glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

gas parlament bih4 KOLINDA-zoki
vuk11 trgovina1 bg zagadjenje praznici liscevic braun01

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Naši lekari presadili testis – drugi put u svetu          

izvor: agencije  foto:                                                                     08.12.2019.

presadjivanje-testisa

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj uspešno je urađena prva transplantacija testisa u Srbiji i druga takva intervencija u svetu. Testis je transplantiran pre tri dana tridesetšestogodišnjem muškarcu kome je organ darovao njegov brat, jednojajčani blizanac. Zahvaljujući tome, ovaj muškarac neće morati da prima jaku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa, što je slučaj pri klasičnom presađivanju organa.

Ova jedinstvena transplantacija trajala je šest sati i postoperativni postupak protiče u najboljem mogućem redu.

Profesor dr Miroslav Đorđević, jedan od najboljih srpskih lekara i član tima za transplantacije Dečje klinike u Tiršovoj, objašnjava da je prva transplatacija te vrste u svetu, takođe kod jednojajčanih blizanaca, urađena sedamdesetih godina prošlog veka, a publikovana je u medicinskim časopisima 1978. godine. Posle 41 godine – biće zabeležena i ova druga.

– Jedan brat je rođen sa oba testisa, a drugi sa jednim, koji je bio izuzetno mali. Morao je da uzima supstitucionu terapiju testosteronom, muškim polnim hormonom i to na svakih deset do 14 dana. Nakon uspeha mog projekta realizovan u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a odnosi se na transplantaciju genitalnih organa, braća su me kontaktirala sa molbom da im pomognem. Rekao sam da je tehnički moguće izvesti transplantaciju testisa, ali da moramo ispoštovati i etičke principe da vidimo da li je taj zahvat opravdano. Etički komitet je to usvojio i onda smo nastavili pripreme – kaže dr Đorđević, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za promenu pola.

Doktor naglašava da je kontaktirao stručnjake sa Harvarda, sa kojima sarađuje već šest godina na projektima transplantacije penisa kod transrodnih osoba, a zatim su organizovani svojevrsne radionice na Institutu za sudsku medicinu, gde su lekari zahvaljujući profesorki Tanasijević, hirurški uvežbavali mogućnosti za ovakvu retku vrstu intervencije. Pre mesec i po dana je dogovoren datum izvođenja zahvata.

– Transplantaciju smo radili istovremeno u dve operacione sale u popodnevnim satima, od 14 do 20 sati. Braća se osećaju fantastično. Onaj koji je bio donor biće pušten kući već danas, a primalac će još neko vreme ostati na kontrolama. Kod njega sada pratimo vrednosti testosterona, jer tako znamo da je intervencija uspela. Pokazalo se da mu vrednost testosterona raste iz dana u dan, a da su vrednosti ženskih hormona u padu, što direktno govori da je testis „počeo da radi” – dodao je dr Đorđević.

Transplantacije genitalnih organa su potrebne svim osobama koje se rode bez njih, onima koji su doživeli oštećenje ili su izgubili organe tokom neke traume, osobama koje su ih nemaju zbog neke maligne bolesti, kao i transrodnim osobama.

– Cilj nam je da probamo da spasemo organe, što će biti i tema na panelu koji ću držati u Ujedinjenim nacijama. U SAD i Evropi imamo oko tri miliona transrodnih osoba. Kada uradimo operacije promene pola, minimum dva ili tri organa bacimo u smeće. Zato sam se zapitao, zašto bismo te organe bacali kada su nekome životno potrebni? Pokazali smo svetu da je moguće trasplantirati matericu, testis, radićemo i presađivanje penisa, a na putu smo i da vrlo brzo objavimo rezultate transplantacije jajnika. Na taj način bismo zaokružili celinu transplantacije genitalnih organa. Otvorili bismo celom svetu oči i pokazali da u današnje vreme organe ne treba bacati – ističe dr Đorđević.

U timu lekara koji su izveli ovaj medicinski poduhvat bili su i dr Diken Ko, profesor sa Harvarda, i dr Branko Bojović, šef Službe za plastičnu, rekonstruktivnu i lasersku hirurgiju „Šrajners hospitals for čildren” u Bostonu, asistent hirurgije u „Masačusets dženeral hospital”, asistent-profesor hirurgije u „Harvard medikal skul”. Dr Bojović za naš list otkriva da mu neće biti teško da ponovo dođe iz Amerike, kad god se ukaže prilika da se uradi ovakva značajna operacija.

– Intervencija je protekla idealno, baš onako kako treba. Profesor Đorđević je odlično time rukovodio. Nadamo se da će biti još ovakvih transplantacija. Mi svi zajedno radimo i na transplantacijama polnih organa – dodaje dr Bojović.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a tiče se transplantacije gentitalnih organa.

Veliku podršku realizaciji ovog projekta dao je profesor dr Siniša Dučić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj, koji je podsetio da se u ovoj ustanovi obavljaju transplantacije bubrega, a da je 2017. godine urađeno i prvo presađivanje materice u Srbiji, zahvaljujući čemu je žena posle 15 meseci uspela da rodi bebu.

– Cilj nam je da se rade transplantacije svih organa, a ne samo bubrega, jetre, srca – dodao je dr Dučić.

Sa lekarima koji su obavili transplantaciju testisa juče je razgovarao i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, koji im je čestitao na uspešnoj intervenciji i podržao ideje o daljem razvoju transplantacionog programa u Srbiji.

 

 

Trenutno u Srbiji 2756 оsоbа ima HIV, a još najmanje 400 ne zna da je inficirano

Mađarski naučnici na pragu otkrića „Svetog grala“ fizike

Do kraja godine dva nova poziva Fonda za nauku

Srbija u borbi protiv lažnih lekova

Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji

Skoro svi oboleli od multiple skleroze u Srbiji bez terapije

U Beogradu 8. novembra regionalni skup posvećen veštačkoj inteligenciji

Naučnici na tragu uzročnika autoimunih bolesti

Terapija matičnim ćelijama može biti opasna

Matične ćelije - lažna obećanja o večitom zdravlju

Srbija dobija još jedan PET skener

Ilon Mask najavio otvaranje „Tesle“ u Srbiji sledeće godine

VMA otvara centar za tradicionalnu kinesku medicinu

Naučnici zaslužuju više para

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button