glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

skupstina rs izbori8888 migranti888
brisel 2 otpad sajam00 Institut djukic222 Venger

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Poraz ID uticaće na bezbednost: Džihadisti se vraćaju u BiH!

izvor: novosti online  foto:                                                                                 19.10.2017

isil

Poraz Islamske države nagovestio bezbednosni problem BiH. "Novosti" saznaju da će prva stanica islamista biti turski grad Dijarbakir

Poraz Islamske države nagovestio je veliki bezbednosni problem BiH, jer će ratnici ID, poreklom iz Bosne, početi da se vraćaju kući. Procena stranih bezbednosnih službi je da u ID ima oko 350 ratnika sa bh državljanstvom, dok domaće službe barataju cifrom od oko 150. Kako "Novosti" saznaju od odlično obaveštenih izvora iz bezbednosnih krugova, ključna tačka povratka ratnika iz BiH, biće grad Dijarbakir u Turskoj, gde će biti njihova prva stanica na putu kući u BiH.

- U Dijarbakiru godinama postoje kampovi za obuku islamista, gde su pri odlasku na ratišta u Siriju stizali i radikalni islamisti iz BiH. Sada oni opet stižu iz Sirije u Dijarbakir, gde ih čekaju pasoši i novac za put prema BiH - pojašnjavaju izvori "Novosti".

Pasoši i novac za put obezbedile su radikalne ćelije u BiH, paradžemati.

- Sa novcem i pasošima u džepu, ratnici kreću prema Beču, koji je inače glavna destinacija radikalnih islamista za put u Siriju i povratak. Odatle dalje odlaze ili prema Sarajevu, ili najpre u Zagreb, pa u BiH - kažu sagovornici "Novosti".

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže, za "Novosti", da će povratak ratnika iz Sirije u BiH narušiti čitav bezbednosni sistem regiona, ali i Evrope.

- Ratnici se vraćaju podvijenog repa i sa novom misionarskom ulogom, da šire radikalni islam i regrutuju nove snage, da truju našu decu u BiH i da ih obučavaju za terorističke napade. Povratnici iz Sirije biće tempirane bombe, jer se nikada neće znati kad će neko od njih da se aktivira i šta je sve spreman da uradi - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, navala ratnika iz Sirije u BiH može se očekivati u narednih nekoliko meseci, dok se izvuku iz Sirije prema Turskoj, koja je i dalje ključ u odlasku i vraćanju radikalnih islamista iz cele Evrope. On kaže da BiH predstoji teška borba sa "psima rata", a pogotovo jer nije rešeno pitanje 22 paradžemata, odnosno 60 naselja u Federaciji BiH, gde se okupljaju radikalni islamisti iz BiH.

Da će se BiH naći u velikom bezbednosnom problemu zbog sloma ID svestan je i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić koji je juče upozorio generalnog sekretara Interpola Jirgena Štoka da će sada, nakon poraza Islamske države, određeni broj njenih ratnika da se vrati u Evropu i u BiH, te da očekuje da će Interpol ustupiti BiH konkretne analize i podatke o radikalnim ekstremistima, potencijalno opasnim za BiH i njene građane.

Mektić je na sastanku sa Štokom u Sarajevu pozdravio blagovremena reagovanja Interpola "prema određenim situacijama i u nekim institucijama", posebno kad je reč o borbi protiv radikalizma i terorizma.

Štok je naveo da je njegova poseta BiH realizovana u kontekstu promena u međunarodnoj situaciji, koja zahteva da sve države bolje i bliže sarađuju i razmenjuju podatke o potencijalnim bezbednosnim izazovima.

- Od međunarodnog terorizma, organizovanih kriminalnih grupa, te sajber kriminala, naše zajednice se suočavaju sa nizom pretnji koje svi zajedno moramo rešavati. Ove pretnje su na međunarodnom nivou, mnogo su kompleksnije i nijedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim pretnjama - upozorio je Štok.

GASTARBAJTERI

Prema rečima Galijaševića, broj radikalnih islamista sa područja BiH, koji ratuju na strani Islamske države, mnogo je veći nego što se zvanično govori.

- Podaci stranih obaveštajnih službi kažu da u Islamskoj državi ima mnogo ratnika sa bh područja, koji su pre nego što su otišli u Siriju, živeli u Belgiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji - kaže Galijašević i dodaje da se radi o ljudima koji su iz BiH otišli da rade u ove evropske zemlje, a onda su odlučili da idu da ratuju za ID.

NOVAC ŠALjU TURCI I ARAPI

Galijašević kaže da finansiranje, kako paradžemata, tako i raznih nevladinih organizacija, koje su zadužene za saradnju sa radikalnim islamistima u BiH, dolazi u najvećem delu iz Turske, a deo i iz Saudijske Arabije.

novosti.rs

 

Zarada na migrantskoj patnji

BiH na EU prekretnici

Ravnogorski pokreti „bezbednosna pretnja“ za BiH

Orić oslobođen optužbi, porodice žrtava protestuju

BH privreda talac loše politike

Pet vlasnika BiH

Siromašni Bošnjak, Srbin i Hrvat su isti

Deklaracija BiH: Obustavite gradnju Pelješkog mosta

BiH pozvala Hrvatsku da ne iznosi paušalne izjave o terorizmu

Nove snage za nove izbore

Vučić i Zvizdić žele da podignu trgovinsku razmenu – Srbija iskren prijatelj BiH

'Mnogi ne veruju, ali BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja'

Federacija dobija za projekte čak 500 miliona KM

Odnosi BiH i Hrvatske sve manje dobrosusjedski

Čović: Hrvatima predstavnike neće birati Izetbegović

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button