glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sr-eu Evropski parlament samit55
radnici88 dan rs protest444 mladi8 dodik888 zvezda222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbiji podrška za ulazak u EU/Srbija i RS podižu spomenik žrtvama Jasenovca  

izvor: agencije  foto:                                                                             22.12.2018.

sastanak1 

Srbiji podrška za ulazak u EU

MI u Srbiji, ali i sve ostale zemlje na Balkanu, uvereni smo da će Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evropskih integracija, tokom predsedavanja EU u prvoj polovini iduće godine. Istovremeno, sigurno je da će se naše četiri zemlje kvadrilaterale, značajnije infrastrukturno povezati. Mi se politički, ali i ekonomski još snažnije uvezujemo, i tako će biti i ubuduće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, rekao je da je dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje. On je iskazao posebnu zahvalnost premijeru Bojku Borisovu i Bugarskoj što je tokom predsedavanja EU uložila mnogo napora u poboljšanje pozicije celog Zapadnog Balkana i Srbije. Takođe je zahvalio i grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu na stalnoj podršci i pažnji koju pruža Srbiji.

Kako je Vučić naglasio, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i o tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je o tome reč. On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da "izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje auto-puta preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu vizibiliti studije za taj projekat. Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš - Dimitrovgrad 261 milion evra.

Da će Rumuniji u fokusu biti brži evropski put Srbije, jasno je potvrdila i premijerka Vjorika Dančila koja je pozvala predsednika Vučića da poseti Bukurešt tokom predsedavanja EU, kako bi se povećala vidljivost značajnih koraka koje je Srbija do sada preduzela u evrointegracijama.

Ona je, takođe, čestitala Srbiji na nedavnom otvaranju poglavlja 17 i 18, i pozvala Bugarsku i Grčku da zajednički obezbede svu moguću podršku Srbiji u otvaranju preostalih poglavlja, a potom i zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa EU.

Premijerka Rumunije je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu, izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka, važnog jer su se dotakli nekoliko pitanja - saradnje četiri zemlje, bilateralne ekonomske saradnje, saradnje u okviru kvadrilateralnog formata, ali i saradnje u oblasti energetike, infrastruktre, turizma, sporta.

CIPRAS: ISPUNjAVATE SVE USLOVE

Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU, izjavio je danas premijer Aleksis Cipras i dodao da je na sastanku istaknut značaj koji pristupanje Srbije ima za budućnost celog regiona.

Kako je rekao, sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama - poštuju međunarodno pravo, pravo manjina i obezbede vladavinu prava.

- Mi smatramo da Srbija ispunjava te kriterijume i da druge države, takođe, moraju da prate taj put - poručio je Cipras i naglasio da EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da se rukovidi strahom i pristupa defetistički.

BORISOV: NIKOM NISMO PRETNjA

Čvršće povezivanje regiona nije upereno ni protiv koga, naprotiv, ono je kompatibilno sa politikom EU, rekao je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je izrazio zahvalnost Grčkoj zbog Solunske agende, jer su tada Rumunija i Bugarska dobile podršku za učlanjenje EU i izrazio nadu da će i predsednik Srbije uskoro moći da kaže nešto slično, kada Srbija postane član EU. Istakao je da četiri zemlje treba da budu jedinstvene u suočavanju sa problemima, a posebno je važno da rade zajedno na politici azila:

- Ako nešto može da potopi Balkan, to je onda migrantsko pitanje, moramo da se držimo zajedno i u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da to pitanje drži na agendi.

Srbija i RS podižu spomenik žrtvama Jasenovca

dodik-av

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti napravljen najveći zajednički spomenik u Donjoj Gradini kako bi deca u Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini mogli da nauče kakvo se zlo dogodilo u Jasenovcu.

Vučić je to rekao novinarima u Predsedništvu Srbije posle sastanka sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Ideja je da napravimo nešto što je najveći zajednički spomenik na teritoriji koja je većinski srpska, u Donjoj Gradini. To bi bio memorijalni kompleks, muzej sa mogućnošću emitovanja najsnažnijih video materijala iz tog vremena”, rekao je Vučić i dodao da Srbija ne želi da prihvati „abrikovanje činjenica”.

U vezi sa slučajem kosovskih carina, on je kazao da su BiH i Srbija racionalno i civilizovano reagovali na anticivilizacijske mere Prištine.

Iako to nije urodilo plodom, jer carine nisu povučene, ali su Evropa, Rusija, Kina i Amerika saglasne da te mere moraju biti povučene i da su protivpravne i štetne za regionalni mir i stabilnost”, rekao je Vučić, prenela je Beta.

Vučić je ocenio da je 2018. godina jedna od najboljih u savremenoj istoriji, ali se „kao neka senka” nadvilo ono što se zbiva u odnosima sa Prištinom.

Vučić je ponovio da je Dodika zamolio za podršku i dodao da će Srbija čuvati mir i stabilnost, ali da „ukoliko bi bilo ko pokušao pogrom, uništenje i progon Srba, Srbija će biti u stanju da ih zaštiti”.

On je dodao da su u planu izgradnja autoputa Beograd-Bijeljina-Doboj-Banjaluka, da su potpisani svi neophodni ugovori za izgradnju 21 kilometra, a da se očekuje da Republika Srpska izgradi 96 kilometara od granice do Doboja, od Bijeljine do Brčkog, odnosno Tuzle.

 

 

Protest protiv nasilja Jedan od pet miliona završen, protekao je bez incidenata

Ko će započeti mir na Balkanu?

CEP: Srbija mora ambicioznije u reforme na polju vladavine prava

Sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom, teži put ka Evropi

Djilas: Ili ste protiv ovog zla koje vlada, ili ga podržavate

Mogerini: Zapadni Balkan privržen evrointegracijama

Vučić: Dijalog kad se ukinu takse

Strah od politike nasilja

Ilegalna migracija iz Srbije, BiH i Ukrajine u EU i dalje velika

Tribina: Aktuelni režim u Srbiji produkuje i finansira fašizam i vlada uz upotrebu fašizma

Kompromisno rešenje EU - Srbija otvorila dva poglavlja

Može li Balkan imati 'žute prsluke'?

Nadam se da Srbija nece morati da upotrebi vojsku

Berlinski proces: Velika očekivanja i skromni rezultati

Vučić: Ponašanje Prištine može da dovede do katastrofe, cilj im je proterivanje srpskog naroda

Kosovo i Srbija: Kako sa mrtve tačke?

Vučić: Nemamo kontrolu ni nad pedljom Kosova i Metohije

EP usvojio Rezoluciju o napretku Srbije

Test humanosti za migrante

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button