glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina borci sa TurkStream
mak-nato strazbur male he marko-jankovic srbija-dejvis kup djokovic-pehar

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Ruf: Čestitam Srbiji na ostvarenom napretku   

izvor: agencije  foto:                                                                             04.02.2019.

Ruf-sastanak 

Misija MMF-a, koju je predvodio Ruf, posetila je Beograd u periodu od 29. januara do 5. februara 2019. godine radi ocene rezultata u 2018, razgovora o napretku ostvarenom u realizaciji obaveza preuzetih u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) i dogovora o prioritetima politika za ovu godinu.

"Ekonomski program Srbije i dalje daje dobre rezultate. Privredni rast u 2018. godini, koji je iznosio 4,4 procenta, najbrži je u poslednjih više od deset godina", naveo je Ruf u izjavi za medije.

Godišnja inflacija, koja je iznosila 2,0 procenta u decembru, kako napominje, nastavlja da se kreće u donjoj polovini ciljanog raspona, a fiskalni rezultati su, takođe, i dalje dobri.

"Opšti nivo države je zabeležio fiskalni suficit od 0,6 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini, u skladu sa ciljevima iz PCI, a javni dug je opao na oko 54 procenta BDP-a. Dalje poboljšanje učešća na tržištu rada podržano je veoma dobrim rastom zaposlenosti i padom nezaposlenosti", ističe Ruf.

Dodaje da je tim MMF-a podržao planove vlasti da se odlučno krene u privatizaciju Komercijalne banke i HIP Petrohemije.

"Takođe smo naglasili važnost ostvarenja daljeg napretka u pripremama kako bi se obezbedila primena novog sistema zarada u javnom sektoru u 2020. godini i prelaska na fleksibilniji okvir zapošljavanja u javnom sektoru".

Jačanje fiskalnih pravila

Prema rečima Rufa, razgovaralo se i o opcijama za jačanje fiskalnih pravila, uključujući ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini.

"Pored toga smo istakli važnost unapređenja upravljanja javnim i državnim preduzećima u cilju podizanja efikasnosti i kvaliteta javnih usluga", naveo je, dodajući da je tim MMF-a podržao tekuće aktivnosti vlasti u cilju unapređenja prioritizacije i ocene javnih investicija.

"Želeo bih i sa svoje strane da kažem da je ovo moja poslednja poseta Srbiji u svojstvu šefa misije MMF-a. Na čelu naredne misije, koja je planirana za maj, nalaziće se Jan Kejs Martejn. Dugujem veliku zahvalnost vlastima Srbije na gostoprimstvu i tesnoj saradnji tokom protekle tri i po godine i želim da čestitam Srbiji na veoma dobrom napretku koji je ostvarila u oblasti makroekonomske stabilizacije, rasta i otvaranja novih radnih mesta", poručio Ruf na kraju.

Kompletna poseta u cilju sprovođenja druge revizije aranžmana u okviru Instrumenta PCI, paralelno sa konsultacijama po članu IV za 2019. godinu, planirana je za maj.

 

 

EZ postavila uslove za gradnju magistralnog gasovoda u Srbiji/ Višegradska grupa protiv dvostrukih aršina EU prema Južnom i Severnom toku

Brisel Beogradu i Prištini: Ako želite rešenje, sada je trenutak

Dačić s ministrima EU: Ubedite Kosovo da jednostrani potezi nisu rešenje

Vučić: U junu počinjemo gradnju autoputa prema RS

Obavještajne službe SAD: Opasnost od nasilja na Balkanu

Šta posle bojkota opozicije u Skupštini Srbije?

Nemački mediji: Srbija profitira od Turskog toka

Sergej Trifunović izabran za predsednika PSG

Vučić: Spreman i za ostavku i za izbore ako izgubim legitimitet

Poziv univerzitetima da se pridruže gradjanima na ulici

Protest u Nišu: Ustali smo protiv terora vlasti

Opozicija o zahtevima protesta: Pokazati zajedništvo

Vučić: Razgovori sa Prištinom moraju biti nastavljeni

Ana Brnabić: Dosta je

Čovečanstvo pred finansijskom i nervnom krizom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button