glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

EP3 eu77 izbori 33
sestre2 milo-djukanovic 2 mediji novak99999999 srb-usa par-virtus

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Varheji pozvao sve stranke da izadju na izbore, Fajon ukazala na problem medija

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           06.02.2020.

varheji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je danas u Beogradu sve političke stranke u Srbiji da ne bojkotuju izbore.

"Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj", rekao je Varheji novinarima.

Na zajedničkoj konferenciji s predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Varheji je kazao da je cilj njihove posete da zatraže "od svih stranaka da dodju do zajedničkog sadržaoca kako bi bio ubrzan proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

S druge strane, Fajon koja sa Bilčikom posreduje u dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ukazala je na problem slobode medija u Srbiji.

"U decembru smo bili zadovoljni pošto su posle tri runde dijaloga načinjeni značajni koraci, ali danas je poruka: Sloboda medija! Sloboda medija! Sloboda medija!", rekla je Fajon.

Fajon je dodala da izgleda da je sloboda medija glavni preduslov da opozicija koja bojkotuje izbore promeni svoj stav o učešću na njima.

"Poruka je da još ima vremena da se opozicija koja je proglasila bojkot vrati u medjustranački dijalog a možda i na izbore. Želimo da pomognemo da izbori budu fer i da gradjani imaju poverenja u institucije", kazala je Fajon.

Dodala je da se stanje u oblasti medija u Srbiji "svake godine pogoršava" i da to "ozbiljno brine" EU.

Bilčik je rekao da je svrha njihove posete "da slušaju i da čuju sve strane".

"Čuli smo mnogo. Čujemo da postoji nizak nivo poverenja u političke institucije. Svaka prilika treba da se iskoristi da svi koji mogu učestvuju na izborima, a za to je neophodno da postoje slobodni mediji", kazao je Bilčik.

On je naveo da EU želi da pomogne Srbiji i dodao da je proširenje Unije na Zapadni Balkan "veoma visoko na agendi svih evropskih institucija".

Komesar Varheji je ocenio da su razgovori u okviru dijaloga srpske vlasti i opozicije dali "zaista značajne rezultate" i dodao da se nada njihovom nastavku i posle izbora.

Preneo je da je najvišim srpskim zvaničnicima rekao da promena izbornog zakonodavstva "u poslednjem trenutku nije najbolji način za početak kampanje", a da su mu sagovornici kazali da je te izmene "podržao ceo parlament".

"Ako je parlament jedinstven, ako postoji jasna podrška parlamenta (promeni izbornih zakona), onda je to u redu", rekao je evropski komesar.

On je kazao i da su "slobodni i fer izbori tu", da su uslovi ispunjeni, ali da ih treba "isporučiti gradjanima".

Fajon je kazala da EU želi da učini sve što može da izbori budu fer i da se vrati poverenje gradjana Srbije u institucije.

"Treba stvoriti uslove ne samo za fer i slobodne izbore, već i za profesionalne i slobodne medije", navela je Fajon.

Varheji, Bilčik i Fajon održali su konferenciju za medije posle zajedničkog sastanka s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i s predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uoči sastanka s predstavnicima Saveza za Srbiju (SzS) i Pokreta slobodnih gradjana (PSG) opozicije koja je najavila bojkot izbora.

Upitan da li su u Beograd doneli "mehanizam za vraćanje SzS i PSG" u dijalog vlasti i opozicije, Varheji je kazao da nisu, i da će pokušati "lično da ih ubedi" u to na večerašnjem sastanku.

 

 

EU ostaje privržena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pristupni proces učiniti efikasnijim

Preminuo glavni urednik nedeljnika 'Vreme' Dragoljub Žarković

Nova EU metodologija: Moguće zaustavljanje pregovora i vraćanje na početak

Dug put do Medijske strategije

Borel: EU će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog Srbije i Kosova

Izbori u Srbiji 26. aprila

Izveštaj EK: Srbija pogurala privredni rast Zapadnog Balkana

EU nejedinstvena oko politike proširenja

Preporuke građanima koji su iz Kine doputovali u Srbiju

Sukob "Junajted grupe" i "Telekoma" – gledaoci na gubitku

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, to će se dogoditi i na KiM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button