glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bozic bl9 protest4444
plenkovic88 cg-eu penzioneri1 suzana radnici teo999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Briselski dijalog o dijalogu

izvor: agencije foto:                                                                                                           08.01.2019.

eu777

Državna delegacija za dijalog Kosova će danas obaviti prvi susret sa zvaničnima Evropske unije (EU), koji su uključeni u proces pregovora između Prištine i Beograda.

Kosovski pregovarački tim je u poseti Briselu na poziv Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Prema rečima briselske portparolke Maje Kocijančič, reč je o konsultativnom susretu.

"Konsultacije su prilika za razmenu sa kosovskim predstavnicima o Dijalogu za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, uz pomoć EU", izjavila je Kocijančič.

Kako se saznaje iz evropskih izvora, članovi državne delegacije za dijalog će obaviti dva susreta: jedan kratak i simboličan susret sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, da bi potom opširnije razgovarali oko stanja u dijalogu za članovima EEAS-a, koji su nadležni za dijalog.

Briselski zvaničnici su najavili da će se u oba susreta podvući neophodnost ukidanja odluke kosovske Vlade o uvođenju tarife na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, "kako bi se dala šansa dijalogu".

Državnu delegaciju za dijalog je imenovala Skupština Kosova 15. decembra 2018. godine.

Briselski zvaničnici smatranju da će ovaj tim doprineti "dodatnoj podršci kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u njegovim naporima da se postigne sporazum sa Srbijom".

Dijalog između Srbije i Kosova je u zastoju zbog odluke Vlade Kosova, koja je 21. novembra uvela carinu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ova odluka je naišla na oštru osudu međunarodne zajednice i od Prištine se traži da je ukine.

Vlada u Prištini i dalje odbija svaki poziv da ukine odluku.

Premijer Ramuš Haradinaj je u decembru odbio i briselsku ponudu da posreduje u pronalasku rešenja ovog pitanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da nastavi pregovarački proces sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem dokle god je na snazi odluka o tarifama.

 

 

Haradinaj Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

Kosovska raskršća dijaloga sa Srbijom

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu

Fajon: Ukidanje viza za Kosovo nije na dnevnom redu EU

Haradinaj: Takse ostaju na snazi/Han posreduje između Beograda i Prištine

Niče temelj za Veliku Albaniju, EU ni reč!

Srbi izlaze iz svih Kosovskih institucija

Pritvor Srbima uhapšenim na Kosovu, protesti Beograda

EU traži od Kosova da poštuje CEFTA ugovor i SSP

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button