glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu7 balkan-eu brisel000
novine1 dici boki vakcina6 novak333333 kls

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Jubilarna "Noć muzeja"     

izvor: agencije  foto:                                                                                                          18.04.2018

muzeji

Jubilarna, petnaesta "Noć muzeja" ove godine biće održana u subotu, 19. maja, u više od 40 gradova širom Srbije, u kojim će biti organizovano oko 200 raznovrsnih događaja pod programskom temom "Pobede i pobednici".

- U glavnom gradu pripremamo i izložbu posvećenu postavljanju Meštrovićeve skulpture "Beogradski pobednik" na Kalemegdanu pre tačno 90 godina, a u Muzeju Narodnog pozorišta ljubitelji teatra imaće priliku da otkriju kako su izgledale različite beogradske postavke "Labudovog jezera" - rekla je osnivač "Noći muzeja" Ana Petrović.

Od 17 časova do jedan sat iza ponoći posetioci manifestacije u Beogradu prvi put će moći da zavire u zdanje porodice Veljković, da posete legat čuvenog Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će u Doktorovoj kuli moći da vide izložbu o dr Lazi Lazareviću. Prvi put u "Noći muzeja" učestvovaće Crveni krst Srbije, Muzej Jovana Cvijića, kao i Kulturni centar "Baraka".

Muzeji, galerije i mnogobrojne institucije kulture upoznaće posetioce sa bogatom istorijom i zaostavštinom Jermena (Narodni muzej Valjevo); izlažući originalnu litografiju Pabla Pikasa iz 1949, skrenuće pažnju na sudbinu nepoznatog sugrađanina, slikara Dušana Bogića (Narodni muzej Veliko Gradište); predstaviće stvaralaštvo Milana Konjovića od 1913. do 1918, (galerija "Milan Konjović" u Somboru); prikazaće portrete iscrtane peskom i kafom na osvetljenoj površini (Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici).

NIŠKI ARHIV

U okviru proslave sedamdeset godina postojanja, Istorijski arhiv Niš predstaviće najstarije dokumente: bakrotisk i skice Niške tvrđave iz 1737. godine, Bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, prvi srpski bukvar iz 1836, kao i najstarije niške novine iz 1886. godine.

novosti.rs

 

Preminuo Boki Milošević

Srpski dokumentarci u fokusu festivala u Nionu

Umrla Jelena Žigon

Biseri iz fonda Kinoteke na „Jutjubu“

Završen 65. Martovski festival

Umetnici nezadovoljni konkursom: Jaja preča od akademika

Laibach: U Sarajevu je život pobijedio smrt

Počinje 65. Martovski festival/Martovski festival i dalje atrakcija za domaće i strane autore

Bez para za Andrića i Disa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button