glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu1 radnici888 united group
milo0000 Aerodrom-tt vuk-Jeremic22 Koronavirus-2 Rimska-grobnica novak2222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Izveštaj EK: Srbija pogurala privredni rast Zapadnog Balkana  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           30.01.2020.

EP3

Snažan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije pogurao je rast ekonomije Zapadnog Balkana, koja je bila posustala 2018. godine, ocenila je Evropska komisija u najnovijem izveštaju, prenosi RTS.

Evropska komisija u novom izveštaju o privrednim kretanjima u zemljama kandidatima za članstvo u EU konstatuje da je ubrzanju rasta srpskog BDP-a uglavnom doprinelo snažno povećanje bruto investicije od 17,3 odsto na godišnjem nivou, a rast su nastavile da podržavaju i privatna i javna potrošnja, prenosi RTS.

"Srbija, najveća privreda u regionu, zabeležila je najveće ubrzanje godišnjeg rasta BDP-a, sa 2,9 procenata u drugom kvartalu na 4,8 odsto u trećem kvartalu", konstatuje se u izveštaju.

Komisija je zadržala projekcije rasta srpske ekonomije za 2020. i 2021. godinu na 3,8 procenata i 3,7 odsto, respektivno, koliko je predviđala i u svojim jesenjim prognozama iz oktrobra prošle godine.

Komisija je zadržala projekcije rasta srpske ekonomije za 2020. i 2021. godinu na 3,8 procenata i 3,7 odsto, respektivno, koliko je predviđala i u svojim jesenjim prognozama iz oktobra prošle godine.

U dokumentu se podseća da je bonitetna agencija Standard & Purs (S&P) podigla kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB +", što je samo jedan stepen ispod investicionog nivoa, zadržavajući pozitivne izglede.

EK je u izveštaju prenela i obrazloženje S&P-a, da se poboljšanje kreditnog rejtinga zasniva "na prognozama snažnog ekonomskog rasta za Srbiju, uprkos posustajanju rasta evrozone, i na projektovanom obuzdavanju javnog duga zahvaljujući kontinuiranoj fiskalnoj disciplini i povoljnom monetarnom ambijentu".

Pozitivni izgledi kreditnog rejtinga Srbije, dodaje se, zasnivaju se na i čvrstim izgledima daljeg snažnog priliva direktnih stranih investicija, koji može dodatno da ojača izvoznu bazu Srbije i otpornost ekonomije na spoljne šokove.

U Izveštaju EK se precizira da su strane direktne investicije u Srbiji dostigle do novembra prošle godine 3,1 milijardu evra, što je skok od 37,3 odsto međugodišnje, pri čemu one pokrivaju finansiranje deficita tekućeg računa sa 110 odsto.

Komisija ističe takođe da je MMF završio u decembru treću reviziju u okviru Instrumenta koordinacije politike sa Srbijom i da je konstatovao da zemlja nastavlja da beleži solidne ekonomske i fiskalne rezultate, mada ostaje ranjiva na eksterna kretanja, dok su unutrašnji rizici vezani za kašnjenje strukturnih reformi.

U dokumentu, objavljenom na zvaničnoj interent stranici EK, piše još da je budžetski suficit Srbije u trećem kvartalu iznosio 0,9 odsto BDP-a, zahvaljujući snažnim prihodima od poreza na dobit i poreza na dodatu vrednost, kao i doprinosima socijalnog osiguranja.

Dalje se apominje da je Skupština Srbije u novembru usvojila budžet za 2020. godinu, u kojem se, kao i prethodne godine, predviđa deficit budžeta opšte države od 0,5 odsto BDP-a.

Dodaje se takođe da se budžetom za 2020. godinu projektuje snažan rast prihoda koji se koristi za povećanje prosečnih plata za oko 9,0 odsto i penzija za 5,4 procenta, kao i za obezbedenje dodatnih finansijskih sredstava za infrastrukturne projekte i blago smanjenja poreza na rad.

Prema oceni Komisije, nivo javnog duga u regionu Zapadnog Balkana je i dalje visok, a tu ocenu argumentuje podacima da je on u Crnoj Gori prošle godine činio 79 odsto BDP-a, u Albaniji 66,5 odsto, dok je u Srbiji na kraju novembra iznosio 52,4 procenta.

Komisija predviđa da će javni dug Srbije ove godine biti smanjen na 49,9 odsto, a 2021. godine na 48 procenata.

U izveštaju se ukazuje i na pozitivna kretanja na srpskom tržištu rada, gde je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina oborena na 9,5 procenata u trećem kvartalu, ali se dodaje da se smanjila i radna snaga za 1,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usled pada broja stanovnika i porasta neaktivnog stanovništva.

Prema prognozi Komisije, stopa nezaposlenosti u Srbiji će ove i naredne godine biti dodatno smanjena, i to na 8,9 odsto i na 7,2 procenta, respektivno.

Kada je reč o trgovini Srbije sa svetom, EK procenjuje da će spoljnotrgovinski deficit iznositi 12,5 procenata ove i 12,9 posto iduće godine, dok deficit bilansa tekućih plaćanja vidi na nivou od 5,5 odsto za obe godine.

Takođe predviđa da će rast inflacije u 2020. i narednoj godini iznositi po 2,1 procenat.

 

 

EU nejedinstvena oko politike proširenja

Preporuke građanima koji su iz Kine doputovali u Srbiju

Sukob "Junajted grupe" i "Telekoma" – gledaoci na gubitku

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, to će se dogoditi i na KiM

Transparency international: Izuzev Crne Gore, Zapadni Balkan još korumpiraniji

Predsednik Izraela organizovao večeru u Jerusalimu, prisustvovao i Vučić/Vučić: Težak razgovor sa Đukanovićem, pozicije veoma udaljen

Vučić: Takse neodržive, rešavanje problema nakon formiranja kosovske vlade

Svake godine grad manje u Srbiji

Milijarderi stižu u Davos, hoće li odrešiti kesu da svet učine boljim/Vučić u Davosu

PSG bojkotuje izbore u Srbiji

Mićunović: Bojkot besmislen, manji cenzus opasan i za Vučića i za njegove protivnike

Evropska energetska zajednica pokreće spor protiv Srbije

Brnabić: Zagadjenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema mesta panici

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button