glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-vulin kolinda-zoki1 cg zakon
vuk11 komsic 2 pariz-dijaspora0 milojevic 444 kusta444 Kokan-Mladenovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Konstituisanje Skupštine Kosova bez dogovora Kurtija i Mustafe

izvor: agencije  foto:                                                                                                        26.12.2019.

skupstina444

Nekoliko sati pre početka konstitutivne sednice Skupštine Kosova u četvrtak iz Pokreta Samoopredeljenje poručeno je Demokratskom savezu Kosova (DSK) da još uvek ima vremena za dogovor o formiranju vlasti.

Dogovor predsednika Samoopredeljenja Albina Kurtija i DSK Ise Mustafe je poslednji put propao u sredu, a dve stranke nisu mogle da se slože oko pozicije predsednika države.

Novoizabrana poslanica Samoopredeljenja Arberie Nagavci poručila je u četvrtak, dan kasnije, da želi da veruje da DSK želi hitne promene u zemlji.

"Mi smo za pronalazak rešenja, ali ne van svake racionalnosti", napisala je ona u poruci na Fejsbuku.

U međuvremenu, predsedništvo DSK zaseda, a predsednik te stranke Isa Mustafa saopštio je medijima da za četvrtak nije predviđen novi sastanak sa liderom Samoopredeljenja Albinom Kurtijem.

Procedura

Skupština Kosova će u četvrtak popodne održati konstitutivnu sednicu nakon održanih prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra. Predviđena je verifikacija mandata izabranih poslanika, polaganje zakletve, a potom izbor Predsedništva Skupštine.

Pokret Samoopredeljenje broji 29 poslanička mandata, a u međuvremenu njihovoj poslaničkoj grupi priključio se poslanik iz egipćanske zajednice. DSK ima 28 poslaničkih mesta, Demokratska partija Kosova 24, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 13, Srpska lista 10, a preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Za formiranje vlade potreban je 61 glas. Pokret Samoopredeljenje i DSK imaju ukupno 58 poslanika, ali podršku Kurtiju pružili su i poslanici iz redova nevećinskih (nesrpske) zajednica.

Skupština se smatra konstituisanom kada se izabere Predsedništvo, što je međutim upitno zbog toga što dve partije koje su vodile razgovore o formiranju vlasti, Pokret Samoopredeljenje i DSK, na sednicu idu bez postignutog dogovora.

Predsedništvo Skupštine čine predsednik i pet potpredsednika Skupštine Kosova. Na osnovu Ustava, predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa, u ovom slučaju pokret Samoopredeljenje, i bira se većinom glasova svih prisutnih poslanika. Tri potpredsednika se biraju po predlogu tri najveće parlamentarne grupe, a dva dolaze iz manjinskih zajednica.

Odbijena Kurtijeva ponuda

Pokret Samoopredeljenje se izjasnio da ne želi izbor Predsedništva bez dogovora o zajedničkoj vladi. Lider tog pokreta Albin Kurti u sredu uveče je saopštio da je DSK, međutim, odbio njegovu poslednju ponudu za formiranje vlasti.

Dve strane nisu mogle da se slože oko pozicije predsednika države. DSK je insistirao da pored predsednika Skupštine, prvog zamenika premijera i pet ministarstva dobije i poziciju predsednika države 2021. kada aktuelnom predsedniku istekne mandat, s čime se Pokret Samoopredeljenje nije složio.

"Ali, ako DSK insistira da svakako damo obećanje da DSK nominira predsednika, onda treba nama da se doda još jedno ministarstvo - Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je od suštinske važnosti za borbu protiv kriminala i korupcije", pročitao je Kurti svoju ponudu DSK-u u sredu uveče.

Kurti je dodao da je tokom jednomesečnih pregovora Samoopredeljenje pristalo na četiri važna kompromisa, a DSK ni na jedan.

"Sada, više od ovoga, i preko ovoga, i drugačije od ovoga ne možemo, ne želimo i nemamo kuda više", dodao je on.

Kazao je kako bi ovih dana želeo formiranje nove vlade, na šta će se ipak sačekati, "budući da ne želimo nove izbore".

"Nećemo dozvoliti da se velika politička promena koju ste vi proizveli 6. oktobra umanji ili deformiše. Ovo je istorijski trenutak i DSK ima sve u rukama kako bi se odredio za promene", zaključio je Kurti u video poruci građanima.

Mustafa spreman dalje pregovarati

U međuvremenu oglasio se i lider DSK Isa Mustafa koji je rekao da za njega i DSK pregovori nisu propali kao i da je ta stranka spremna na dalje pregovore.

Mustafa tvrdi i da su zahtevi njegove partije za balansiranom podelom odgovornosti u skladu sa izbornim rezultatima, ukazujući na to da su ove dve partije dobile skoro isti broj glasova. Samoopredeljenje inače ima jednog poslanika više od DSK.

"Ustavno pravo i obaveza pripadaju prvom, kao i odgovornost za pronalazak rešenja za izgradnju novih institucija. Mi smo spremni za pregovore”, zaključio je Mustafa.

Mogući scenario

U nedostatku dogovora, ono što danas može da se desi na konstitutivnoj sednici jeste da se nakon verifikacije mandata i polaganja zakletve proglasi pauza do postizanja sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova. Kosovo se suočilo sa takvom situacijom 2014. kada se mesecima čekalo na izbor predsedništva Skupštine.

Inače, formalno gledano, konstituisanje Skupštine Kosova otvara put izboru nove vlade Kosova.

U tom slučaju, predsednik države nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu skupštinsku većinu za formiranje Vlade, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav Vlade Skupštini, u cilju izglasavanja.

Ukoliko sastav ne dobije većinu, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada raspisuju se novi izbori.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani su nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja zbog poziva Specijalnog suda u Hagu.

 

 

Haradinaj: Kosovu ne treba „mini Šengen” sa Srbijom na čelu

Duple funkcije za predstavnike Srpske liste

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova bez dogovora

U Prištini teče rok za formiranje vlasti

Priština taksama zatvara vrata „malog šengena”

Godinu dana kosovskih taksi: Gubici u Srbiji i BiH, veća proizvodnja na Kosovu

Kurti: Srpska lista neće biti deo nove Vlade Kosova

Kosovo povuklo zahtev za prijem u Interpol

U Hagu sve spremno za suđenja, fale samo optužnice

Svetski mediji: Nova era na Kosovu

EU EOM: Izbori na Kosovu bili su dobro vođeni i transparentni

Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button