glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

granica33 isil granica55
bratoljub drzavni udar voderadi-slovacka zvezda-partizan2 novak-rg1

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Bi-Bi-Si: Srpska kompanija pokazala da „Fejsbukovi“ pipci sežu dalje nego što mislite

 

izvor : agencije  foto:

27.05.2017

 

joler

Pre nekoliko godina Vladan Joler i njegovi prijatelji iz Beograda počeli su da istražuju unutrašnje funkcionisanje jedne od najmoćnijih korporacija na svetu.

Tim, koji uključuje stručnjaka za sajber-forenzičku analizu i vizualizaciju podataka, već je istraživao „različite forme nevidljive infrastrukture“ internet-provajdera u Srbiji, ali je Joler sada u oviru projekta „Šer lab“ (Share Lab) rešio da napravi krupnije korake, navodi Bi-Bi-Si.

Kada bi Fejsbuk bio država, bio bi veći od Kine“, smatra Joler, koji radi kao profesor na Univerzitetu u Novom Sadu.

Joler se oslanja na poznate, ali ipak neshvatljivo velike brojeve: kompanija iz Silicijumske doline čuva oko 300 petabajta podataka, ima gotovo dve milijarde korisnika i samo u 2016. zabeležila je prihod od oko 28 milijardi dolara.

Pa, ipak, kaže Joler, ne znamo ništa o tome kako ta kompanija funkcioniše, uprkos činjenici da smo joj mi, kao korisnici, pružili većinu materijala za rad i to potpuno besplatno.

Svaki put kad objavimo nešto, označimo (tagujemo) prijatelje i komentarišemo, u suštini radimo za Fejsbuk“, kaže Joler. Podaci o našoj interakciji na toj društvenoj mreži pružaju informacije složenim algoritmima koji upravljaju ovom mrežom i zahvaljujući tome, naše ponašanje na internetu pretvara se u proizvod koji je moguće ponuditi na tržištu.

Razumevanje ovog uglavnom skrivenog procesa je izuzetno složen poduhvat.

Pokušali smo da mapiramo sve unose, polja u kojima ulazimo u interakciju s Facebookom i ishodima. Mapirali smo sviđanja (lajkove), deljenja (šerove), pretrage, statuse, dodavanje fotografija, prijatelje, imena, sve što naši uređaji govore o nama, sve dozvole koje pružamoFejsbuku preko aplikacija, poput statusa telefona, vaj-faj i konekcije i mogućnosti snimanja audio-zapisa“, objašnjava Joler.

Sve to nudilo je samo delić celokupne slike i zato je tim odlučio da ispita i Fejsbukove akvizicije i zahteve za patentiranje određenih tehnologija.

mapa

Rezultati su bili neverovatni.

Priložena mapa pokazuje kako se podaci koje pružamo Fejsbuku koriste da izračunaju našu „etničku pripadnost“ (termin koji koristi Fejsbuk), seksualnu orijentaciju, političke sklonosti, društvenu klasu, plan putovanja i još mnogo toga.

Jedna mapa prikazuje kako sve što objavljujemo i lajkujemo, kao i ono što radimo u drugim uglovima sajber prostora koji su povezani sa Fejsbukom (kao što su Instagram, Vatsap i sajtovi na koje se logujete preko vašeg naloga na Fejsbuku), može biti ulazak u ogromni algoritamski proces.

A taj proces omogućava Fejsbuku da cilja korisnike sa zaprepašćujućom tačnošću, sa sposobnošću da odredi da li vole kinesku hranu, koliko dugo putuju na posao, koliko njihovo dete ima godina.

Da li je privatnost korisnika najvažnija?

Druga mapa detaljno prikazuje sve što mi dozvoljavamo Fejsbuku putem brojnih aplikacija, uključujući i to da nam čita sve SMS poruke, preuzima podatke s uređaja bez traženja dozvole i pristupa našoj preciznoj lokaciji.

Pojedinačno, ovi alati su veoma moćni, ali kada su u kombinaciji sa sistemom za prikupljanje podataka, otvaraju mogućnost eksploatacije ogromnih razmera.

Fejsbuk već godinama ističe da su mu privatnost korisnika i bezbednost operacija najvažniji u poslovanju, ali Joler nije uveren. Priznaje da ga je istraživanje u činilo malo paranoičnim po pitanju davanja podataka, ali je više zabrinut za budućnost.

Jer, podaci ostaju u rukama jedne kompanije, što znači da nema garancija za budućnost, kada se možda vlasnička struktura i ljudi na čelu promene za 20 godina.

Analitičari kažu da je projekat „Šer lab“ impresivan i vrlo vredan. „To je možda i najsveobuhvatnija mapa Fejsbuka koju sam videla do sada“, kaže dr Džulija Paules, stručnjak za zakone u oblasti IT-a.

Istraživanja pokazuju da dajemo previše dragocenih informacija o sebi, dok komuniciramo s prijateljima“, navodi Paulesova.

Koliko je duboko Fejsbuk zašao u sve pore društva, ne možemo meriti brojevima, ali „Šer lab“ to čini vidljivim.

Ona ne očekuje masovni egzodus sa Fejsbuka zbog „Šer labovog“ istraživanja, ali je pogađa osećaj nemoći, nedostatak opcija, društvena apatija. „Ono što je najstrašnije je što jedan entitet ima moć nad informacijama, a ne postoji veća moć od toga“, kaže dr Paules.

Joler ističe da ni njihova velika mapa ne pruža tačnu sliku svih mogućnosti ove društvene mreže, ali i ne isključuje mogućnost postojanja mnoštva drugih algoritama za koje niko ne zna. Ipak, to je i dalje jedina mapa koju imamo, jedne od najvećih sila koje oblikuju današnji svet.

 

 

 

Hiperbarična medicina dovela svet u Beograd

U Srbiji sve više onlajn medija, sve kraći životni vek vesti

Najveći sajam gejming i IT industrije 27. maja u Beogradu

Koliki je put od informacije do znanja?

Srbija zemlja bez GMO, ali do kada?

Srpski istraživači rame uz rame sa kolegama iz sveta

Društvo za informatiku objašnjava kako da se zaštitimo

Upravljanje hemikalijama: zaštita zdravlja i životne sredine

Tempo budućnosti - šta sve možete videti na Sajmu tehnike

Sajber napad pogodio skoro ceo svet

Prvi softver za klasifikaciju oglasa domaće proizvodnje

Profesori Bogoslovije: Teorija evolucije nema zamenu

Dostižemo udeo od 27 odsto iz obnovljivih izvora energije

Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

VOICE: Oko 2.000 medicinara godišnje ode iz Srbije

Antibiotike unosimo putem hrane, a toga nismo ni svesni

Maloletnicima u Srbiji biće zabranjeno korišćenje solarijuma

Klimatske promene kroz pregovore

Novinari ‒ aktivni učesnici u zaštiti životne sredine

Fizičarka iz Srbije među vikinzima

Zašto je vakcinacija dece važna

Podrška EU razvoju kapaciteta za reagovanje u slučaju poplava

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis