glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog3 radnici888 united group
milo0000 Aerodrom-tt vuk-Jeremic22 Koronavirus-2 Rimska-grobnica novak2222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   EU nejedinstvena oko politike proširenja  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           30.01.2020.

eu1

BEČ – Evropska unija je i dalje nejedinstvena kad je reč o politici proširenja na jugoistočnu Evropu, ocenjuje bečki dnevnik „Standard” i dodaje da francuski predsednik Emanuel Makron želi najpre da reformiše Uniju, a nemačka kancelarka da Albanija i Severna Makedonija konačno počnu pristupne pregovore.

„Siguran način za podsticanje glasina je da se neko ostavi da dugo čeka”, ukazuje list podsećajući da, suprotno onom što je obećano, Evropska komisija nije u utorak predstavila novu metodologiju proširenja na Balkan.

„Standard” podvlači da iznenadno odlaganje dugo očekivanog dokumenta nije ni objašnjeno, te da je očigledno samo da već duže vreme postoji svađa između Nemačke i Francuske u vezi proširenja, prenosi Tanjug.

List podseća da je Francuska prošle godine vetom u Savetu EU sprečila otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Nemačka kancelarka je tu temu postavila kao „šefovsko pitanje”, ali kod predsednika Francuske ništa nije postigla.

Prošle nedelje ona je još jednom jasno stavila do znanja da Albanija i Severna Makedonija treba konačno da pregovaraju sa EU.

„Standard” podseća da je Francuska u novembru predstavila svoj papir o uvođenju nove metodologije za približavanje kandidata EU.

Makron želi da se najpre EU reformiše i da tek onda mogu pristupiti nove države, a u tom dokumentu se ukazuje da potrebna politička, ekonomska i socijalna transformacija u državama jugoistočne Evrope napreduje presporo, zbog čega je neophodno da se promeni metodologija EU.

Međutim, konstatuje bečki list, ta analiza iz Pariza ne odgovara realnosti na terenu, ne zato što postoji pogrešna metoda EU, već što ne postoji politička volja lokalnih političkih elita, izuzev u Severnoj Makedoniji i Albaniji, da nešto menjaju ili uopšte doprinesu EU.

To, smatra list, leži u tome da partije podrivaju pravosuđe i od toga profitiraju.

„Crna Gora, koja već od 2012. godine pregovara, praktično je otvorila sva poglavlja, ali zatvorila samo tri, a za dva vlada nije morala ništa da učini da u tome uspe. Srbija, koja pet godina pregovara, je zatvorila dva poglavlja i reformski proces pre dve godine praktično obustavila”, tvrdi „Standard”.

Francuska insistira sada na tome da u novom dokumentu Evropske komisije prisutpni proces bude reverzibilan, a sankcije postoje već sada - može da se ukine bezvizni režim.

Države članice EU su saglasne da ubuduće više novca treba biti obezbeđeno za region, kako bi se uticalo protiv eksternih uticaja.

Razmišlja se, kako navodi list, i o alternativama za punopravno članstvo, na primer pristupanje zajedničkom tržištu ili romingu sa EU.

 

 

Preporuke građanima koji su iz Kine doputovali u Srbiju

Sukob "Junajted grupe" i "Telekoma" – gledaoci na gubitku

Jeremić: Ako u Crnoj Gori prođe zakon protiv SPC, to će se dogoditi i na KiM

Transparency international: Izuzev Crne Gore, Zapadni Balkan još korumpiraniji

Predsednik Izraela organizovao večeru u Jerusalimu, prisustvovao i Vučić/Vučić: Težak razgovor sa Đukanovićem, pozicije veoma udaljen

Vučić: Takse neodržive, rešavanje problema nakon formiranja kosovske vlade

Svake godine grad manje u Srbiji

Milijarderi stižu u Davos, hoće li odrešiti kesu da svet učine boljim/Vučić u Davosu

PSG bojkotuje izbore u Srbiji

Mićunović: Bojkot besmislen, manji cenzus opasan i za Vučića i za njegove protivnike

Evropska energetska zajednica pokreće spor protiv Srbije

Brnabić: Zagadjenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema mesta panici

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button