glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Aleksandar Vucic migranti99 migranti kod velesa
euri IMG enjedi hrvati-fudbaleri fizika2 Partizan-Rudar

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Siguran i lak transfer novca iz inostranstva

izvor: agencije  foto:                                                                                                                22.07.2018

 

Transfer-novca-iz-inostranstva 

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečan priliv doznaka iz dijaspore je proteklih godina iznosio oko 2,7 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto BDP-a, što je bio i ostao jedan od tradicionalno najstabilnijih priliva novca iz inostranstva. Ovi podaci ne čude, s obzirom na to da čak 23 odsto građana naše zemlje ima bar jednog člana svoje porodice u rasejanju.

Ipak, doznake se često upotrebljavaju za ono čemu nisu namenjene, dok su naknade za prenos velike: do 10 odsto od ukupnog iznosa. Zato Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) želi da projektom zasnovanom na "blokčejn" tehnologiji osigura transparentan i brz transfer, koji će u proseku biti manji od 3 odsto.

"Inicijalni plan projekta, tj. prototip kojim će se ispitati mogućnosti za punu implementaciju, je počeo juna i trajaće do oktobra tekuće godine. Plan će se realizovati u Nišu, koji je odabran zbog jakih i bliskih veza sa dijasporom, te otvorenosti lokalne samouprave za saradnju, ali i reputacije grada kao centra elektronske industrije i razvoja novih tehnologija", kažu u UNDP-ju.

Glavni ciljevi prototipa projekta su: obezbeđivanje praćenja i transparentnosti priliva doznaka iz rasejanja (pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i SAD) umaticu, njihovo usmeravanje ka društveno odgovornoj kupovini i sigurniji, lakši i jeftiniji transfer (bez posrednika).

Realizaciju prototipa odobrila je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-ja u Srbiji, i u potpunosti podržala Narodna banka Srbije, koja je i sama planirala da testira i eventualno počne sa primenom blokčejn tehnologije za doznake iz dijaspore.

Ovim povodom će UNDP i Grad Niš danas od 13.30 sati u Gradskoj kući potpisati Memorandum o saradnji. Partneri tokom trajanja prototipa projekta biće i kompanije AID:Tech (Irska), koja će donirati blokčejn platformu otvorenog koda, i Stripe (SAD), koja je specijalizovana za bezbedne transakcije putem interneta.

 

 

NBS: Dijaspora poslala u Srbiju 1,33 milijardi evra za pet meseci

Kriza srpskih medija u Makedoniji

Diplomate i lopovi

Fajon: Neprihvatljivo da se Srbiji preti vizama

U Češkoj uskoro olakšani režim zapošljavanja radnika iz Srbije

Sukcesija imovine SFRJ: Dele ambasade koje ne postoje

U toku leta Srpski kulturni centar u Pekingu

Srpske državne institucije (ne)vidljive na društvenim mrežama

Vučić u Diseldorfu: Nemamo ljudi za ratovanje/Odnosi Srbije i Albanije bolji zahvaljujući Rami, a nisam ni ja odmagao

Vučić u Diseldorfu, politički i privredni razgovori

Sajam knjiga u Teheranu: Otvoren štand Srbije

Prepreka- šta znači onlajn dozvola za ulazak u EU?

Novi portal Srba u Hrvatskoj Srbi.hr

EU: Za ulazak sa Balkana u Šengen potrebna dozvola i sedam evra takse

Kultura Balkana predstavljena u Briselu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button