glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 1od5 000 milo99
Putin srpska-kuca dodik-vucic22 savovi it sektor sale

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kosovo obeležava 11 godina nezavisnosti

izvor: agencije foto:                                                                                                           17.02.2019.

pristina6
Kosovo obeležava 11. godišnjicu nezavisnosti bez okončanja finalne faze dijaloga sa Srbijom, u skopu koje se očekuje postizanje mirovog sporazuma koji bi konačno trebalo da okonča neprijateljstvo dve zemlje.

Dan nezavisnosti se po prvi put obeležava sa vojskom koja je u konsolidaciji, ali Kosovo je i dalje je najizolovanije mesto, i jedino u regionu koje ne uživa viznu liberalizaciju sa Šengen zonom.

Na prošloj godišnjici, kada je obeležen prvi jubilej, Kosovo je bilo priznato od 116 država, a sada je nepoznato koliki je broj priznanja s obzirom na to da ih je nekoliko država povuklo, čekajući ishod dijaloga Kosova i Srbije u Briselu.

Najmlađa država u Evropi i ove godine je bez
stolice u Ujedinjenim nacijama, i bez jedinstvene podrške Evropske unije (EU), s obzirom na to da pet članica unije još uvek nije priznalo Kosovo. Zbog neokončanog međunarodnog subjektiviteta, Kosovo je u međunarodnim organizacijama predstavljeno ili kao suverena država, ili kao posmatrač, ili uz fusnotu.

Kosovo je 17. februara 2008. godine u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim državama (SAD) i zapadnim zemljama proglasilo nezavisnost, a sada, 11. godina od tog dana, po prvi put se dovodi u pitanje to partnerstvo.

Neuspeh da se Kosovo učlani u Interpol novembra 2018., a nakon žestoke kampanje Srbije protiv toga, nateralo je Vladu Kosova da uvede carinu od 100 odsto na robu iz Srbije, ali i iz BiH.

Toj odluci oštro se protive SAD koja su eksplicitno tražile njenu suspenziju kako bi se dala šansa dijalogu jer je to uslov Srbije za povratak na pregovarački sto. Isti je stav i EU.

Štaviše, SAD su rekle da je odluka vlade Kosova u suprotnosti sa američkim strateškim interesima, dovodeći u pitanje partnestvo dve zemlje i upozoravajući da se bez ukidanja carina nije moguće vratiti na raniji nivo saradnje.

Polazeći od toga, ovu godišnjicu mnogi na Kosovu smatraju ‘hladnom’, dok Kosovo ugrožava i ono što se smatralo doživotnim prijateljstvom, posebno sa SAD-om.

S druge strane, Kosovo se za ovih 11 godina učlanilo u mnoge međunarodne organizacije uključujući i one finansijske kao što su Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, te i one sportske kao što su Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA), Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i Olimpijski komitet.

Zastava Kosova je podignuta uz intoniranje kosovske himne na Olimpijskim igrama za džudistkinju Majljindu Keljmendi, a o Kosovu neretko govore i svetske muzičke zvezde poreklom sa Kosova Rita Ora i Dua Lipa.

U aspektu vladavine prava, osim borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Kosovo će se suočiti i sa Specijalnim sudom za ratne zločine sa sedištem u Hagu, koji će suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

 

 

Priznaje li Kosovo UNMIK?

Indipendent: Albanija – "evropska Kolumbija"

Jedna ili dve Mitrovice?

Duboke kosovske podele oko taksi

Zaštita svedoka, glavni izazov Specijalnog suda Kosova

Bivši komandanti OVK na ispitivanju u Hagu

Bivši komandanti OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu 14. januara

Koliko novca, toliko i države na Kosovu

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije/Ima li Tači političku moć da ukine takse

Briselski dijalog o dijalogu

Haradinaj Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

Kosovska raskršća dijaloga sa Srbijom

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button