glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 1od5 000 milo99
Putin tabloidi Dusan-Makavejev1 cvele it sektor sale

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpska kuća otvorena u Crnoj Gori 

izvor: agencije  foto:                                                                                                              16.02.2019

srpska-kuca 


Podgorica– Dan državnosti Srbije, Sretenje, proslavljen je u Crnoj Gori nizom prigodnih manifestacija. Događaj dana je svakako bio otvaranje „Srpske kuće”, poklona države Srbije, modernog zdanja na obali Morače u najstrožem centru Podgorice.

Srpsku kuću”, uz Informativno-kulturni centar „Sveti Sava”, otvorio je generalni sekretar i specijalni izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković.

Da ’Srpska kuća’ u Podgorici bude mesto u kojem će svaki dan biti i Sretenje i sretanje. Sretanje nas sa samim sobom, ali i s onima s kojima se teško razumemo. Neka to bude mesto susreta, mesto dijaloga, mesto ljubavi i bratskog pomirenja, baš onako kako nas je učio i kako je činio naš otac Sveti Sava”, kazao je Selaković brojnim zvanicama prilikom svečanosti.

On je podsetio na to da je do osnivanja „Srpske kuće” u Podgorici došlo na inicijativu predsednika Srbije dok se nalazio na funkciji premijera, kada je dobio molbu predstavnika srpskog naroda iz Crne Gore da se objedini delovanje srpskih kulturnih i informativnih institucija.

Ovo je zamišljeno da bude ’Srpska kuća’ svih. Mogla se ova kuća zvati i crnogorska. U Crnoj Gori nikada ništa nije bilo bliže od srpskog i crnogorskog. Oduvek je Crna Gora bila jedna, čak i onda kada je nije bilo. Ova kuća nije gost u svojoj zemlji. Ništa ova kuća ne može uzeti Crnoj Gori koliko želi da je obogati. U ovoj kući je zamišljeno da stanuje duh univerzalnosti i dijaloga”, poručio je Selaković

Emilo Labudović, direktor „Srpske kuće” u Crnoj Gori, kazao je da je ona trebalo da bude otvorena pre dve godine.

Ovo je jedan od najlepših poslovnih prostora u Podgorici, hvala Aleksandru Vučiću na pomoći. Zato što je srpska, ova institucija deli sudbinu srpskog naroda”, rekao je Labudović.

Tokom obilaska prostorija srpskih medija, koji deluju u okviru informativno-kulturnog centra „Sveti Sava”, Selaković se zanimao za probleme s kojima se sreću Srpska TV, Srpski radio, portal „Srpske novine”, istoimeni magazin i Književna zadruga.

Dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srspkog nacionalnog saveta, predočio mu je, kako je ocenio, diskriminatorsku politiku koja se ogleda u izbegavanju državnih fondova Crne Gore, namenjenih nacionalnim zajednicama koje žive u njoj, da Srpskom savetu omoguće rad.

Treba da se zna da sve ono što smo dobili u donacijama iz Srbije naknadno je anulirala država Crna Gora, koja ne samo što je izbegla da uplati već odobren novac za realizaciju aktivnosti srpskih organizacija iz prethodnog perioda, nego u novim raspodelama ne dozvoljava ni centa priliva za opstanak ovih, mukotrpno stvorenih medija i drugih organizacija. Ali, ne možemo se pokolebati u svojoj nameri da očuvamo svoju kulturu, identitet, jezik i veru. Bićemo tome maksimalno posvećeni”, rekao je Vuksanović.

 

 

Konkurs za projekte u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

Brisel upozorava na rizike "zlatnih viza"

Više od polovine građana BiH živi u inostranstvu

Veće plate ne mogu zaustaviti odliv medicinara

Opomene Brisela zbog viza – opipavanje pulsa

Hoće li na Balkanu ostati samo penzioneri?

Nemačka novim zakonom želi da privuče strane radnike

Zapadni Balkan kao spas za nemačke staračke domove

Srbi i dalje diskriminisani povodom pitanja hrvatskog državljanstva

Kupiš stan, dobiješ pasoš EU

Državljanstvo bosansko, pasoš srpski

Vukosavljević otvorio Dane srpske kulture u Temišvaru

Dijaspora najviše pomaže bolesnima u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button