glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu 1 hrw milo99
bosko-vuk euro knezevic-milo film roko Partizan-1 novak888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Duboke kosovske podele oko taksi

izvor: agencije foto:                                                                                                           22.01.2019.

vlast

Taksa od 100 odsto Vlade Kosova na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine dovela je do razilaženja stavova kosovskih rukovodilaca.

Ukidanje ove odluke koja je na snazi od kraja novembra traže i SAD i Evropska unija.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da je u ovom slučaju stav SAD važniji od „bilo kog momentalnog interesa“. Predsednik Skupštine Kadri Veselji ističe da će odluke kosovskih institucija biti u koordinaciji sa SAD-om, a premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručuje da takse ostaju, i da Sjedinjene Države ne pružaju nikakve garancije za sporazum sa Srbijom.

O taksama je bilo reči i na sastanku Veseljija i Haradinaja sa američkim ambasadorom na Kosovu, Filipom Kosnetom u utorak. Sastanak je održan na inicijativu Veseljija a izjava za medije nakon sastanka nije bilo.

"Radićemo zajedno da odluke institucije Kosova o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD-om i međunarodnim partnerima", napisao je Veselji na Fejsbuku nakon sastanka. On je dodao da je Kosovo odlučno da zauvek očuva prijateljstvo i strateško partnerstvo sa SAD-om i da se to nikada neće promeniti.

Nešto kasnije nakon zasedanja vlade, premijer Haradinaj je kazao da se sa američkim ambasadorom razgovaralo o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i mogućnosti da se postigne napredak u tom procesu, ali i o taksama.

Nema nekih većih promena, ali razgovor je bio dobar“, kazao je Haradinaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u ponedeljak da se svi trebaju fokusirati da strateške odluke budu iznad taktičkih, dnevnih odluka.

A strateško delovanje podrazumeva ojačavanje naših odnosa sa SAD-om“, kazao je Tači.

Ko god ugrožava investicije SAD na Kosovu i odnose sa SAD-om, nema podršku građana i to predstavlja odstupanje od strateških angažovanja između Kosova i SAD-a. Kosovu ne treba ni sloboda ni nezavisnost bez američke podrške“, poručio je Tači u ponedeljak.

Haradinaj međutim priznaje da želja za ukidanjem takse postoji, da je to i cilj, štaviše i sugestija kosovskih saveznika, kao što su SAD.

Ali to povezujemo za jednim sveobuhvatnim sporazumom između Kosova i Srbije o priznanju. Cilj nam je da je što pre ukinemo, već bi je danas ukinuli, ukoliko bi postojao jedan takav sporazum“, poručio je Haradinaj.

Na pitanje novinara da li Sjedinjene Države garantuju za sporazum sa Srbijom, Haradinaj je odgovorio:

Amerika ne garantuje ništa, Amerika nam je rekla da 'dogovor će biti vaša volja, između Kosova i Srbije'. Oni će pomoći, ali ne garantuju ništa“, dodao je Haradinaj.

On je istakao i da „Kosovo više nije ono Kosovo kome se govorilo šta da radi“, već je ono sada nezavisno i suvereno i samo donosi odluke, kao što je ona o taksama.

Odluka o taksama može da ostane zauvek. Zainteresovani smo da je uklonimo, ali ne onako kako su neki mislili da može da se uradi negde drugo“, zaključio je Haradinaj.

Američki ambasador Kosnet nije se oglasio nakon sastanka sa kosovskim rukovodiocima.

Ukidanje takse od 100 odsto je takođe i uslov Srbije za nastavak briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa koji je ušao u završnu fazu.

 

 

Zaštita svedoka, glavni izazov Specijalnog suda Kosova

Bivši komandanti OVK na ispitivanju u Hagu

Bivši komandanti OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu 14. januara

Koliko novca, toliko i države na Kosovu

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije/Ima li Tači političku moć da ukine takse

Briselski dijalog o dijalogu

Haradinaj Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

Kosovska raskršća dijaloga sa Srbijom

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button