glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina2 eu777 rusi
policija Granicni prelaz izbori888 Kinoteka 22 3laterala rocesti1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hodžaj: Zbog agresivne kampanje Beograda nemoguć dijalog/ Kocijančič: EU i Srbija za nove načine rešavanja otvorenih pitanja         

izvor: agencije  foto:                                                                                   03.04.2018.

eu2_s 

Zamenik premijera samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj ocenjuje da "agresivna kampanja" Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i izjave premijerke Ane Brnabić u vezi s učešćem Prištine na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji čine nemogućim dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, piše prištinski "Zeri".


Hodžaj poručuje da će Priština "proporcionalno odgovoriti" na takve aktivnosti jer su, kako tvrdi, protiv normalizacije odnosa Beograda i Prištine, navodi Zeri.

"Agresivna i sistematična kampanja za povlačenje priznanja Kosova i javni istup Srbije protiv učešća Kosova na samitu EU za Zapadni Balkan u Sofiji, čini dijalog između dve države nemogućim. Kosovo će odgovoriti proporcionalno na ove aktivnosti, jer su protiv normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", naveo je Hodžaj na svom nalogu na Fejsbuku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je u ponedeljak da je politički nonsens da Kosovo bude prisutno na evropskom samitu za Zapadni Balkan u Sofiji, kao kao i da će Beograd, u zavisnosti od poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština, odlučiti o učešću na tom skupu.

Takođe, navodi "Zeri", Vlada Srbije nastavlja da se hvali svojim radom na povlačenju međunarodnih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

KOCIJANČIČ: EU I SRBIJA ZA NOVE NAČINE REŠAVANjA OTVORENIH PITANjA


Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je da su se šefica EU diplomatije Federika Mogerini i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku 27. marta u Beogradu dogovorili da nađu nove načine za nastavak rada i mirno rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.


Maja Kocijančič je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da li će EU promenti svoj dosadašnji pristup dijalogu, s obzirom na to da Priština, uz hapšenje srpskih zvaničnika na KiM, ne poštuje postignute dogovore, pre svega formiranje ZSO.

”Prošlog utorka, visoka predstavnica Federika Mogerini sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako bi konkretno i otvoreno razmotrili dešavanja i budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Visoka predstavnica je osudila ono što se 26. marta dogodilo na Kosovu i poručila da se to više ne sme ponoviti. Predsednik i visoka predstavnica su se složili oko toga da nađu nove načine da nastave rad i mirno rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine”, kaže Kocijančič.

Ona je u izjavi za Tanjug naglasila da EU očekuje da ”mir, mudrost, suzdržanost i liderstvo prevagnu”.

Maja Kocijančič je i ovoga puta ponovila da EU očekuje da se svi dogovori iz dijaloga primene što je to brže moguće .

”Za Kosovo je sada vrhunski prioritet da radi u skladu sa završenim dogovorom o uspostavljanju Zajednice-Asocijacije srpskih opština”, naglasila je Kocijančič.

Portparolka EU nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kako vidi podršku Moskve Beogradu, kada je dijalog sa Prištinom u pitanju.

”I na narednim sastancima EU će biti posrednik u dijalogu. Na stranama je da se dogovore oko sadžaja, brzine, sledećih koraka, formata i vremenskog okvira u dijalogu”, kaže Kocijančič.

 

 

Ruske diplomate ostaju u Srbiji

Bugarska: Nećemo dočekati Kosovo kao državu/Haradinaj učestvuje na Samitu EU u Sofiji

Medijska ofanziva za kupovinu uticaja na Balkanu

Jeremić: Ne moramo ući u konflikt ako nećemo da damo Kosovu stolicu u UN

Poverenik podneo godišnji izveštaj, 2017. verovatno najteža za instituciju

Odustali bi od EU zbog Kosova

Vučić: Zamrznuti konflikt realniji ali nepovoljniji za Srbe

Uspeh samita EU-Zapadni Balkan doveden u pitanje

Vučić: Imaćemo armiju da zaštitimo svoju zemlju

U pregovorima o Kosovu učestvuje i Manter

Janković: Upad ROSU izrežiran, Vučić da objasni snimak/ Tadić: Hamlet u Mrduši Donjoj

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button