glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

mladic plakati srpska lista3
dodik77 siromastvo7 novine1 mladi ekologija kosarkasi88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Reakcije na presudu: Orić: Mladić mora da odgovara pred svojim narodom/ Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu/ Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

izvor: agencije  foto:                                                                               22.11.2017

ratko1

Reakcije na presudu: Orić: Mladić mora da odgovara pred svojim narodom/ Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu/ Zvizdić: Presuda Mladiću dugoročno važna za budućnost regiona

Bošnjački ratni komandant u Srebrenici Naser Orić izjavio je danas povodom presude Haškog tribunal Ratku Mladiću da "vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom"

 

SARAJEVO - Bošnjački ratni komandant u Srebrenici Naser Orić izjavio je danas povodom presude Haškog tribunal Ratku Mladiću da "vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je, kako je kazao, odgovoran za smrt vojnika Vojske RS, koje je lično vodio u smrt.Orić je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da se presude Suda u Hagu moraju poštovati i da ih ne treba komentarisati, ali da dela Mladića najbolje govore o njemu.

"On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je lično odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju. Zauzvrat, odlučio se za ubistva zarobljenika i civila. Šta da mu poručim? Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve", kazao je Orić.

Haški tribunal je danas osudio Ratka Mladića na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i ostale ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Orića je Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Podrinju, a nedavno ga je Sud BiH oslobodio optužbi za ubistvo tri srpska zarobljenika.


ZVIZDIĆ: PRESUDA MLADIĆU DUGOROČNO VAŽNA ZA BUDUĆNOST REGIONA


Presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti, saopštio je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

"Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu Vojske RS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona", navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ratna istorija bivše Jugoslavije pisaće se na osnovu dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije, s ciljem da se povesni značaj današnjeg događaja umanji ili relativizuje.
"Ratko Mladić je u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj istoriji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodelima", ocenio je Zvizdić.

On je izrazio nadu da će presudu Mladiću "pažljivo pročitati svi oni koji još prizivaju nove podele i sukobe, ako već nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću".

BRAMERC: NIJE PRESUDA ČITAVOM SRPSKOM NARODU


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas, nakon što je sud izrekao doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću, da to nije presuda čitavom srpskom narodu.

Kako je rekao novinarima u Hagu, "Mladićeva krivica je njegova i samo njegova", prenosi AP.

Bramerc je rekao da će proučiti presudu pre nego što se odluči da li da podnese žalbu povodom jedne tačke po kojoj je Mladić oslobođen.

KOMESAR UN: PRESUDA MLADIĆU VAŽNA POBEDA PRAVDE

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein ocenio je danas da presuda Haškog tribunala bivšem komandatu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine predstavlja "važnu pobedu pravde".

"Mladić je otelotvorenje zla a krivično gonjenje Mladića je otelotvorenje onoga što čini međunarodnu pravdu", rekao je Husein u saopštenju, prenosi AP.

On je dodao da je Mladić predvodio neke od najmračnijih zločina koji se se dogodili u Evropi od Drugog svetskog rata donoseći teror, smrt i uništenje za hiljade žrtava i tugu, tragediju i traumu za još više njih.

"Današnja presuda predstavlja "upozorenje počiniocima takvih zločina da neće izbeći pravdu bez obzira na to koliko su možda moćni niti koliko to bude trajalo", rekao je Husein.

ŽENE U CRNOM POZDRAVILE PRESUDU HAŠKOG TRIBUNALA


Nevladina organizacija Žene u crnom pozdravila je današnju presudu Haškog tribunala kojom je ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ocenivši je kao "primerenu".

U saopštenju te organizacije je navedeno da su žrtve zločina i njihove familije "konačno dočekale pravdu posle decenija bežanja i skrivanja, opstrukcije postupka" i da je "doživotna kazna zatvora primerena kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod komandom Ratka Mladića".


Žene u crnom ocenjuju da zločini za koje je osuđen Ratko Mladić pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje, kako na pojedinačnom nivou, tako i na nivou društva, dodajući da se to "naročito odnosi na aktuelne vlasti u Srbiji, čiji sadašnji najviši zvaničnici su bili deo politike koja je inspirisala i pomagala genocid".

"Ta činjenica čini njihovu odgovornost u ovom trenutku još većom", piše u saopštenju.

Žene u crnom pozvale su vlasti Srbije da se "suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci... i da postupaju u skladu sa njima".

 

 

"BiH neće priznati Kosovo dok se protivi srpski član"

Gdje odlaze balkanski ratnici ISIL-a?

Američki institut: BiH je neuspela država, kolaps na pomolu

Poraz ID uticaće na bezbednost: Džihadisti se vraćaju u BiH!

Zarada na migrantskoj patnji

BiH na EU prekretnici

Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

Orić oslobođen optužbi, porodice žrtava protestuju

BH privreda talac loše politike

Pet vlasnika BiH

Siromašni Bošnjak, Srbin i Hrvat su isti

Deklaracija BiH: Obustavite gradnju Pelješkog mosta

BiH pozvala Hrvatsku da ne iznosi paušalne izjave o terorizmu

Nove snage za nove izbore

Vučić i Zvizdić žele da podignu trgovinsku razmenu – Srbija iskren prijatelj BiH

'Mnogi ne veruju, ali BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja'

Federacija dobija za projekte čak 500 miliona KM

Odnosi BiH i Hrvatske sve manje dobrosusjedski

Čović: Hrvatima predstavnike neće birati Izetbegović

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button