glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

balkan-eu isil objekat-zemun
bratoljub drzavni udar voderadi-slovacka pecat-belen novak-rg1

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Hiperbarična medicina dovela svet u Beograd

 

izvor : agencije  foto:

26.05.2017

 

zaric

Iako je terapijsko dejstvo kiseonika poznato od 1775. godine, nagli razvoj terapije hiperbaričnom oksigenacijom počinje 1956. godine u Holandiji a hiperbarična medicina u svetu i dalje predstavlja izazov.

Podsetimo, hiperbarična medicina se zasniva na lečenju čistim kiseonikom koji se udiše u hiperbaričnim komorama pod pritiskom višim od atmosferskog. Komora se koristi kao medicinski instrument a kiseonik kao lek.

Svetski kongres u Beogradu okupio je 117 stranih eksperata te oblasti iz 23 strane zemlje, kao i 190 naših lekara. Stručni skup Svetske asocijacije organizovali su Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Organizacija Svetskog kongresa je poverena Beogradu, te su naši naučnici na taj način dobili veliko priznanje. Stručni skup je otvorio i zaključio inženjer Miodrag Zarić, predsednik Svetske asocijacije za hiperbaričnu i podvodnu medicinu, istim rečima: „Ukoliko hoćemo da napravimo iskorak, idemo napred i ubrzamo razvoj - važna su tri preduslova - edukacija, edukacija i edukacija!ˮ

Na samom skupu više puta je naglašen doprinos Srbije razvoju hiperbarične medicine. Simpozijum je bio prilika da se sagledaju dometi hiperbarične medicine, predstave rezultati novih naučnih istraživanja, kao i naučno utemeljeni dokazi da je kiseonik pod povišenim pritiskom sve moćniji lek. Prof. dr Jehuda Melamed iz Izraela je konstatovao da se hiperbarična medicina veoma brzo razvija i da će zahvaljujući modernoj tehnologiji biti dostupna sve većem broju medicinskih centara i bolnica. Hiperbarika je našla svoje mesto i u neurologiji - lečenju cerebrovaskularnih insulta i traumatskih povreda mozga.

Naš sagovornik je bio prof. dr Folke Lind, načelnik za hiperbariku u bolnici Karolinska u Švedskoj. Govorio nam je o značaju te metode u Stokholmu: „Imamo mnogo posla sa infekcijama, komplikacijama nakon operacija ili saobraćajnih nesreća.

Infekcije mogu da unište ono što urade hirurzi, ali uvođenjem dodatnog hiperbaričnog kiseonika možemo lako da ih izlečimo.ˮ Kiseonik je potreban i antibioticima da bi se borili protiv bakterija i belim krvnim zrncima. Profesor Lind je takođe dodao: „Vi u Srbiji imate veliko iskustvo i mi u Karolinskoj nismo ispred vasˮ.

Dr Paul Klaus iz klinike Mejo je istakao da je srpska hiperbarična medicina jednako razvijena kao američka: „U Americi ima mnogo više komora, ali vi se u Srbiji jednako ozbiljno bavite hiperbarikomˮ.

Svuda u svetu se kiseonik smatra efikasnim lekom za veliki broj bolesti

Brojni radovi svedoče o sve većoj upotrebi te terapije i u kardiologiji. U saradnji sa evropskim i američkim centrima, naši stručnjaci su uradili studiju koja je dokazala da je posle HBO terapije infarktna zona manja i da kiseonik ima betablokatorski efekat, da štedi srce i smanjuje srčanu frekvencu. Ruski autori potvrđuju efikasnost u lečenju, kao i u prevenciji ishemijske bolesti srca i poremećaja srčanog ritma.

Prof. dr Tomislav Jovanović, fiziolog, odavno dokazuje da kiseonik utiče i na razvoj mališana. Tom temom se posebno bavi dr Cem Kinaci iz Turske koji tvrdi da kod dece sa autizmom postoje neuroinflamacije: „Ako postoji inflamacija, to je zapaljenska bolest, dakle terapija kiseonikom će pomoći. Ta metoda je veoma sigurna ne samo za decu sa autizmom već i za onu koja imaju neki neurološki problem, zastoj.ˮ

Svuda u svetu se kiseonik pod povišenim pritiskom smatra efikasnim lekom za veliki broj različitih bolesti i stanja. Lekari i vrhunski naučnici od Japana, Australije, Afrike, Severne i Južne Amerike, Novog Zelanda, do Evrope i Rusije složili su se tokom ovog svetskog okupljanja u Beogradu da je pred hiperbaričnom medicinom svetla budućnost; naučna preporuka je da bi tu metodu trebalo sprovoditi mnogo više jer svetske studije isplativosti dokazuju njenu ekonomičnost, a medicinska istraživanja i klinička praksa potvrđuju efikasnost.

 

 

U Srbiji sve više onlajn medija, sve kraći životni vek vesti

Najveći sajam gejming i IT industrije 27. maja u Beogradu

Koliki je put od informacije do znanja?

Srbija zemlja bez GMO, ali do kada?

Srpski istraživači rame uz rame sa kolegama iz sveta

Društvo za informatiku objašnjava kako da se zaštitimo

Upravljanje hemikalijama: zaštita zdravlja i životne sredine

Tempo budućnosti - šta sve možete videti na Sajmu tehnike

Sajber napad pogodio skoro ceo svet

Prvi softver za klasifikaciju oglasa domaće proizvodnje

Profesori Bogoslovije: Teorija evolucije nema zamenu

Dostižemo udeo od 27 odsto iz obnovljivih izvora energije

Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

VOICE: Oko 2.000 medicinara godišnje ode iz Srbije

Antibiotike unosimo putem hrane, a toga nismo ni svesni

Maloletnicima u Srbiji biće zabranjeno korišćenje solarijuma

Klimatske promene kroz pregovore

Novinari ‒ aktivni učesnici u zaštiti životne sredine

Fizičarka iz Srbije među vikinzima

Zašto je vakcinacija dece važna

Podrška EU razvoju kapaciteta za reagovanje u slučaju poplava

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis