glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

gas parlament bih4 KOLINDA-zoki
vuk11 trgovina1 bg zagadjenje presadjivanje-testisa liscevic braun01

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Hrvatska „Vikipedija” postala „sramotni slučaj”      

izvor: agencije  foto:                                                                                 09.12.2019.

 hr-viki

 

ZAGREB - Hrvatskom „Vikipedijom” već godinama dominiraju administratori iz redova radikalne, klerikalne desnice koji iskrivljuju sve važne informacije o novijoj hrvatskoj istoriji, zbog čega je ona postala „sramotnim slučajem” inače vrednog globalnog projekta, prenose hrvatski mediji.

Kako se navodi, čini se da su od hrvatske „Vikipedije” ruke digli ne samo brojni kvalitetni administratori, već i njeni vlasnici i osnivači, prenosi Tanjug.

„Vikipedija” za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u svetu, danas jedan od najvažnijih izvora informacija pa bi one trebale biti pouzdane, a ne još jedan izvor lažnih informacija, piše „Indeks”.

Testiranje nezavisnih stručnjaka, koje je 2005. objavljeno u uglednom časopisu „Nature”, pokazalo je da je engleska „Vikipedija” gotovo tačna kao čuvena enciklopedija „Britanika”.

Posebno tragično je to što su u hrvatsku „Vikipediju” brojni stručnjaci uložili veliki trud i kvalitetno odradili svoj posao, prenosi Indeks i postavlja pitanje – kako prepoznati koje su teme, a šta je „smeće”?

Nažalost, kako se navodi, hrvatska verzija „Vikipedije” potvrđeno obiluje lažima i ekstremno desničarskom apologetikom u brojnim temama, posebno u onima koje se tiču novije hrvatske istorije, što se nabolje ilustruje upoređivanjem priloga o logoru Jasenovac u engleskoj i u hrvatskoj verziji.

Kako se navodi, dok engleski uspeva pokriti sve najrelevantnije teme, kao što su politička pozadina, okrutnost ustaša, polemike oko broja žrtava i veći broj dramatičnih svedočenja očevidaca, hrvatska se uglavnom bavi relativiziranjem broja žrtava, apologetikom Crkve i svaljivanjem krivice za mrlju na hrvatskoj istoriji na propagandu socijalističke Jugoslavije.

Problem hrvatske „Vikipedije” ponovo je postao aktuelan nedavno kada je na tzv. Meti, središnjoj meta-Vikipediji namenjenoj koordinaciji između pojedinih projekata, pokrenut novi postupak opoziva najspornijih administratora hrvatske „Vikipedije”, koji se kriju iza nekoliko administratorskih nadimaka.

Nažalost svi dosadašnji postupci na „Meti” završili su lošim ili polovičnim rezultatima, prenosi „Indeks”.

 

 

U Srbiji zagađen vazduh odnese 3.600 života godišnje

Stari i novi praznici: Od Dana Republike do Sretenja

Zaustavimo Fejsbuk dok ne uništi demokratiju

Gradnja i zemljotresi na Balkanu: (Ne)naučene lekcije

U regionu sve manje beba, u Srbiji „plus” od 612 novorođenčadi

Polovnjaci na nišanu

Hrvati i Bugari najnezadovoljniji životom u EU

Nemačka kao zemlja snova

U Srbiji od početka godine obavljeno 100.000 kontrola hrane

Čokolada sa tartufima i srpske tortilje na sajmu u Šangaju

Ekonomija ili ekologija – borski izazovi

Počeli arheološki radovi u Smederevskoj tvrđavi

Stopa nataliteta u BiH najniža u Evropi

Svako peto dete ima višak kilograma

Arheolozi u Viminacijumu užurbani zbog Uneskove liste

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button