Crnu Goru) kao znak trajne privrženosti zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Pens.

Potpredsednik SAD je rekao i da je Crna Gora "mlada zemlja", koja je stekla nezavisnost pre 11 godina, ali da je to država "drevne istorije". "Jadranska povelja pokazuje sveobuhvatnu privrženost SAD zemljama Zapadnog Balkana i zajedničku viziju za slobodnu i ujedinjenu Evropu", dodao je Pens.

Domaćini skupa su zajedno Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsedava Jadranskom poveljom – regionalnom inicijativom pokrenutom 2003. godine pod okriljem SAD, s ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), kao program saradnje ustanovljena je 2. maja 2003.godine.

Osnovni cilj tog programa je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

 

 

Američki potpredsednik u najmlađoj članici NATO-a

Iz vrućeg ljeta u vrelu političku jesen?

Požar i politika

Suđenje u slučaju 'Državni udar' odgođeno za septembar

Dan državnosti CG: Patriotizam u srcu ili džepu?

Istraživanje: Većina Crnogoraca neće u NATO

Policija pretresa Medojevićev stan i prostorije stranke/Ukinut poslanički imunitet Nebojši Medojeviću

Kako se biraju crnogorske diplomate: Preko plagijata do ambasadora?

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button