glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

eu-zastava- izbeglice piranski zaliv
covic7 brnabic77 krater tvrdjava teatar nosioci

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Balkan i EU, možemo li izaći iz rominga?

 

izvor : agencije  foto:

04.07.2017

 

telefon7

To što građane zemalja članica EU razgovor i preko granice košta kao kod kuće, u Uniji su proslavili kao priču o evropskom uspehu. A Balkan je i dalje u romingu. Zato su ministri telekomunikacija Makedonije, Crne Gore, BiH i Srbije pisali Evropskoj komisiji. Drugi put u tri godine.

"Mi u startu nismo gajli prevelika očekivanja i ne treba ni sada da stvaramo iluziju da će se to desiti sutra ili prekosutra, čak i ova odluka za zemlje EU je doneta posle 10 godina teških pregovora i sa operatorima i sa zemljama članicama. Nisu nama šanse velike, ali mi vršimo konstantan i kontinuirani pritisak da bi Evropska komisija mogla da se pomeri sa mrtve tačke", objašnjava ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Za Uniju bez rominga bila je potrebna decenija i zbog protivljenja operatora. Procenjuje se da su na gubitku oko milijardu i dvesta miliona evra. Deo toga pokušavaju da naplate većim cenama razgovora upravo sa zemljama Zapadnog Balkana.

Zvaničnici u Beogradu ne očekuju topao prijem poslednje inicijative ni kod kopmanija na srpskom tržištu. Teši ih da je reč o tek 13 miliona građana četiri zemlje, naspram 400 miliona građana EU.

"Smatramo da će i operatori nadomestiti ovaj gubitak kroz povećanu frekventnost saobraćaja koja će neminovno uslediti nakon što se roming ukine", rekao je Ljajić.

To ne bi bio izuzetak. Evropska uredba koja se primenjuje tek oko dve nedelje važi i za Norvešku, Island i Lihtenštajn – zemlje koje nisu članice. Taj argument ministri su poslali u Brisel. Pre toga, mogli bi da izjednače cene u sopstvenom dvorištu, kažu stručnjaci. Za sada se godišnje određuje gornja granica cene poziva.

"Ta inicijativa je praktično prekopirano ono što se dešavalo u EU poslednih deset godina gde je takođe po nekim stopama ukidan roming, do pre godinu dana je roming postojao, ali je bio minimalan. To nas svakako čeka kada uđemo u EU", navodi stručnjak za telekomunikacije Marko Tanasković.

Kada bi se cene poziva izjadnačile pre toga, procenjuje se da bi to imalo efekat poput vizne liberalizacije. Podrška EU raste, kada građani osete povoljnosti koje donosi članstvo.

 

 

 

Nove tehnologije donose profit

U Beogradu počeo sa radom prvi dvosmerni Bitkoin bankomat

I Balkan traži ukidanje rominga

EU će uvek podržati dobar ekološki projekat

Menadžer "Gugla": Srpska preduzeća mogu da "namame" čak milion ljudi

Beograd domaćin Evropskog Vord kampa 2018

Službe bezbednosti prisluškuju sve više građana

Postoje lekovi koji zaustavljaju multipla sklerozu i do 70 odsto

Planirane elektrane na ugalj na Balkanu krše nove standarde EU

Srbija dobila strategiju o sajber bezbednosti

Jubilej arheologa u virtuelnoj stvarnosti

Bi-Bi-Si: Srpska kompanija pokazala da „Fejsbukovi“ pipci sežu dalje nego što mislite

Hiperbarična medicina dovela svet u Beograd

U Srbiji sve više onlajn medija, sve kraći životni vek vesti

Najveći sajam gejming i IT industrije 27. maja u Beogradu

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis