glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

oruzje2
pristina pozar
fiat55
igre diklic mandic covic11 zvezda666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

izvor: agencije       foto:                                                                                                                             21.07.2017.

vlada rs5 

Prema pisanju banjalučkih medija, naime, u senci burnih političkih dešavanja u BiH i regiji u toku su intenzivne unutarstranačke pripreme za predstojeće izbore 2018, koji će biti zapamćeni po nekoliko stvari.

Jedna od ključnih je, kako se navodi, činjenica da Milorad Dodik nakon dva uzastopna mandata po Ustavu više ne može biti predsednik RS (isto kao što Bakir Izetbegović više neće moći da obavlja dužnost člana Predsedništva BiH).

Upravo će najviše od Dodika, odnosno njegovih odluka o vlastitom (narednom) političkom angažmanu, zavisiti i njegova podrška određenim kandidatima za ove pozicije.

Kako god, pišu banjalučke Nezavisne novine, mnogi se već vide na Dodikovom mestu.

Prema saznanju tog banjalučkog dnevnika, Radmanović u SNSD ima najveću podršku s terena kada je reč o kandidatima.

Nekoliko sagovornika lista, bliskih ovoj partiji, potvrdilo je da potencijalni kandidati uveliko lobiraju po opštinskim odborima od Trebinja do Prijedora, kako bi dobili što više predloga, koji se kasnije u redovnoj proceduri upućuju na Glavni odbor stranke. Radmanović, navodi list, ima podršku u sarajevsko-romanijskoj regiji, banjalučkoj, kao i samom gradu Banjaluci, u Zvorniku, Bijeljini, a Hercegovina je, zasad, nepoznanica.

List saznaje da je i Špirić ubacio "u petu brzinu" preko svojih proverenih kadrova iz takozvane Visoke Krajine i uzdanica s istoka RS, koje predvodi Staša Košarac.

Jedino nije poznato hoće li se Špirić sam povući ukoliko Dodik odluči da se kandiduje za srpskog člana Predsedništva BiH, ili, recimo, predloži Željku Cvijanović ne neku od ove dve ključne pozicije.

Na pitanje kakav je njegov stav o vlastitoj kandidaturi, Dodik, piše list, nije želeo da odgovori.

"Uopšte o tome ne razmišljam, partija se pita gde će ko", kratko je rekao.

Nebojša Radmanović juče nije odgovarao na telefonske pozive redakcije Nezavisnih novina, a prema njihovim informacijama, sva ključna kadriranja u SDS-u vrše se u vili "Andrea", na Trebeviću (izletište Brus), koja je, navodno, sada u vlasništvu Darka Babalja, delegata SDS-a u Domu naroda parlamenta BiH.

Postoje procene, piše list, da bi uskoro moglo doći do približavanja aktuelnog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i Dodika, koje bi, ukoliko se to desi, moglo rezultirati Dodikovom podrškom Ivaniću za još jedan mandat, u zamenu za neku vrstu partnerstva, ili čak saveza ove dve stranke.

Ipak, to je sve zasad samo u domenu spekulacija, piše list.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, slaže se da su uveliko počele rasprave i lobiranja za funkcije predsednika RS i člana Predsedništva BiH. "Već sada imamo naznaka da pojedine partije žele svoje kandidate, a ne da to budu kandidati s koalicionim partnerima s kojima su dosad nastupali. U pojedinim partijama ima više pretendenata, ali i prilično spinovanja i puštanja probnih balona s isticanjem imena. Ali to je normalno, žele se testirati i građani, ali i i sopstvene partije", ističe Topićeva.

Zaključuje da se, s tim u vezi, spinuje s pravljenjem nemogućih kombinacija koje potiru sva politička rivalstva dosad i spajaju ljute protivnike.

 

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button