glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-merkel plakati djilas
brisel000 migrant3 dzez-muzej caricin grad filip11 avramovic austrija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 EBRD upozorava na nedovoljnu konkurentnost Zapadnog Balkana      

izvor: agencije  foto:                                                                                         27.02.2018.

ebrd 

Zapadnobalkanska šestorka ima snažan ekonomski potencijal za rast i konvergenciju sa EU ali mora da uradi više da unapredi ekonomske performanse, ocenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izveštaju o dijagnozi stanja ekonomija Zapadnog Balkana. EBRD je 26. februara u Londonu domaćin trećeg Zapadnobalkanskog investicionog samita na kome učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

U izveštaju se ističe da je ohrabrivanje regionalne saradnje u poslednje dve decenije pomoglo Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji da napreduju ka eventualnom članstvu u EU.

Međutim, te zemlje suočavaju se sa velikim izazovima na planu konvergencije sa EU. Prema analizama EBRD, biće potrebne decenije, čak i po optimističkom scenariju, da region dostigne prosečan životni standard EU. Puna konvergencija, kako se navodi, zahtevaće od zemalja Zapadnog Balkana da sprovode utvrđenu i sveobuhvatnu reformsku agendu za unapređenje produktivnosti i investicija.

Slaba produktivnost je u dokumentu identifikovana kao osnovni problem koji koči ekonomski razvoj regiona nakon godina nedovoljnih investicija, slabih institucija i nepovoljnog poslovnog okruženja. Najveći izazovi su u oblastima konkurentnosti i dobrog upravljanja.

Istovremeno slabe institucije i još uvek veliko prisustvo države u nekim industrijama onemogućavaju privatni sektor, koji daje glavni doprinos ekonomskoj proizvodnji, da dostigne pun potencijal.

U izveštaju se navodi da je produktivnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu na samo 60% nivoa u EU pri čemu je to kod prerađivačke industrije 55 a kod usluga 70%.

Među preprekama za unapređenje produktivnosti i rasta su prezaduženost preduzeća, slaba inkluzija mladih, nelojalna konkurencija sive ekonomije, korupcija, glomazna poreska administracija, problemi sa isporukama struje i ograničeni prostup finansiranju.

Sve to, naveo je EBRD, ostavlja evropski region sa 20 miliona stanovnika i okružen članicama EU sa prosečnim bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku u visini samo četvrtine BDP po stanovniku u najbogatijim zemljama EU na zapadu Evrope.

Zamenik direktora za ekonomije i politiku zemalja u EBRD Piter Sanfi (Peter Sanfey) rekao je da njihovo istraživanje ukazuje na probleme koje treba rešiti.

"Ipak, važno je na njih (probleme) gledati kao na izazove a ne nepremostive prepreke. Oni ukazuju na potrebu sprovođenja sveobuhvatnog programa reformi", istakao je Sanfi.

Kako se dodaje, da bi se zatvorio jaz u prosperitetu između Zapadnog Balkana i EU moraju se pojačati reforme usmerene na izgradnju održivih tržišnih ekonomija.

U dokumentu se region poziva da donese mere za podsticaj dinamike privatnog sektora uz podršku snažnom toku domaćih i stranih investicija. Ukazuje se da država mora da ima važnu ulogu u omogućavanju rasta tako što će obezbediti "vladavinu prava, stabilno makroekonomsko okruženje i jasna pravila za biznis".

EBRD je vodeći institucionalni investitor na Zapadom Balkanu sa više od deset milijardi evra ulaganja kroz oko 600 projekata.

 

 

Vučić: Nije prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik/ Merkel: Podržavamo vaš put ka EU

Bitka za Beograd

Dijalog Kosova i Srbije nastavljen nakon više od godinu

Djilas: Većina će glasati protiv vlasti, sve zavisi od izlaznosti/Tadić (SDS): Formirati demokratsku uniju

Moskva: Razgovori Lavrova u Srbiji u duhu strateškog partnerstva

Od Maglaja, preko Ciriha do migrantskih kampova na jugu Srbije

Dačić: Ne odustajemo od dijaloga u traženju rešenja sa Prištinom

Vučić: Srbija za kompromisno rešenje kosovskog problema

Dačić i Lavrov: Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmerni kurs Srbije

MMF: Srbija uspešno sprovela aranžman, nastaviti reforme

Lavrov maše Srbiji ukrajinskim scenarijem

Dogovorena podrška Republike i AP Vojvodine Hrvatima u Srbiji

Šef kancelarije Svetske banke: Srbija mora da nastavi strukturne reforme

Šefovi diplomatija EU u Sofiji podržali Strategiju za Zapadni Balkan

Put do EU vodi i preko Energetske zajednice

Vučić za Rojters: Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU

DW: „Cela i slobodna“ Evropa samo sa Balkanom

Vučić: Želimo u EU do 2025/ Gabrijel: Ne sme da se čeka//Gabrijel: Prizanje Kosova uslov Srbiji za EU

Sretenje – Dan Državnosti Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button