glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

EP3 eu77 izbori 33
sestre2 epa-efe mediji novak99999999 srb-usa par-virtus

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Đukanović: Crna Gora se ruši iz Srbije

izvor: agencije     foto:                                                                                 06.02.2020

milo-djukanovic 2

Podgorica – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneo je teške optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve i medija koji ga ne podržavaju i zamerio državnim organima, pre svega sudstvu i tužilaštvu, što mu u obračunima sa „rušiocima države” ne pomognu odlučnije. Demantovao je da je zvao NATO da mu pomogne da se odbrani od litija vernika SPC koji protestuju zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Đukanović je istakao to da je „većina sveštenika u Crnu Goru došla iz prostora odakle su proterani i, umesto da su naučili lekciju, oni sluđuju narod u Crnoj Gori”, poručujući da nije „ni optimalno da Srbi u Crnoj Gori imaju SPC, a Crnogorci crnogorsku crkvu”.

„Zato je naš predlog takav da možemo doći do rešenja koji će pomiriti pravoslavno biće Crne Gore. Tako smo došli do ideje formiranja pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazao je on u emisiji „Teleskopija” na RTCG.

Predsednik je naveo da ključna dilema nije u vezi sa zakonom ili imovinom, već državom, i da postoje tri linije udara na državu Crnu Goru, a da je „centrala” ovih pokušaja u Srbiji, ali i ne samo u Srbiji.

„Prva linija je crkvena jer se Srpska pravoslavna crkva ’fopire registraciji’f u Crnoj Gori i ne želi da bude deo pravnog sistema, iako je to slučaj sa SPC u Srbiji. Nije tačno da je crkva starija od države jer Crna Gora vuče kontinuitet od 1078. i crkva je učinila sve da ne bude države Crne Gore i šalje poruku da treba da bude teokratija. Druga linija otpora je prosrpska opozicija, čija je ambicija da preuzme vlast mimo volje građana i menja karakter države dok je na kraju ne ugasi. Treća linija udara su ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz okruženja”, ističe Đukanović.

On je ocenio da sve tri linije otpora iskazuju stav da „Crna Gora nije suverena država”. Poručio je da nije tačna tvrdnja da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi i da popisi pokazuju da „pada broj Crnogoraca u Srbiji, a raste broj Srba u Crnoj Gori”.

„Vidljivo je sadejstvo između SPC i prosrpske opozicije pre i na dan usvajanja zakona jer su lideri DF išli po blagoslov Irineja i bili su srećni kada su dobili blagoslov da pale skupštinu. Nema iznenađenja što je Amfilohije pozvao da padne vlada ako se ne povuče zakon i da veći deo ideologa velikorspskog nacionalizma vezuje trajanje Crne Gore za trajanje vlasti”, kazao je on.

Dodao je da nije tačno kad se kaže da se mitropolit Amfilohije obraća sa trona Svetog Petra Cetinjskog.

„On je mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske kome je nadležan patrijarh Srpske pravoslavne crkve i koji može da ga smeni ili raščini ako deluje mimo srpskih nacionalnih interesa”, naveo je Đukanović.

On je članovima svoje Demokratske partije socijalista (DPS) poručio da ne mogu biti i u stranci i ići na protestne litije, za koje smatra da im je cilj rušenje Crne Gore.

Reagujući na ovaj intervju, rektor Cetinjske bogoslovije i protojerej-stavrofor Gojko Perović poručio je Đukanoviću da se SPC u Crnoj Gori, boreći se protiv Zakona o slobodi veroispovesti, bori za bolju Crnu Goru.

„Želeći da ovaj i ovakav zakon nestane i da ga zameni bolji, mi se upravo borimo za Crnu Goru, kao njeni lojalni građani i kao vernici pravoslavne crkve. Sve ostalo je politikantstvo i obmanjivanje javnosti”, rekao je Perović.

Zakon ne podržava 62 odsto građana

Podgorica – Zakon o slobodi veroispovesti podržava 20 odsto crnogorskih građana, dok je 62 odsto protiv tog akta. Kada je reč o verskom opredeljenju crnogorskih građana, njih 62 odsto se izjašnjavaju kao vernici Srpske pravoslavne crkve, dok je njih 10,1 odsto za Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Podaci su rezultat istraživanja koje je sprovela crnogorska agencija Intelidžent komjunikejšens. Njen izvršni direktor Boško Kovačević saopštio je da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.022 građanina iz 11 crnogorskih gradova i da je rađeno od 8. do 15. januara.

 

 

Šetnje i molebani u gradovima Crne Gore

Zloupotrebama vere žele da sruše Crnu Goru

Marković poziva Amfilohija na dogovor/Moleban na Cetinju, litija otkazana zbog pretnji

Amfilohije: Želimo temeljni ugovor poput onog sa katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom

Kriza u Crnoj Gori ispod radara EU

Diskriminacija srpskih medija u Crnoj Gori

Litije širom Crne Gore – više hiljada ljudi u Baru i Podgorici

Ustavni sud će preispitivati Zakon, ali još ne po zahtjevu SPC

Molebani i litije u Crnoj Gori, vernici i sveštenstvo na ulicama

Premijer Marković: Posljednja opomena Amfilohiju

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

Zakon koji dijeli Crnu Goru

Ponovljen zahtev vladi da povuče sporni zakon o veroispovesti

Ko je politička kukavica, a ko šef UDBE/Rusija se nada da u Crnoj Gori neće biti ugrožena prava crkve

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button