glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

samit222 bratunac1 zastave3
vucic-cipras zeleznice skupstina kosova 2 pula djokovic000000

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

 

izvor : evn  foto: vn

13.07.2017.

 

savet-u-mostaru

U Mostaru održan sastanak predsednika SNSD i HDZ BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Odnosi u Bosni urušeni, bez parlamentarne većine u BiH i FBiH, složili se Dodik i Čović

U Bosni i Hercegovini su odnosi potpuno urušeni i evidentno je da nema više parlamentarne većine ni u BiH, ni u Federaciji BiH - poručili su u sredu u Mostaru, posle sastanka, predsednik RS i SNSD Milorad Dodik i predsednik HDZ BiH i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da aktuelni Savet ministara BiH nema podršku parlamentarne većine, da ne radi svoj posao u skladu sa Ustavom i da donosi odluke protiv interesa Republike Srpske.

- Savet ministara je pomoćni organ Predsedništva BiH od kojeg se godinama pokušava napraviti neka druga struktura. Nemamo prigovore na ministre iz reda hrvatskog naroda, ali vidimo udruživanje srpskih i bošnjačkih ministara protiv Republike Srpske i pozicioniranja hrvatskog naroda u BiH - izjavio je Dodik.

Dodik je ocenio da se u Savetu ministara BiH od srpskih ministara prave poslušnici, a da ih tako vidi i srpski narod.

- Ne postoji parlamentarna većina za podršku Savetu ministara BiH, ali to predsedavajućem Denisu Zvizdiću ne smeta i on se lažno predstavlja i modelira neke stavove. On na međunarodnoj sceni može da govori samo ono što je usaglašeno, a ne privatne stvari - istakao je Dodik.

Govoreći o sastanku sa predstavnicima HDZ BiH, Dodik je naveo da je postignut dogovor da saradnja dveju stranaka bude dignuta na još viši nivo u svim segmentima, jer je interes da BiH deluje u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da nema majorizacije bilo koga.

- BiH ima šansu da preživi i uspe ako dospe u status sistema da jednom narodu predstavnike ne mogu birati drugi narodi, i to je bazični princip - naglasio je Dodik.

On je dodao da će zbog toga SNSD podržati predlog HDZ za izmenu Izbornog zakona BiH, jer u njemu vidi i šansu da se popravi položaj srpskog naroda u Federaciji BiH, a podržaće i formiranje TV kanala na hrvatskom jeziku.

- Mi nećemo da budemo eksperiment, već uspešno društvo. To je moguće ukoliko se budemo uvažavali. Ovo što rade SNSD i HDZ je upravo na tom fonu - naglasio je Dodik.

Dragan Čović je potvrdio da nema više parlamentarne većine ni u BiH ni u Federaciji BiH, kao i da se ta većina pravi od tačke do tačke dnevnog reda.

On je istakao da je sada važno da se u takvoj situaciji do izbora naredne godine koliko-toliko sačuvaju odnosi u zemlji, zbog evropskog puta BiH.

- Zaključili smo da sve institucije u BiH moraju funkcionisati u skladu sa Ustavom BiH i da je neprihvatljivo bilo kakvo paralelno delovanje, a u poslednje vreme bili smo svedoci da je takvih radnji ipak bilo - dodao je Čović.

OBA NEPRIJATELj

Dodik je izjavio da je OBA neprijateljska organizacija koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda. On je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović u potpunosti izgubio političku snagu i sada posredstvom OBA i drugih segmenata bezbednosnog i pravosudnog sistema koji kontroliše pokušava da se politički obračuna s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda. Kritike na račun ove agencije je izneo i Čović, koji je kazao da u ovoj državi nema zaštićenih i privilegovanih i da OBA ne može voditi paralelne sisteme, pratiti i prisluškivati člana Predsedništva po potrebi i zadatku.

novosti.rs

 

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

BiH ostaje bez ljudi

Izetbegović pozvao Srbe da ne negiraju "genocid"

Godišnjica zločina u Srebrenici

Dodik: Tajna služba BiH prisluškuje državni vrh Srbije, a verovatno i Hrvatske

"Pada" Savet ministara?

Bratunac: obeležavanje stradanja podrinjskih Srba

Vlada RS postaje vlasnik Železnica

Dodik pozvao Mektića da kaže ko je pokušao da ubije Vučića

Holandski vojnici odgovorni za smrt muslimana u Srebrenici , Mirovnjaci traže odštetu

Grujičić: Neću ići u Potočare, nepoželjan sam

Ponovo bez dogovora o trasi puta Sarajevo–Beograd

Dodik: Sledeća godina ključna za RS

Za negiranje genocida do 10 godina zatvora

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis