glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skoplje_s migranti99 eu5
vucic-makron Jankovic_1 eu888 beerfest2 rafa-novak vaterpolo-rusija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kriza srpskih medija u Makedoniji

izvor: agencije  foto:                                                                                                                19.07.2018

 

mediji 3 

Na nedavnom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije nisu uspeli da prođu „Srbtel", internet televizija koja je duže vremena uspešno pokrivala dešavanja na području celokupne Republike Makedonije (RM), kao i Kulturno-informativni centar (KIC) „Spona", koji deluje u kontinuitetu od 2006. godine "Uprkos odbijanju projekta za sufinansirajuću podršku jedinom glasilu na srpskom jeziku u Makedoniji", navodi Milutin Stančić direktor Uprave za unapređenje jezika manjinskih zajednica Vlade RM.

Za razliku od „Srbtela" koji je nakon ovakvog, za njih negativnog ishoda, konkursa morao potpuno da obustavi svoj rad KIC „Spona" je za sada morao da ugasi samo časopis za kulturu „Slovo", a dokle će ostali segmenti ove kuće uspeti da rade- neizvesno je.

Ne krijući razočarenje i nezadovoljstvo ovakvim ishodom konkursa Milutin Stančić objašnjava: „Već dugi niz godina kod resornih ministarstava u Srbiji ne postoji jedna sveobuhvatna analiza i sistematičan pristup u sagledavanju rada naših medija u Makedoniji".

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Stančić je upozorio: „Umesto da se radi na ukrupnjavanju tih medija i da se daje prioritet pre svega onima koji deluju na celokupnom teritoriju Makedonije koji, dakle, obaveštavaju ne samo srpsku već i makedonsku javnost, ovde su više podržani mediji koji nemaju kontinuitet i koji u svom izveštavanju imaju pre svega lokalni karakter i značaj".

Treba reći da ni na uobičajenim organizovanim javnim debatama o medijima u dijaspori i regionu ne daje se prava slika o stanju medija na terenu i tako se ne pokazuje prava suština problema tih medija", rekao je Stančić.

Velika su očekivanja etničkih zajednica i od novog zakona o medijima koji je u pripremi i samo se čeka se da ga izglasa makedonski parlament, odnosno Sobranje, podsetio je Stančić dodajući da on kako je najavljeno, predviđa otvoranje posebanog kanala za manjine na makedonskom javnom servisu.

Reč je o novom, Četvrtom kanalu na Makedonskoj nacionalnoj televiziji (MTV) gde bi sve zajednice - srpska, turska, bošnjačka, vlaška i romska, dobile znatno veći vremenski prostor, bolju opremu i pojačali svoje redakcije, rekao je Stančić uz napomenu da su to za sada očekivanja koja zavise i od dugo najavljivane reforme i reorganizacije javnog servisa.

Za sada su u Makedoniji preostala samo dva medija na srpskom - polučasovna emisija „Vidik", u okviru makedonskog javnog servisa (MTV), koja ide tri puta nedeljno, ali u neadekvatnom manje gledanom terminu, kao i lokalna privatna televizija „TV plus" u Kumanovu, zaključio je Stančić.

Očito da je stanje srpskih medija u Makedoniji izuzetno teško i da bez adekvatne i kontinuirane podrške iz matice teško očekivati da bi oni mogli da opstanu.

 

 

Diplomate i lopovi

Fajon: Neprihvatljivo da se Srbiji preti vizama

U Češkoj uskoro olakšani režim zapošljavanja radnika iz Srbije

Sukcesija imovine SFRJ: Dele ambasade koje ne postoje

U toku leta Srpski kulturni centar u Pekingu

Srpske državne institucije (ne)vidljive na društvenim mrežama

Vučić u Diseldorfu: Nemamo ljudi za ratovanje/Odnosi Srbije i Albanije bolji zahvaljujući Rami, a nisam ni ja odmagao

Vučić u Diseldorfu, politički i privredni razgovori

Sajam knjiga u Teheranu: Otvoren štand Srbije

Prepreka- šta znači onlajn dozvola za ulazak u EU?

Novi portal Srba u Hrvatskoj Srbi.hr

EU: Za ulazak sa Balkana u Šengen potrebna dozvola i sedam evra takse

Kultura Balkana predstavljena u Briselu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button