glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel-eu migranti-protest autoput6
grujicic mladi1 1od5 66 srbija4444 fiba1 faf

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Do kraja godine dva nova poziva Fonda za nauku          

izvor: agencije  foto:                                                                     17.11.2019.

FZN

Fond za nauku Republike Srbije raspisaće do kraja novembra javni poziv za Program saradnje srpske nauke s dijasporom i Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije

Fond za nauku Republike Srbije raspisaće do kraja novembra javni poziv za Program saradnje srpske nauke s dijasporom i Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije, saopštila je ta ustanova.

Program saradnje srpske nauke s dijasporom omogućiće naučno-istraživačkim organizacijama razvoj saradnje sa Srbima u inostranstvu i unapređenje kapaciteta kroz kratkotrajne posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore i podršku zajedničkim aktivnostima.

Program će se realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra, za jednogodišnji period trajanja projekta, a ukupni budžet ovog programa iznosi 800.000 evra.

Poziv se otvara krajem novembra i trajaće do utroška sredstava, a mogu da konkurišu istraživači zaposleni u akreditovanim naučno-istraživačkim organizacijama, samostalno ili u timu.

Fond za nauku će do kraja novembra raspisati i poseban Program za razvoj projekata iz veštačke inteligencije, čiji je ukupan budžet 2.400.000 evra.

Maksimalan budžet za finansiranje jednog Projekta je 200.000 evra, a projekati traju do dve godine.

Fond za nauku je osnovan u martu ove godine kao državna organizacija koja pruža podršku naučno-istraživačkoj delatnosti.

U junu je raspisan prvi pilot program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata kojima će rukovoditi mladi doktori nauka.

Na Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), koji je prvi program za finasiranje novih naučnih projekata posle osam godina, prijavilo se više od 550 naučnih timova.

Planirano da se za ovaj program izdvoji šest miliona evra, do 200.000 evra po projektu, a zbog velikog interesovanja, Vlada Srbije razmatra povećanje kako bi se obuhvatio veći broj projekata.

Jedan od osnovnih ciljeva PROMIS-a jeste podizanje kapaciteta naših mladih istraživača i njihovo osnaživanje da samostalno pripremaju projekte, kako bi bili spremni za učestvovanje u većem Programu Ideje, čije se otvaranje očekuje u prvoj polovini 2020. godine.

 

 

Srbija u borbi protiv lažnih lekova

Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji

Skoro svi oboleli od multiple skleroze u Srbiji bez terapije

U Beogradu 8. novembra regionalni skup posvećen veštačkoj inteligenciji

Naučnici na tragu uzročnika autoimunih bolesti

Terapija matičnim ćelijama može biti opasna

Matične ćelije - lažna obećanja o večitom zdravlju

Srbija dobija još jedan PET skener

Ilon Mask najavio otvaranje „Tesle“ u Srbiji sledeće godine

VMA otvara centar za tradicionalnu kinesku medicinu

Naučnici zaslužuju više para

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button