glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu55 izbeglice korpa
skupstina 4 vma bu9 par-molde djokovic-02 odbojkasice_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Meso iz Srbije još pod embargom Rusije, u najavi zabrane za voće     

izvor: agencije  foto:                                                                            24.08.2019.

meso

Proizvodi četiri proizvođača mesa i mesnih prerađevina iz Srbije i dalje su pod embargom za tržište Rusije uprkos tome što je većina njih, kako same kompanije ističu, u vrlo kratkom roku korigovala sve zamerke koje su bile istaknute u izveštaju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor).

Na osnovu svoje inspekcijske kontrole sprovedene u Srbiji između 15. i 19. aprila, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije uvela je 4. juna privremenu zabranu na uvoz proizvoda četiri srpske kompanije – "Zlatiborac", "Matijević", "Big Bul" i "Karneks" zbog, kako je tada navedeno, uočenih, "ozbiljnih nepravilnosti".

O prirodi tih nepravilnosti Radio Slobodna Evropa (RSE) je već detaljno pisao nakon uvida u izveštaj ruske inspekcije.

Kompanije: Sve je usklađeno sa normativima Evroazijske unije

Odgovarajući na pitanje ima li nagoveštaja kada će privremena zabrana biti ukinuta, kompanija "Zlatiborac" u dopisu za RSE navodi da je Upravi za veterinu još "sredinom juna dostavila izveštaj o izvršenim korekcijama svih stvari koje je u proizvodnim objektima u Mačkatu ruska Federalna služba naznačila kao neusaglašene sa normativima Evroazijske ekonomske unije (EAEU)".

"Do ovog trenutka nemamo nikakvih informacija o sprovođenju postupaka i o eventualnom preispitivanju odluke od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, niti kada bi zabrana mogla biti ukinuta", kažu u kompaniji Zlatiborac.

Sličan odgovor RSE je dobio i od Karneksa (Carnex) - zamerke su korigovane u najkraćem roku, usklađene sa EAEU i do sada nemaju nikakvih informacija o revidiranju odluke.

Kompanija Big Bul (Big Bull) umesto odgovora, uputila je na Upravu za veterinu kao nadležnu da govori. Međutim, iz Uprave za veterinu RSE, do trenutka objavljivanja teksta, nije stiglo nikakvo objašnjenje ni zbog čega je embargo za kompanije i dalje na snazi niti kada bi mogao biti ukinut.

U međuvremenu, novi problemi – sa voćem

I dok je rešavanje problema sa izvozom mesa zamrzuto u iščekivanju odgovora iz Rusije, u međuvremenu se pojavio novi koji se tiče srpskog izvoza voća u tu državu.

Naime na sajtu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor 15. avgusta objavljeno je saopštenje u kojem ruska služba "izražava zabrinutost" jer je u 12 pošiljaka breskvi, nektarina i šljiva, tokom jula, iz Srbije u Rusiju, utvrdila prisustvo monilinie ("Monilinia brown tot", gljivica koja napada koštunjavo voće).

U saopštenju iz Roseljhoznadzora navode da su o svemu telefonom, 15. avgusta, razgovarali sa direktorom Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, Nebojšom Milosavljevićem, citirajući i detalje iz tog razgovora:

"Nebojša Milosavljević rekao je da deli zabrinutost koju je pokazao Roseljhoznadzor i obavezao se da će sprovesti istragu o navedenim slučajevima izvoza zaraženih proizvoda u Rusiju. On je dodao i da Srbija trenutno implementira program kako bi se dodatno osigurala bezbednost proizvoda koji se izvoze u Rusiju. U okviru tog programa testirano je 2000 uzoraka koštunjavog voća zbog čega su četiri dobavljača i 200 proizvođača skinuta sa liste autorizovanih izvoznika u Rusiju", navodi se u saopštenju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Upozorenje pred zabranu

U istoj objavi za javnost Roseljshoznadzor zahteva od Srbije da sprovede kontrolu nad biljnim proizvodima koje izvozi u Rusiju i da rezultate tih analiza i detaljne informacije zvanično pošalje ruskoj službi. Ovo saopštenje završava se upozorenjem da „Rusija zadržava pravo uvođenja privremene zabrane koštunjavog voća iz Srbije, ukoliko u Rusiju i dalje bude stizali zaraženi plodovi.

Ovo nije prvi put da Rusija osporava kvalitet srpskog voća, na šta podseća i sam Roseljhoznadzor. U avgustu 2018. godine suspendovan je uvoz svih vrsta koštunjavog voća iz Srbije zbog više slučajeva indikovane zaraze. Restrikcija je, podseća ruska služba, ukinuta 27. maja ove godine uz prethodne garancije Srbije da će samo zdravo voće biti u izvoznim kontingentima.

Direktor Uprave za zaštitu bilja, Nebojša Milosavljević, umesto odgovora na pitanja RSE o ovom problemu, uputio je na Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno za odgovore.

Političko rešavanje problema: I o voću i o mesu posle susreta ministara Srbije i Rusije

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da za sada nemaju konkretan odgovor kada će problemi sa izvozom voća i mesa biti rešeni. Više informacija biće, kažu, posle susreta ministara poljoprivrede Srbije i Rusije, Branislava Nedimovića i Dmitrija Patruševa koji je planiran za 28. avgust tokom posete srpskog ministra Rusiji.

U Ministarstvu su potvrdili i da je o temama predstojeće posete bilo reči i prilikom nedavnog susreta Branislava Nedimovića sa novim ambasadorom Rusije u Srbiji, Aleksandrom Bocan Harčenkom, održanim 12. avgusta.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije razgovaraće o ovom problemu sa svojim ruskim kolegom, Dmitrijem Patruševim u Moskvi krajem avgusta, kažu u ministarstvu

Sve je do normativa Evroazijske ekonomske unije

U svakom do sada spornom slučaju izvoza hrane iz Srbiju u Rusiju osnovno objašnjenje bilo je da srpska roba nije loša, nekvalitetna ili opasna, kako za domaće tako ni za inostrano tržište. Resorno Ministarstvo poljoprivrede i inspekcijske službe za kontrolu u Srbiji objašnjavale su da se radi samo o oštrim kriterijumima koje postavlja Evroazijska ekonomska unija.

Ministar Nedimović je u jeku zabrane izvoza mesa za četiri srpske kompanije, početkom juna, rekao da je reč o administrativno-tehničkim uslovima koji će biti rešeni do posete njegovog ruskog kolege Patruševa, koja je tada bila planirana za početak jula.

Inače, Srbija će 25. oktobra potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU, koju predvodi Rusija. Ovo je početkom nedelje na svom tviter nalogu najavio ruski ambasador Bocan-Harčenko.

Potpisivanje Sporazuma najavljivano je više puta do sada i, kada ga Srbija bude potpisala, steći će tek nešto povoljnije uslove za slobodnu trgovinu od onih koje ima sada na osnovu tri postojeća sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Kazahstanom i Belorusijom.

 

 

Članstvo u EU podržava 53 odsto građana Srbije

Koliko je sporazum Srbije i Evroazijske unije 'značajan'?

Vučić: U najboljem slučaju nastavak dijaloga sa Prištinom u decembru

Stejt department: Srbija ohrabrena da obnovi dijalog sa Kosovom

Zelenović: Vlast da promeni članove REM-a do 15. septembra ili bojkot izbora

Srpska ekonomija plaća političku cenu

„Miloš Veliki” će promeniti lice Zapadne Srbije

Zašto sporo rastu najniže plate u regionu?

Vuletić: U Srbiji nije detektovano ništa iz Rusije

SZS: Konačna odluka o bojkotu izbora vrlo brzo

Istraživanje: 64 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije, članstvo u EU podržava 38 odsto

Vučić: Veoma mi je stalo da opozicija izadje na izbore

Sve varnice opozicionog Saveza za Srbiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button