glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

lajcak sud1 mile2
amfilohije-3 naucnici0 slanina migranti-zica igor22 mirjana-karanovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Svi dosad testirani na koronavirus u Srbiji bili negativni      

izvor: agencije  foto:                                                                     27.02.2020.

Koronavirus-

 Koronavirusa u Srbiji zasad nema, ali je sve bliži. Koronavirus se već pojavio u susednim državama - Hrvatskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji. Virus se raširio na sve kontinente osim Antarktika, a Svetska zdravstvena organizacija ističe da broj osoba koje se dnevno zaraze koronavirusom u svetu sada premašuje broj novozaraženih u Kini.

U Srbiji još nema potvrđenih slučajeva zaraze, ali je bilo sumnje. Dosad je 16 osoba u Srbiji testirano na koronavirus i ni kod jednog nije potvrđena zaraza. Zaraženo je, međutim, dvoje državljana Srbije na kruzeru "Diamond Princess" u Japanu.

Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut" pokrenulli su sajt covid19.rs na kom dva puta dnevno - u 8h i 18h - saopštavaju poslednje informacije o koronavirusu.

Predsednik Vučić izjavio je u sredu, posle sastanka sa predstavnicima zdravstvenih institucija, da su dogovorene komplente mere prevencije i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da raste rizik od pojave infekcije uzrokovane novim koronavirusom u Srbiju i može se oceniti kao umeren.

Zdravstveni radnici poručuju da nema mesta panici, i da je npr. neuporedivo veća smrtnost od običnog sezonskog gripa nego od koronavirusa. Građanima savetuju da i sami preduzmu mere zaštite, pre svega kada je reč o ličnoj higijeni.

Koronavirus se raširio na sve kontinente, osim Antarktika. U Italiji je od koronavirusa preminula dvanaesta osoba, dok se broj obolelih popeo na 400, a tri osobe su izlečene. Slučajevi zaraze prijavljeni su i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Španiji, Brazilu, Alžiru... Broj osoba koje se dnevno zaraze koronavirusom u svetu sada premašuje broj novozaraženih u Kini, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Saudijska Arabija zaustavlja putovanja na sveta mesta islama

Saudijska Arabija objavila je da zaustavlja putovanja do najsvetijih mesta islama zbog straha od koronavirusa samo nekoliko meseci pred godišnji hadž, u vreme kada je na Bliskom istoku potvrđeno 220 slučaja zaraženih od novog korona virusa.

Prema toj odluci, stranci ne mogu da putuju u sveti grad Meku i posete Kabu, kockastu strukturu prema kojoj se 1,8 milijardi muslimana u svetu mole pet puta dnevno. Zabrana se odnosi i na putovanje do džamije proroka Muhameda u Medini.

Saudijske vlasti su takođe zabranile ulazak osoba sa turističkom vizom iz zemalja pogođenih koronavirusm.

Covid19.rs: Dosad testirano 16 osoba, svi negativni

U Srbiji nema registrovanih slučajeva obolevanja od novog koronavirusa, navodi se u izveštaju koji je objavljen jutros na sajtu covid19.rs. Do 8 časova danas, testirani su uzorci četiri osobe koji su bili negativni na novi korona virus.

Dodaje se da je do srede, 26. februara, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano 16 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, odnosno da su boravile na području intenzivne transmisije virusa i da imale simptome infekcije disajnih puteva.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Fejsbuk zabranio oglase koji profitiraju na epidemiji

Fejsbuk je zabranio oglase i poruke koji služe da bi njihovi autori iskoristili epidemiju koronavirusa za sticanje finansijske koristi.

Zabranjeni su oglasi za, kako je navedeno, proizvode povezane sa virusom kojima se nastoji stvoriti panika ili onih u kojima se tvrdi da određeni proizvodi garantuju lek ili sprečavaju pojavu virusa.

To se odnosi, na primer, na oglase za zaštitne maske za lice, kojima se implicira da su "jedine preostale" ili tvrdi da sprečavaju širenje virusa. Takve poruke više nisu dopuštene.

Estonija potvrdila prvi slučaj koronavirusa

Estonija je objavila prvi slučaj zaraze novim koronavirusom, radi se o Irancu koji živi u toj baltičkoj zemlji koji se vratio prethodnog dana iz Irana.

Estonski ministar za socijalna pitanja Tanel Kiik rekao je za javnu televiziju ERR da osoba koja je zaražena u Estoniji ima stalni boravak u toj zemlji, ali nije estonski državljanin i da je stigla u sredu uveče u zemlju.

Tramp imenovao Pensa za koordinatora aktivnosti oko koronavirusa

Predsednik SAD Donald Tramp je imenovao potpredsednika Majka Pensa da koordinira aktivnosti u borbi protiv koronavirusa, prenosi RSE.

Obojica su izjavila na konferenciji za novinare da rizik od zaraze po američke građane ostaje veoma nizak.

Do sada je u SAD zabeleženo 60 slučajeva infekcije.

"Mi smo veoma, veoma spremni za ovo", kazao je američki predsednik izražavajući uverenje da će uskoro biti razvijena vakcina.

SAD i Južna Koreja odložile vojne vežbe zbog koronavirusa

SAD i Južna Koreja odložile su danas planirane vojne vežbe zbog epidemije koronavirusa, objavila je Komanda združenih snaga.Odluka je doneta pošto je Seul proglasio najviši stepen upozorenja na virus, navodi se u saopštenju.

Manevri su odloženi do daljeg.

Dačić: Poseta Kini u vreme epidemije pokazatelj solidarnosti Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Kine Vang Ćišan izrazili su zadovoljstvo zbog izuzetno kvalitetnih odnosa Kine i Srbije na nivou sveobuhvatnog stratateškog partnerstva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Drugog dana posete Pekingu, Dačić je istakao da poseta Kini u vreme epidemije koronavirusa predstavlja pokazatelj solidarnosti Srbije i njenog naroda sa Kinom.

On je izrazio nadu da će Kina u najskorijoj budućnosti pobediti u borbi protiv epidemije.

 Kineske vlasti prijavile novih 27 smrtnih slučajeva koronavirusa, najmanje u mesec dana

Kineske vlasti prijavile su novih 27 smrtnih slučajeva koronavirusa, što je najmanji prijavljen broj u skoro mesec dana.

Zdravstvene vlasti saopštile su da je ukupan broj umrlih dostigao 2.744 od izbijanja epidemije u decembru.

Nacionalna zdravstvena komisija navela je da je broj zaraženih blago porastao.

Više od 78.000 ljudi zaraženo je do danas u Kini novim tipom koronavirusa koji izaziva upalu pluća.

Kon: Koronavirus je u blizini, ponašamo se kao da jeste pandemija

Epidimiolog Predrag Kon je jutros izjavio da je u Beogradu jedanaest osoba poslato na testiranje na koronovirus i da su svi negativni, ali da treba reći da smo blizu situacije da se pojavi jer je "tu u našoj blizini".

"Postoji ta neka pretnja, treba realno sagledati koja je to pretnja, u smislu da je koronavirus, virus koji se već treći put pojavljuje i dosta se adaptirao na ljudsku vrstu, što znači da izaziva sve blaža i blaža oboljenja u odnosu na raniji period. To su činjenice koje su iz podataka prikupljenih do sada", rekao je Kon za Radio televiziju Srbije.

Koronavirus više pogađa muškarce nego žene

Iako su muškarci i žene inficirani koronavirusom u otprilike jednakom broju, smrtnost među muškarcima bila je 2,8 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama, piše Njujork tajms.

Podaci su uzeti iz medicinske dokumentacije pacijenata, a uzorak ne opisuju u potpunosti obim epidemije.

Naučnici kažu da brojni faktori mogu da utiču na delovanje ovog virusa na muškarce, uključujući neke biološke, ali i one koji se odnose na način života.

 

 

Naučni instituti zabrinuti za svoju autonomiju

Istraživači pred Ustavnim sudom brane svoju nezavisnost

Od malignih tumora u Srbiji godišnje oboli oko 40.000 ljudi

Plan je da za tri godine svaki građanin u Srbiji ima pristup internetu

Šest stvari koje treba znati o koronavirusima

Uskoro plaćanje robe telefonom

Kako do vantelesne oplodnje u Srbiji

Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji

Hiljade posetilaca učestvovalo u najvećem razotkrivanju mitova

„Torlak” posle 15 godina proizveo vakcinu protiv gripa

Naši lekari presadili testis – drugi put u svetu

Trenutno u Srbiji 2756 оsоbа ima HIV, a još najmanje 400 ne zna da je inficirano

Mađarski naučnici na pragu otkrića „Svetog grala“ fizike

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button