glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ministri
brisel000 zastava-eu-srbija
Vlada-Srbije-i-Fiat-ugovor
auto-putevi romi novak111111 pijetlovic olimpijakos

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

izvor: evn       foto:  vn                                                                                                                        26.07.2017.

ministri 

Savet ministara BiH na čelu sa Denisom Zvizdićem ne želi da prihvati predloge iz Republike Srpske, koji se odnose na to da se resorni ministri rotiraju prilikom predstavljanja stavova BiH u okviru Transportne zajednice zemalja zapadnog Balkana, i tako je nastavljen pritisak na RS da odustane od ovog zahteva.

Ipak, prestavnici institucija RS su poručili da odustajanja nema i da su još u februaru ove godine tražili od Saveta ministara BiH da se usvoji ovaj predlog iz Srpske.

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da razlog što BiH nije u Trstu potpisala ugovor o Transportnoj zajednici nije Srpska, već nesposobnost Saveta ministara BiH da do kraja dovede bilo koje pitanje kojim se bavi.

- Tako je bilo i sa akcizama i setom zakona koji su definisani reformskom agendom. Zbog takvog odnosa "zaleđen" je i aranžman s MMF i zablokirana sredstva EBRD i EU, a sada i ugovor o Transportnoj zajednici. Uzalud sa nivoa BiH pokušavaju da "prebace lopticu" na Srpsku, jer smo mi svoj odnos prema reformama pokazali time što smo naše obaveze ispunili pre sedam meseci. Pošto ništa nisu uradili kako treba, sada bi stvari "lomili preko kolena" - rekla je Cvijanovićeva na optužbe iz Saveta ministara da BiH nije u Trstu potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zbog neslaganja Srpske.

Što se tiče teze kako EU ne prihvata da se resorni ministri rotiraju prilikom predstavljanja stavova BiH u okviru Transportne zajednice, Cvijanovićeva ističe da je to stvar unutrašnjeg dogovora, a ne propisa EU.

- Ne bih rekla da je EU sklona da dodatno komplikuje ono što je u Sarajevu već prilično iskomplikovano. Njih u EU interesuje usaglašeni stav koji će biti dogovoren i prezentovan u ime BiH, a ne ko ga prezentuje. Oni su nam iz EU rekli da se ne mogu menjati rešenja iz ugovora i mi smo ih prihvatili uz obrazloženje da, ako će ih preživeti svi u regiji, preživećemo i mi, kaže Cvijanovićeva.

Ona napominje da je sva blamaža oko Transportne zajednice rezultat činjenice da Savet ministara BiH mesecima nije vodio nikakve aktivnosti po tom pitanju, nastojeći da zaobiđe pravila mehanizma koordinacije.

 

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izjavio je da sporazum o Transportnoj zajednici zemalja zapadnog Balkana može biti potpisan ako Savet ministara BiH prihvati rotaciju ministara u Sekretarijatu te zajednice.

- Time bi entitetski ministri zastupali interese entiteta i u tome ne vidim ništa sporno, sem određenih sujeta u Savetu ministara BiH kojima smeta da Republika Srpska štiti svoje interese - naglasio je Trninić.

On je dodao da je posle određenih pritisaka i pokušaja da se problem nepotpisivanja tog sporazuma prebaci na Republiku Srpsku i Vladu Srpske kao krivca, Vlada korigovala stav i prihvatila sporazum onakav kakav jeste, iako ima određenih problema i biće ih u primeni i za Srpsku i za FBiH.

HAN: POTPISATI PRISTUP

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputio je predsedavajućem Saveta ministara BiH pismo u kojem je poručio da računa na njega da u BiH obezbedi internu koordinaciju, potrebnu da se zaključi potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici i usvoji Zakon o akcizama. Upozorivši da ova pitanja moraju da budu rešena do kraja septembra ukoliko BiH ne želi da izgubi planirana sredstva za projekte, Han je podsetio na razočaravajuću činjenicu da BiH na nedavno održanom samitu zapadnog Balkana u Trstu nije bila u stanju da pokaže svoju spremnost za evropski put.

ZVIZDIĆ: BLOKADA

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić optužio je Vladu RS da blokira potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici.

- Blokadu potpisivanja je u poslednjoj fazi napravila Vlada RS, jer je unutar tri dana poslala tri različita mišljenja, a svako je značilo stopiranje potpisivanja ugovora jer je predstavljalo promenu uslova potpisivanja ugovora - poručio je Zvizdić.

novosti.rs

 

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button