glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

EP3 odlazak2 varheji
sestre2 milo-djukanovic 2 mediji novak99999999 srb-usa par-virtus

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    “Iz Crne Gore se rušila vlast u Srbiji, a odavde nikada u Crnoj Gori”

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           07.02.2020.

av11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nije, u želji da sačuva svoj narod u Crnoj Gori, prelazila granicu ni dobrog ukusa, niti poštovanja suvereniteta druge države, i ukazao da postoje pojedini krugovi u Evropi i celom svetu koji nikako ne žele snažnu Srbiju.

„Postoji perfidna igra pojedinih krugova u Crnoj Gori, ali i dela međunarodne zajednice. Kada se god nešto dešava ti krugovi okrivljuju Srbiju. Ne žele snažnu Srbiju, a kada vide da Srbija jača i ide bržim korakom kažu da je neophodno da se zaustavi”, rekao je Vučić gostujući u jutarnjem programu RTS.

Ukazao je da je Srbija ostvarila značajan ekonomski napredak, i da je to bio crveni alarm nekima u Evropi koji onda, kako je rekao, kažu „zaustavite Srbiju ide prebrzo, ne treba nam Srbija koja iskače i zato joj moramo podeliti packe”.

„Šta god da se dogodi u regionu mi smo krivi. Zato se čuju priče da neko želi da ruši vlast u Crnoj Gori. Da podsetim iz Crne Gore se rušila vlast ovde, a odavde nikada u Crnoj Gori ili BiH nije rušena vlast”, podvukao je Vučić.

Istakao je da posao nije jednostavan, da mora da štiti svoj narod, ukaže svetskoj i domaćoj javnosti šta se dešava, a da ne prelazi granicu mešanja u stvari druge države.

„Ne pada mi napamet da odlučujem ko će biti na vlasti ili opoziciji, neka to odlučuje narod u Crnoj Gori. Ne mešamo se ni u druga pitanja”, podvukao je on.

Vučić je podsetio da je Srbija želela da kupi Elektroprivredu Crne Gore i luku Bar, ali nam vrata nisu bili otvorena, a udeo u Elektromreži Crne Gore je kupila preko berze.

„Mislimo da možemo u budućnosti još bolje da sarađujemo, samo dajte garancije za ono što mislimo da je pravo svakog čoveka u Evropi, a to je pravo na opstanak, ali i ispovedanja vere i crkve u kojoj se ona ispoveda”, rekao je on.

Kaže da za razliku od drugih Srbija vodi računa da se ne meša u unutrašnje stvari druge države.

„Kod nas malo po malo dolazi neko da nam soli pamet. Mi vas molimo za naš narod koji je tu živeo vekovima, i oni nisu doseljenici od juče. Želimo da tu ostanu da žive na svojim ognjištima i da imaju pravo na ispovedanje svoje vere”, ponovio je on.

Upitan s kim razgovara o tom pitanju Vučić je kazao da Srbija razgovara sa predstavnicima crnogorske države i podsetio da je u Jerusalimu imao teške, ali otvorene razgovore sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

„Izrazili smo neslaganje po pitanju statusa SPC u Crnoj Gori. Ja sam izneo svoj stav, a on je govorio o drugim elementima. Ja sam izneo brigu za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. Postoje razlike viđenja i razlike procene kako i na koji način su se stvari odigravale u prošlosti i oko popisa. Neki krugovi u Crnoj Gori žele da se broj Srba smanji sa 28,73 odsto na ispod 15 procenata. Naša želja je da sačuvamo svoj narod u Crnoj Gori”, istakao je on, prenosi Tanjug.

Vučić je naglasio da su zahtevi iz Beograda u svakom trenutku bili dobronamerni, ali razumni i racionalni, i da se radi o uobičajenoj brizi za sopstveni narod.

Vučić: Kurtijeve priče o genocidu su sumanute

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost susreta sa Aljbinom Kurtijem i dodao da je dobra vest što Kurti razmišlja o ukidanju taksi.

Vučić u jutarnjem dnevniku RTS rekao da bi „bilo bi dobro da sednemo da razgovaramo”h.

„Važno je da se ukinu takse, da može da se razgovara. Kurti mora da pogleda i da razume da stvari nisu tako jednostavne i kako mu izgledaju kada sedite u opoziciji i možete da pričate bez ikakve odgovornosti”, rekao je Vučić.

On je istakao da je najava o ukidanju taksi vazna, jer su one u kratkom vremenskom periodu donele toliko štete, navodeći da će biti potrebno mnogo vremena da se od njih oporavimo.

Vučić je rekao da bi ukidanje taksi bilo očekivano i da bi to mnogo značilo zbog snabdevanja Srba i napretka ekonomije.

Upitan da li može da sedne za sto sa Kurtijem uprkos pretećim porukama Beogradu, Vučić je rekao da je on izbor albanskog naroda i da mi ne možemo određivati ko je predsatavnik albanskog naroda, kao što se ne može dovoditi u pitanje ni to ko je izabrani predstavnik srpskog naroda, Srpska lista.

Vučić je ukazao da su Kurtijeve priče o genocidu sumanute, ili to da će se naoružavati, ali da to neće uplašiti Srbiju.

„Nema ništa od toga, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj”, poručio je Vučić.

On je dodao da je ponosan na to da u poslednjih osam godina nismo imali ratne sukobe, već petostruko manje incidenata na nacionalnoj osnovi.

„Naš cilj je da obezbedimo mir, i da gradimo zemlju”, istakao je predsednik.

Vučić je rekao da razgovora uvek mora da bude i da je bolje da se razgovara jer se tako čuva i mir.

„Ako nemate mir, ništa ne može da se učini. Lakše mi je da opsujem nekog Albanca ili nekog drugog, ali kad podilazite emocijama ljudi bićete popularni, ali moj posao nije da to radim, već da razmišljam o tome šta sutra”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zato vodio računa o tome da ne izgovara teške reči u slučaju Hrvatske, BiH, Crne Gore...

Upitan šta znači sistem ekonomskog i političkog reciprocitetu, Vučić je rekao da Kurti mora da pronađe nešto što će ponuditi svom narodu.

„On principom reciprociteta hoće da kaže da su država jednako kao i Srbija. Mi ne možemo da uvodimo principe reciprociteta, jer ne smatramo Kosovo državom. A plašim se da bi to bilo loše za njih”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On kaže da postoji mnogo problema sa KiM, ali da svako potezanje nekog od tih pitanja, poput tablica, energetike, od strane Prištine znači i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ako misle da bilo sta potežu onda prvo i pre svega ZSO mora da bude u potpunosti ispunjeno”, rekao je Vučić.

Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas mogao ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da će odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biti specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

„Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao”, rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da je Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovek, koji ima izuzetnu saradnju sa Berlinom.

Upitan da li misli da će i dalje glavnu reč u pregovorima voditi Berlin, Vučić je rekao da i dalje to misli, na osnovu informacija koje ima.

Vučić je rekao i da u narednih mesec dana očekuje susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Blic danas piše da će Lajčak biti specijalni izaslanik, pozivajući se na diplomatske krugove u Berlinu, prenosi Tanjug.

 

 

Varheji pozvao sve stranke da izadju na izbore, Fajon ukazala na problem medija

EU ostaje privržena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pristupni proces učiniti efikasnijim

Preminuo glavni urednik nedeljnika 'Vreme' Dragoljub Žarković

Nova EU metodologija: Moguće zaustavljanje pregovora i vraćanje na početak

Dug put do Medijske strategije

Borel: EU će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog Srbije i Kosova

Izbori u Srbiji 26. aprila

Izveštaj EK: Srbija pogurala privredni rast Zapadnog Balkana

EU nejedinstvena oko politike proširenja

Preporuke građanima koji su iz Kine doputovali u Srbiju

Sukob "Junajted grupe" i "Telekoma" – gledaoci na gubitku

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, to će se dogoditi i na KiM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button