glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel11 migranti8 roba
Transfer-novca-iz-inostranstva nedic ana1 susa vaterpolisti6 zvezda-8

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija otvara 10 novih ambasada?

izvor: novosti online  foto:                                                                                                                26.07.2018

 

mip 

Na dnevnom redu Vlade Srbije uskoro bi trebalo da se nađe plan reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koji bi mogao da obuhvati zatvaranje više ambasada i konzulata, ali i otvaranje desetak novih predstavništava u zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

Već nekoliko meseci u okviru Ministarstva spoljnih poslova analizira se ekonomska i politička opravdanost naših DKP, a prema našim informacijama, pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojećih, državni vrh primeniće tri kriterijuma. To su veličina naše dijaspore, privredni potencijali novih tržišta, i ključni - pojačavanje prisustva u zemljama značajnim za odbranu Kosova.

Procena našeg državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim za nas veoma važnim zemljama, a koje nisu priznale KiM, poput Vijetnama, Venecuele, Čilea i Palestine, dok Priština svuda lobira za lažnu državnost i otvara svoja predstavništva. Razmatra se i instaliranje naših DKP u Peruu, Gani, Kambodži, nizu afričkih zemalja, kao i u karipskom i pacifičkom obruču.

Vlada je još prošlog septembra donela odluku da se ponovo otvori ambasada u Zimbabveu, koji takođe nije stao na stranu Prištine. Predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je i otvaranje ambasade u Paramaribu, glavnom gradu Surinama, koji je povukao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Postoje i ideje da se pojača naše prisustvo u baltičkim zemljama, jer Srbija nema ambasade u Estoniji, Litvaniji i Letoniji. Bilo je i predloga da se smanji broj naših ambasada u zemljama EU, ali je za sada malo verovatno da će tu biti radikalnijih rezova. Jedna od opcija je da se u skandinavskim zemljama "instalira" jedna ambasada, koja bi pokrivala Dansku, Švedsku i Norvešku, a moguće i Finsku.

Srbija trenutno ima 69 ambasada, 24 konzulata i sedam stalnih misija. Poslednje "osvežavanje" naše mreže DKP sprovedeno je u aprilu, kad je u Trebinju otvorena kancelarija generalnog konzulata.

REŠETO I ZA KONZULATE

U okviru reforme mreže DKP, mogao bi da bude otvoren i konzulat u Los Anđelesu, jer u tom delu SAD poslednjih decenija raste broj naših državljana. Nije isključeno ni da budu zatvoreni neki od konzulata u regionu, kojih trenutno ima šest. Ključ u bravu mogao bi da bude stavljen u ispostave u Mostaru i Rijeci. Biće razmotreno i da li Srbija treba da zadrži čak pet konzulata u Nemačkoj.

 

 

Siguran i lak transfer novca iz inostranstva

NBS: Dijaspora poslala u Srbiju 1,33 milijardi evra za pet meseci

Kriza srpskih medija u Makedoniji

Diplomate i lopovi

Fajon: Neprihvatljivo da se Srbiji preti vizama

U Češkoj uskoro olakšani režim zapošljavanja radnika iz Srbije

Sukcesija imovine SFRJ: Dele ambasade koje ne postoje

U toku leta Srpski kulturni centar u Pekingu

Srpske državne institucije (ne)vidljive na društvenim mrežama

Vučić u Diseldorfu: Nemamo ljudi za ratovanje/Odnosi Srbije i Albanije bolji zahvaljujući Rami, a nisam ni ja odmagao

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button