glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-vulin skupstina444 cg zakon
vuk11 komsic 2 pariz-dijaspora0 budzet milojevic 444 kusta444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Konstituisana Skupština Kosova, sledi formiranje Vlade

izvor: agencije  foto:                                                                                                        27.12.2019.

skupstina66

Sedmi saziv Skupštine Kosova konstituisan je u četvrtak (26. decembra), čime je otvoren put za formiranje nove Vlade Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova izabrali su na konstitutivnoj sednici Glauka Konjufcu iz Samoopredeljenja za predsednika Skupštine, poziciju koja je prema ranijim pregovorima sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) trebalo da pripadne DSK-u. Za Konjufcu su glasali i poslanici DSK i njegov izbor je neočekivan rasplet događaja oko formiranja novog skupštinskog saziva.

Za potpredsednike Skupštine izabrani su Arberie Nagavci iz Samoopredeljenja, Kujtim Shala iz DSK, Memli Krasniqi iz Demokratske partije Kosova (DPK), kao i dva potpredsednika iz manjinskih zajednica, Slavko Simić iz Srpske liste i Fikrim Damka iz turske Demokratske partije.

"Hvala vam što ste nam poverili ovaj zadatak sa velikom odgovornošću. Garantujemo vam da ćemo obavljati naše dužnosti kako se to traži, u skladu sa zakonima i Ustavom", rekao je Konjufca nakon izbora, te zaključio konstitutivnu sednicu.

Pedsednik države sada treba održati konsultacije sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu skupštinsku većinu za formiranje Vlade, a to je u ovom slučaju Samoopredeljenje. Zatim predlaže Skupštini kandidata za premijera, što je kako je ranije najavljivano iz Samoopredeljenja, lider tog pokreta Albin Kurti.

Kandidat će imati 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog tima Skupštini, koja bira Vladu. Ukoliko sastav Vlade ne dobije podršku u Skupštini, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

Hashim Thaci čestitao

Predsednik Kosova Hashim Thaci čestitao je konstituisanje Skupštine i pozvao na što brže formiranje ostalih institucija.

"Pred Republikom Kosova su mnogi izazovi koji zahtevaju visok nivo odgovornosti kako bi se oni prevazišli. Prema tome, svi koje je narod birao treba da ostave po strani političke interese i da rade na što bržem formiranju institucija Republike Kosova", napisao je Thaci na Fejsbuku.

Poruka Ambasade SAD

Amarička ambasada na Kosovu pozdravila je konstituisanje državne skupštine i uputila čestite novoizabranom predsedniku Parlamenta, članovima Predsedništva tog tela i narodnim poslanicima.

„Ohrabrujemo političke lidere da formiraju što pre novu Vladu posvećenu mandatu dobijenom na izborima od birača. Radujemo se budućem radu sa novom vladom na hitnim pitanjima koja se tiču mira, pravde i prosperiteta“, saopšteno je iz SAD Ambasade u Prištini.

Bez prethodnog dogovora Kurtija i Mustafe

Prethodno, Pokret Samoopredeljenje i DSK nisu ni nakon poslednjih konsultacija u sredu naveče postigli dogovor o formiranju vlasti.

DSK je ipak pre konstitutivne sednice saopštio da će, ukoliko Samoopredeljenje ne prihvati zahteve te partije, odustati od svih pozicija, ali bezuslovno glasati za vladu predvođenu Samoopredeljenjem, u slučaju da taj pokret odluči da formira manjinsku vladu. Izbor Konjufce može značiti da će uslediti novi pregovori sa DSK ili da će Samoopredeljenje formirati manjinsku vladu.

Prema prethodnim dogovorima, pozicija predsednika Skupštine Kosova je trebala da pripadne DSK. Međutim, pošto je Samoopredeljenje predložilo svog kandidata, koji je i izabran, to može značiti da taj pokret namerava da formira manjinsku vladu.

"Ukoliko pokret Samoopredeljenje nije spreman za dogovor sa Demokratskim savezom Kosova i vidi DSK kao smetnju, onda je DSK spreman da odustane od svih zahteva za institucionalnu odgovornost i od svih pozicija, ostavljajući ih tako pokretu Samoopredeljenje", izjavio je predsednik DSK-a Isa Mustafa uoči konstitutivne sednice Skupštine, a nakon zasedanja Predsedništva njegove partije.

Izjava je usledila jutro nakon što je lider Samoopredeljenja, pobedničke partije na izborima 6. oktobra, saopštio da dogovor dve partije o budućoj Vladi Kosova nije uspeo. Mustafa je dodao da je DSK spreman da sa svojih 28 poslanika bezuslovno glasa za formiranje novih institucija pod rukovodstvom Pokreta Samoopredeljenje.

"Takođe smo spremni da glasamo za kandidata pokreta Samoopredeljenje za predsednika Skupštine Kosova, kao i za vladu Samoopredeljenja bez DSK, ako nisu spremni da zajedno sa nama vode Vladu", kazao je Mustafa.

Na konferenciji za novinare u Prištini Mustafa je rekao da u partiji na čijem je čelu ostaju posvećeni tome da se državi u ovom trenutku pruži rešenje, kao i da su spremni da i u budućnosti iznose nove predloge.

Spremni i za vlast i za opoziciju

Mustafa je govorio i o stavu njegove partije po pitanju raspodele dužnosti u budućoj vladi.


Kazao je da se DSK složio sa time da se vlada sa Samoopredeljenjem proporcionalno podeli, da pet ministarstva pripadne DSK-u i pet Samoopredeljenju; da Samoopredeljenje pored premijera dobije i drugog zamenika premijera, dok prvi zamenik premijera i predsednik Skupštine pripadne DSK. Takođe i da jedan od potpredsednika Skupštine, što je i u skladu sa Ustavom Kosova, pripadne svakoj parlamentarnoj grupi.

"DSK da predloži kandidata za predsednika države koji ispunjava sve uslove i ustavne kriterijume. Ostajemo pri tome da nakon izbora predsednika, koga će podržati Samoopredeljenje, taj pokret uzme jedno ministarstvo od DSK. Time bi proporcija u vladi ostala 6 sa 4, ali onda kada se izabere predsednik države", kazao je Mustafa.

Mustafa nije hteo da komentariše koje bi ministarstvo ustupilo Samoopredeljenju nakon izbora njihovog kandidata za predsednika.

Lider Samoopredeljenja Albin Kurti je u video poruci u sredu, 25. decembra, rekao da ukoliko DSK insistira na podršku tog pokreta za predsednika, onda bi Samoopredeljenje trebalo da dobije Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mustafa je rekao i da njegova partija još uvek nije odredila osobe za ministarske pozicije, a tako ni kandidata za predsednika, kao i da je spreman da se odazove novom sastanku sa Samoopredeljenjem kad god oni to zatraže.

Ukoliko Samoopredeljenje nije spremno za taj dogovor, navodi Mustafa, DSK odustaje od svih pozicija i bezuslovno glasa za vladu Samoopredeljenja. Mustafa je precizirao da će u tom slučaju DSK biti u opoziciji.

Za formiranje Vlade potreban je 61 glas. Pokret Samoopredeljenje i DSK imaju ukupno 58 poslanika, ali podršku Kurtiju pružili su i poslanici iz redova nevećinskih (nesrpske) zajednica.

Šta je prethodilo?

Pokret Samoopredeljenje se u prethodnim razgovorima sa DSK izjašnjavao da ne želi izbor Predsedništva Skupštine bez dogovora o zajedničkoj vladi. Lider tog pokreta Albin Kurti u sredu uveče je saopštio da je DSK, međutim, odbio njegovu poslednju ponudu za formiranje vlasti.

Dve strane nisu mogle da se slože oko pozicije predsednika države. DSK je insistirao da pored predsednika Skupštine, prvog zamenika premijera i pet ministarstva dobije i poziciju predsednika države 2021. kada aktuelnom predsedniku istekne mandat, s čime se Pokret Samoopredeljenje nije složio.

"Ali, ako DSK insistira da svakako damo obećanje da DSK nominira predsednika, onda treba nama da se doda još jedno ministarstvo - Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je od suštinske važnosti za borbu protiv kriminala i korupcije", pročitao je Kurti svoju ponudu DSK-u u sredu uveče.

Kurti je dodao da je tokom jednomesečnih pregovora Samoopredeljenje pristalo na četiri važna kompromisa, a DSK ni na jedan.

"Sada, više od ovoga, i preko ovoga, i drugačije od ovoga ne možemo, ne želimo i nemamo kuda više", dodao je on.

Kazao je kako bi ovih dana želeo formiranje nove vlade, na šta će se ipak sačekati, "budući da ne želimo nove izbore".

"Nećemo dozvoliti da se velika politička promena koju ste vi proizveli 6. oktobra umanji ili deformiše. Ovo je istorijski trenutak i DSK ima sve u rukama kako bi se odredio za promene", zaključio je Kurti u video poruci građanima.

Skupština Kosova konstituisana je dva i po meseca nakon prevremenih parlamentarnih izbora.

U novom sazivu Pokret Samoopredeljenje ima 29 poslaničkih mesta, a u međuvremenu njihovoj poslaničkoj grupi priključio se poslanik iz egipćanske zajednice. DSK ima 28 poslaničkih mesta, Demokratska partija Kosova 24, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 13, Srpska lista 10, a preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani su nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja zbog poziva Specijalnog suda u Hagu.

 

 

Konstituisanje Skupštine Kosova bez dogovora Kurtija i Mustafe

Haradinaj: Kosovu ne treba „mini Šengen” sa Srbijom na čelu

Duple funkcije za predstavnike Srpske liste

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova bez dogovora

U Prištini teče rok za formiranje vlasti

Priština taksama zatvara vrata „malog šengena”

Godinu dana kosovskih taksi: Gubici u Srbiji i BiH, veća proizvodnja na Kosovu

Kurti: Srpska lista neće biti deo nove Vlade Kosova

Kosovo povuklo zahtev za prijem u Interpol

U Hagu sve spremno za suđenja, fale samo optužnice

Svetski mediji: Nova era na Kosovu

EU EOM: Izbori na Kosovu bili su dobro vođeni i transparentni

Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button