glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu444 autoput radnik1
eu1 rem sff1 djokovic9 kovac srb-gre

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Stejt department: Srbija ohrabrena da obnovi dijalog sa Kosovom     

izvor: agencije  foto:                                                                            20.08.2019.

Stejt-department

Državni sekretar SAD Majk Pompeo poručio je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku da ohrabruje Srbiju da se fokusira na strateški cilj članstvo u EU i da obnovi dijalog sa Kosovom, saopštio je Stejt department.

Kako prenosi Glas Amerike, Pompeo i Vučić razgovarali su o bilateralnoj viziji stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana i kontinuiranoj podršci SAD na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

"Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovodjenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi medjusobnom priznanju", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Pompeo je ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da se postigne dogovor i iskoriste potencijali obe zemlje.

Državni sekretar SAD je tokom susreta sa Aleksandrom Vučićem pohvalio "snažne veze SAD i Srbije", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Pompeo je ranije na Tviteru objavio fotografiju sa predsednikom Srbije i napisao da će "Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačaće stabilnost i prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu".

Pompeo i Vučić sastali su se u Njujorku na radnom ručku organizovanom na marginama sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

Vučić je u izjavi za novinare posle razgovora sa Pompeom rekao da veruje da će Amerika još snažnije želeti, kako se izrazio, na različite načine da se uključi u rešavanje problema u regionu Zapadnog Balkana.

"Čini mi se da sam na najkraći i najjednostaviji način zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila da, možda još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute pre skoro godinu dana. I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer i oni kao i mi smatraju da je važan nastavak dijaloga i Prištine", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je odmah po ukidanju taksi koje su vlasti u Prištini uvele na proizvode iz Srbije, spremna na nastavak dijaloga sa Kosovom.

"Govorio sam o tome da je Srbija spremna, bez obzira na unutrašnju političku agendu i što to nikome ne donosi poene iz vlasti u Srbiji i u centralnoj Srbiji, u svakom trenutku čim se takse ukinu krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima. Nije važna politička cena koja treba da se plati – a ljudi u našoj zemlji imaju prilično nežne uši. Ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću – već više ono što ima veze sa našim mitovima. Rekao sam da smo spremni da razgovaramo i da dobro razumemo da, ukoliko bi ikada došlo do bilo kakvih rešenja, da ta rešenja neće i ne smeju da budu na zadovoljstvo bilo koje strane. Jer to je dokaz da ta rešenja mogu da opstanu dugoročno", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je visokom američkom zvaničniku preneo i da se nada da Amerikanci razumeju da od odnosa Srba i Albanaca, koje je označio kao dva najveća naroda na Balkanu, zavisi budućnost tog regiona.

"Da što pre nadjemo nekakav dogovor za bolju budućnost svih ljudi. Govorio sam i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata, crkava i manastira na Kosovu i Metohiji – posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu dogadjaju", rekao je Vučić, navodi Glas Amerike.

 

 

Zelenović: Vlast da promeni članove REM-a do 15. septembra ili bojkot izbora

Srpska ekonomija plaća političku cenu

„Miloš Veliki” će promeniti lice Zapadne Srbije

Zašto sporo rastu najniže plate u regionu?

Vuletić: U Srbiji nije detektovano ništa iz Rusije

SZS: Konačna odluka o bojkotu izbora vrlo brzo

Istraživanje: 64 odsto mladih planira da se iseli iz Srbije, članstvo u EU podržava 38 odsto

Vučić: Veoma mi je stalo da opozicija izadje na izbore

Sve varnice opozicionog Saveza za Srbiju

Rešenje kosovskog problema ključno za region

Previranja u Vladi Srbije o pitanju Kosova

Gde se u Srbiji najlakše dolazi do posla a gde najteže

Han želi da podstiče povratak emigranata sa Balkana

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button