glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog3 radnici888 united group
milo0000 djokovic_66666 vuk-Jeremic22 Koronavirus-2 Vlade-Divac-Kobi-Brajant novak_77777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Preporuke građanima koji su iz Kine doputovali u Srbiju  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           28.01.2020.

Aerodrom-tt

Ministarstvo zdravlja naglašava da je moguće da su građani koji su doputovali iz Kine bili izloženi riziku od infekcije novim koronavirusom. Zbog toga navode i niz preporuka.

Pre svega, građanima koji su bili u gradu Vuhan, provincija Hubej ili su bili u kontaktu sa osobama koje su imale respiratornu infekciju izazvanu novim koronavirusom ili nepoznatim uzročnikom, ako su posećivali zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od respiratornih infekcija izazvanih novim virusom ili su posećivali pijace na kojima se trguje živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama, u cilju sprečavanja prenošenja infekcije, a i u cilju zaštite zdravlja savetuje se sledeće:

- u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima

- ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljetei pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

Ministarstvo zdravlja se unapred zahvaljuje građanima na odgovornom ponašanju prema sopstvenom zdravlju, kao i prema zdravlju svih stanovnika.

Za hitne situacije za sve putnike koji dolaze iz grada Vuhan ili drugih oblasti iz Kine gde je detektovan koronavirus, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, mogu da se jave na telefon broj 064/8945-235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Za bliže informacije mogu kontaktirati Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" (011/2684-566) ili gradske institute i zavode za javno zdravlje.

S obzirom na to da se radi o novom virusu, kao i da još nisu jasne sve kliničke i epidemiološke karakteristike bolesti, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje preduzimanje mera za suzbijanje epidemije u njenom žarištu, kao i mera za sprečavanje prenošenja infekcije u druge zemlje.

Ministarstvo podseća da je u Kini došlo do epidemije respiratornih infekcija izazvanih novim koronavirusom (2019-nCoV), kao i da je u proteklih nekoliko nedelja došlo do obolevanja više stotina osoba kod kojih je infekcija potvrđena, a pretpostavlja se da ima više hiljada neprepoznatih inficiranih osoba.

Bolest je za sada potvrđena u više od 20 provincija u Kini, kao i u nekoliko drugih zemalja kod osoba koje su doputovale iz područja grada Vuhan u kome je epidemija i počela. Do sada je zabeleženo i oko četiri odsto smrtnih ishoda među potvrđenim slučajevima.

 

 

Sukob "Junajted grupe" i "Telekoma" – gledaoci na gubitku

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, to će se dogoditi i na KiM

Transparency international: Izuzev Crne Gore, Zapadni Balkan još korumpiraniji

Predsednik Izraela organizovao večeru u Jerusalimu, prisustvovao i Vučić/Vučić: Težak razgovor sa Đukanovićem, pozicije veoma udaljen

Vučić: Takse neodržive, rešavanje problema nakon formiranja kosovske vlade

Svake godine grad manje u Srbiji

Milijarderi stižu u Davos, hoće li odrešiti kesu da svet učine boljim/Vučić u Davosu

PSG bojkotuje izbore u Srbiji

Mićunović: Bojkot besmislen, manji cenzus opasan i za Vučića i za njegove protivnike

Evropska energetska zajednica pokreće spor protiv Srbije

Brnabić: Zagadjenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema mesta panici

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button