glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

taci-mogerini-vucic izbeglice piranski zaliv
covic7 brnabic77 krater jokic nosioci

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Novi tvrđava teatar”: Basara podiže zavesu

 

izvor : evn  foto: vn

03.07.2017.

 

tvrdjava teatar

Poznati naslov s početka spisateljske karijere Svetislava Basare, “Fama o biciklistima”, u izvođenju Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz) i u režiji Roberta Lenarda - u ponedeljak veče podiže zavesu 4. “Novog tvrđava teatra”, festivala koji se do 8. jula održava u Vili “Stanković” u Čortanovcima.

Narednog dana, festivalska publika ovog lepog zdanja na obali Dunava gledaće ansambl podgoričkog Gradskog pozorišta, koji dolazi sa autorskim projektom Borisa Liješevića “Čuvari tvog poštenja”. U takmičarskom programu (po izboru selektorke Vide Ognjenović) nalazi se i “Jami distrikt”, po tekstu Milene Bogavac i u izvođenju istoimene trupe, s rediteljskim potpisom Kokana Mladenovića. Na sredini pozorišne fešte (van konkurencije) nastupiće Milan Gutović s monodramom “Ukradena ličnos`” Milenka Vučetića. Na kraju, užičko Narodno pozorište zatvara zvanični deo festivala komadom Jelene Kajgo “Nevidljivi ljudi”, u postavci Nemanje Rankovića.

- Na ovogodišnjem repertoaru festivala “Novi tvrđava teatar” su predstave koje su mahom praizvedbe novih dramskih tekstova, nastale u tek završenoj sezoni, a među njima i jedna po Servantesovim jednočinkama, koje se po prvi put izvode na našim scenama - kaže za “Novosti” Vida Ognjenović. - Predstave su zanimljive rediteljske postavke, žanrovski raznovrsne, u nekim slučajevima maštovito komponovane u svojevrsne žanrovske preplete. Stižu nam iz različitih pozorišta i pozorišnih radionica iz Srbije i Crne Gore. Svaka je na svoj način smeo, direktni teatarski pogled u ovo naše akutno uzburkano razdoblje, što je inače odlika aktuelne pozorišne poetike.

Zbog skromnih materijalnih uslova, ove godine nisu, kako kaže, uspeli da ostvare koprodukciju sa nekom igračkom grupom, kao što su ranijih godina imali sa “Bitef dens kompanijom”:

- No, nadamo se boljim danima. Ako ne bude boljih dana, radićemo na boljim noćima... - objašnjava selektorka festivala u Čortanovcima. - Biće ovo, ipak, gledalačka gozba, zanimljivo glumačko i rediteljsko nadigravanje. Sigurna sam da će ansamblima izlazak sa scene kutije na otvoren prostor biti inspirativan izazov. Verujem takođe da će neke predstave odigrane u ovom zagonetnom, skoro mističnom ambijentu dobiti na izražajnosti.

Naša sagovornica naglašava i kako joj je žao što dve odlične predstave koje su se sjajno uklapale u ovu selekciju nisu mogle da se adaptiraju za igru izvan potpune scenske mehanike:

- Naročito sam se teško pomirila s tim da predstava zeničkog pozorišta “Moja fabrika”, po tekstu Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić, ni pored svih nastojanja, obostrane želje i pokušaja nije mogla da se adaptira za otvoreni prostor, kao ni predstava “Naš razred”, pozorišta iz Miškolca, u režiji Atile Bereša - dodaje Ognjenovićeva.

O najboljima će odlučivati stručni žiri: teoretičar kulture i književnik Vladimir Kopicl, rediteljka Mia Knežević i glumica i rediteljka Kinga Mezei.

ISTRAŽIVAČKI TRUD

Često se pozorišna sredstva koriste nasumice, kao municija za stvaranje buke i besa, što u pojedinim slučajevima ima smisla, kao i svaka dobro zasnovana pobuna - ističe Vida Ognjenović. - Međutim, predstave koje su na repertoaru karakteriše i poseban istraživački i autorski trud svih izvođača da se za određene kritičke ideje i teme pronađe i pravi scenski izraz. Reč je o predstavama bogatog savremenog scenskog jezika, prepoznatljivog po žestokom ritmu, zaoštrenim akcentima, dobro uštimovanim komentarima, vrtoglavim smenama muzičkog i govornog, kao i precizno izabranim, gotovo dokumentarnim detaljima.

novosti.rs

 

 

Sofest“ od 4. do 8. jula u znaku „Skupljača perja“

Ivo Pogorelić se vraća u Beograd

Festivalu ukinuta sredstva zbog Frljića, građani donirali

Marinković: Pijavice naših života su svuda oko nas

Beogradski letnji festival od 23. juna do 23. jula

Svetski mediji i domaće zvezde: Najbolji je „Egzit“

Bisera, Vasil, Rambo, Darko, Kendi na „Nišvilu 2017“

Uroš Đurić: Živimo u rasulu

Bitef: Spektakl na "Olimpu"

Kultura odbrana od globalizma

Okupacija kulture

Nagrade prave lažnu sliku

Milioni za tehno žurke, pare i za koncerte!

62. Sterijino pozorje: Kukavičluk ili spinovanje?

Pištalo: Mladi na Zapadu život počinju kao robovi

Legendarni Džimi Barka još živi

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis